Ексклюзиви
середа, 30 листопада 2011 18:19

У великих містах вартість житла завищена

  Будівельник криє ґанок нового будинку в Чикаго. На фасаді вже розмістили оголошення про продаж
Будівельник криє ґанок нового будинку в Чикаго. На фасаді вже розмістили оголошення про продаж

Завдяки фінансовій кризі американські студенти з гуртожитків переїжджають у дорогі апартаменти. Житло орендують у центрах міст, неподалік університетів. За 200-500 доларів з людини на місяць можна винайняти будинок із джакузі, сауною чи басейном, трирівневим паркінгом і вишуканими меблями.

У США почався різкий спад на ринку нерухомості. Найбільше житлова криза зачепила штат Каліфорнія і місто Лас-Вегас, що у сусідньому штаті Невада. Там банки часто відбирають квартири в людей, які не можуть виплачувати іпотечних кредитів. Оскільки перепродати ці помешкання зараз проблематично, здають їх недорого в оренду. Рік проживання і харчування в гуртожитку обходиться студентам майже у 14 тисяч доларів. А їхні однокурсники мешкають в орендованих будинках і витрачають на житло та їжу вдвічі менше

Мелінда Корнер, 22 роки, студентка, місто Мерсед, Каліфорнія:

- У Центральній Каліфорнії дуже відчутна фінансова криза. В деяких містах цілі вулиці новобудов незаселені. Люди не мають грошей, щоб купити там житло.

Мої батьки зраділи, коли ми з подругою Олівією знайшли собі двокімнатку. Винаймаємо по кімнаті. У помешканні є джакузі. Платимо щомісяця по 350 доларів. Дуже задоволені. В Олівії є автомобіль. Паркує його на стоянці неподалік.

Квартира простора. По суботах у нас вечірки. Приходять щонайменше 20 людей. Може, з часом і доведеться переїхати в гуртожиток, але тільки якщо піднімуть орендну плату. Обіцяють добудувати кілька гуртожитків. У цьому, що є, живуть півтори тисячі студентів. А вчаться в універі понад п'ять тисяч.

Денієл Ґенафі, 17 років, школяр, місто Мерсед, Каліфорнія:

- 2007-го моя старша сестра з чоловіком вирішили купити будинок із трьома спальнями за майже 700 тисяч доларів. Таких грошей у батьків не було. Узяли кредит, щомісяця платять банку майже 3 тисячі. Заздрять сусідам-студентам, які винаймають кімнати вдесятеро дешевше. У них є навіть свій садівник, і раз на тиждень приходить прибиральниця.

Кевін Джей Фостер, 45 років, рієлтор, Нью-Йорк:

- Хто прийшов у наш бізнес давно, мусить повністю перелаштовуватися. Раніше ти міг здати кілька квартир у центрі Нью-Йорка чи Лас-Вегаса і жити на комісійні півроку. Зараз треба працювати з доступнішим житлом, а не покладатися на елітні квартири, які до того ж щомісяця дешевшають.

Ми передивилися списки своїх віп-клієнтів. Цього року ніхто не винайняв чогось справді вигідного для нас. Натомість більшість дорогих помешкань позаймали студенти. Вони кооперуються, ще й отримують допомогу від університету, тому легко винаймають помешкання і за 5, і за 7 тисяч доларів. Раніше в одній із таких квартир жив топ-менеджер аналітичної компанії. Тепер йому урізали зарплату, і він переїхав до передмістя, збиратиме на власне помешкання. Американці починають переосмислювати ставлення до житла. Усі хочуть мати власне, хай і не в центрі. Через це домовласники знижують оренду, а ми - комісійні.

Американці переосмислюють ставлення до житла. Усі хочуть мати власне, хай і не в центрі

2012-го зі студентами не працюватиму. Всі позаплачували на півроку вперед, тому їх складно вигнати. Щотижня влаштовують гулянки, сусіди скаржаться, домовласники обіцяють розірвати з нами контракт. На Гелловін одні мої клієнти заблювали весь коридор і гасали голяка по будинку. Колишній професор 82-річний містер Калніц викликав поліцію. Так ці ідіоти обписали йому двері й накидали на балкон різного непотребу. Домовласник виселив їх, хоч йому довелося сплатити штраф.

Як і в більшості великих міст світу, вартість житла чи його оренди в Нью-Йорку й Лас-Вегасі завищена. Раніше клієнти не зважали на це та винаймали квартири біля Мангеттена за 2-3 тисячі доларів, коли справжня ціна їй - кількасот. Якщо ти працював у великій компанії, то це був ніби закон - переплачувати за житло, але мешкати в розкішному районі. Одна дизайнерка позаторік вселилася у помешкання, де постійно текли труби, і платила за нього майже 3,5 тисячі. За ці гроші можна було орендувати щось із джакузі та чудовою панорамою з вікна. Але вона вибирала за принципом: "Щоб недалеко до улюбленого ресторану, магазину взуття і аксесуарів". Тепер більшість таких квартир порожні.

Уряд обіцяв допомагати безробітним платити за оренду. Насправді дотації мізерні, а боржників виселити дуже важко, бо за них заступаються соціальні служби. У тих містах, де позвільняли тисячі людей, ніхто й не думає розраховуватися. Усі позиваються до агентств. Щоб уникнути тяганини, ті працюють збитково.

Кілька моїх клієнтів винаймали квартири для коханок чи родичів у Лас-Вегасі. А недавно одна з танцівниць стрип-клубу орендувала помешкання за 450 доларів у "чорному" районі. Хоча раніше й чути про таке не схотіла б.

Ми більше не працюємо з будинками зірок. Ті правлять за них по кілька мільйонів. Виставляють фотографії. Але що мені з того, що вони знімалися в якомусь серіалі чи наймали обкуреного дизайнера?

Які квартири можна дешево винайняти в Нью-Йорку

1. Ті, які взяли у кредит і не виплачують його. Доки триває судова тяганина, більшість банків не хочуть втрачати грошей, тому дозволяють здавати їх. Таке помешкання можна орендувати на рік.

2. Квартири, що потребують ремонту, але сусіди проти. У базі нашого агентства є з десяток помешкань, де ремонт робили 20-30 років тому. Але теперішні сусіди мають постанову суду, що поряд із ними не можна шуміти, бо в них є маленькі діти чи неврологічні проблеми

3. Помешкання, де скоїли злочин. Зараз таких у базі 13. За рік не змогли здати жодної. Одну пропонуємо втричі дешевше за аналогічні. Там жив наркобарон. Клієнти бояться, що до них унадяться наркомани.

4. Квартири біля парків. Якщо протести "Захопи Волл-Стріт" триватимуть, ніхто не хоче зранку йти на роботу повз натовп.

5. Місце в елітній квартирі. У п'ятикімнатну із джакузі можна вселитися за 500-700 доларів. Матимете з десяток сусідів. Фактично такі помешкання перетворюються на гуртожитки.

Кевін Джей Фостер, рієлторська контора Real New York Realty

 

"Жити в Нью-Йорку, Лас-Вегасі чи Вашингтоні - це привілей. Ви платите не за житло, а за право сказати: "Я живу у Нью-Йорку на такій-то стріт". Це ж зовсім не те, що сказати: "Я живу в Гелені, штат Монтана"

Рон ФІППС, президент національної асоціації рієлторів США

 

500

доларів на місяць коштує ліжко-місце в гуртожитку Каліфорнійського університету в місті Мерсед. Орендована кімната без господарів у місті на $100 дешевша.

 

Зараз ви читаєте новину «У великих містах вартість житла завищена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути