середа, 15 квітня 2020 10:30

У соціальних мережах збирають кошти на їжу для слонів

У Таїланді тривають протести проти короля 67-річного Рами Х. Він ізолювався на час епідемії в чотиризірковому готелі в Німеччині. Монарх Маха Вачхіралонгкон орендував увесь "Гранд Отель Зоннебіхль" у Баварії. За чутками, привіз 20 жінок. Невідомо, чи взяв дружину. Хотів привезти більше прислуги, але у 120 людей запідозрили коронавірус. Їх відправили назад у Таїланд.

Менеджер готелю пояснив, що група не виїжджатиме з території, тому це не суперечить правилам карантину

Буппа Маттагкон, 43 роки, юристка, Бангкок:

– Люди обурюються в соціальних мережах. З'явилося понад 1,3 мільйона постів із хештегом #навіщонамкороль. Це небезпечно. У Таїланді закон забороняє критикувати короля. Максимальний термін за це – 15 років. У в'язницю рідко саджають, але проблеми створюють. Мого брата звільнили з роботи за те, що опублікував обурений пост. Його шеф сказав: не хоче проблем. Після хвилі невдоволення у Facebook і Twitter деяким людям надіслали попередження.

Із березня Рама Х не з'являвся на публіці, не підтримував людей тут. Притому його бачили на курортах в Австрії та Німеччині. Коли в нас були перші хворі, гуляв торговим центром десь у Відні.

Ми вимагали скасувати закон про заборону критики монархів. Влада нас не чує. Але робити вигляд, що нічого не відбулося, неможливо.

Автор: REUTERS
  Король Таїланду Рама Х їде велосипедом на відкритті 39-кілометрових перегонів у Бангкоку, 2018 рік
Король Таїланду Рама Х їде велосипедом на відкритті 39-кілометрових перегонів у Бангкоку, 2018 рік

Атхіт Пратанагата, 57 років, терапевт, Пхукет:

– Ми здивувалися, коли пресслужба короля заявила, що він у Європі придбав і передав сюди апарати для штучної вентиляції легень. Назвали нашу лікарню. Ми про це вперше чули. Подумали, буде сюрприз. За кілька днів зрозуміли, що нам брешуть. У головного лікаря вимагали коментарів. І він опинився у незручному становищі, бо говорити пресі, що це обман, заборонено. Потім влада спробувала видати допомогу з Китаю за ту, що купив король.

Як після того Рама може називатися лідером країни? Він кинув нас у найкритичніший момент.

Пакпао Лі, 29 років, журналістка, Бангкок:

– Для Таїланду закриті кордони означають катастрофу. Без роботи залишилися цілі галузі.

Два тижні тому продавці квітів безкоштовно роздавали їх на вулицях. Без туристів товару ніхто не купує. Те саме з водіями таксі, танцівницями, офіціантами. Їм нема чим годувати дітей. Моя сестра працює лікаркою в борделі. Щодня дівчат оглядають перед початком роботи. Кілька разів на день міряють температуру. Але клієнтів немає.

У соціальних мережах збирають кошти на їжу для слонів. Без заробітку господарям нема чим їх годувати. Тварин, за підрахунками, до п'яти тисяч. Дехто пропонує їх зоопаркам світу.

Таких проблем сотні. Тому потрібен національний лідер, який заспокоював би і пропонував хоч якийсь план. Король Вачхіралонгкон змарнував цей шанс.

Юй Сатгон, 38 років, учителька, Пхукет:

– Принц Маха Вачхіралонгкон погано підходив на роль короля (став монархом після смерті батька Пхуміпона Адульядета 13 жовтня 2016 року. Коронований 4 травня 2019-го. – Країна). Був відомий зв'язками з бандами, гучними шлюбами, ще гучнішими розлученнями, коханками. Після котрогось розлучення принц опублікував фото оголеної дружини. Не дозволяв їй забрати речі. На всю країну розголошував подробиці її роману з маршалом авіації.

У принца була нездорова прив'язаність до свого пуделя. Коли той помер, у країні оголосили чотириденний траур. Провели розкішні поховальні церемонії.

Ми сподівалися, Маха не захоче трону. Його сестра більше для цього підходила. Але він став королем. Зараз, коли більшість тайців не знають, як вижити, а король закрився з гаремом у готелі, складно уявити менш підходящу людину на цю роль. Він не любить виступати на публіці. Його цікавлять жінки, вечірки та подорожі. Це підходить для скандального принца, а не монарха. Доки він орендує готель, нам треба придумати, як завтра нагодувати дітей із найбідніших родин. Минулого тижня їх провідували лікарі. Кажуть, ситуація дуже погана.

2067 інфікованих коронавірусом було в Таїланді на 4 квітня.

20 людей померли

Зараз ви читаєте новину «У соціальних мережах збирають кошти на їжу для слонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути