середа, 21 грудня 2011 18:17

У недоброзичливців України можливі істерики

23 грудня оголосили переможця книжкового конкурсу "Книга року Бі-Бі-Сі - 2011". "Країна" попросила фіналістів порівняти свої книжки із ліками

Антон САНЧЕНКО, 45 років, "Нариси бурси", видавництво "Темпора"

Інформація для пацієнта

Книжка є спробою повернутися в ті часи, коли вчився у херсонському мореходному училищі - "Тюльці" по-народному. Тоді був молодий і красивий, усе своє носив із собою. Призначав дівчатам по три побачення на день під 200-літнім херсонським дубом. Найбільшим делікатесом вважав пельмені у пельменній на площі Свободи.

Склад лікарського засобу

Діюча речовина: гумор, який за 25 років, що минули, став добрий.

Допоміжні речовини: картинки.

Лікарська форма

16 оповідань та нарисів із життя курсантів. Плюс два словники, колекція курсантських фото 1950 років, карикатури. Все це оформлене як випускний альбом.

Показання

"Нариси бурси" писав для матросів і поетів. Книжка містить для них словники наприкінці. Поетам пояснюю, що таке абгалтер (гачок, яким розтягують по палубі якірний ланцюг. - "Країна"). Матросам - хто такий Мелетій Смотрицький (мовознавець та церковний діяч, у "Граматиці" 1619-го запровадив нову літеру - Ґ. - "Країна"). Поети й матроси - це антоніми. Підходить і решті читачів між цими полюсами.

Протипоказання

Книжку не варто було читати моєму викладачеві радіотехніки. Уже прочитав, сказав, що не пам'ятає такого курсанта.

Застереження при застосуванні

Найромантичніша сцена до книжки не ввійшла, бо смак - це вміння вчасно зупинитися

При читанні не варто їсти тюльку й обтирати масні пальці об сторінки книжки. Найромантичніша сцена до книжки не ввійшла, бо смак - це вміння вчасно зупинитися.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Можна вживати одночасно з перекладами повістей Джозефа Конрада "Зроби або помри". Також раджу після моїх "Баркарол" і перед "Навколосвітньою подорожжю вітрильником наодинці" Джошуа Слокама.

Спосіб застосування та дози

Книжку читають на верхній полиці плацкартного вагона в потязі Київ-Херсон. Квитки в купе перед святами чомусь геть по-совковому зникли. Вживають залізничний чай у склянці з підстаканником.

Побічні ефекти

"Нариси бурси" можуть надихнути на заміжжя з моряком. Утім, херсонських дівчат на це надихати не треба. Вони і так у темі.

Алергічні реакції виникають у тих, хто ратує за "двомовність", на ділі не вивчивши до пуття жодної з мов. Коли мене вкотре запитують, чому курсанти розмовляють вишуканою українською, "вєдь на самом дєлє оні ґоворят совсєм не так", хочеться відповісти їм справжньою курсантською мовою. Щоб зрозуміли, що це все одно доведеться перекладати на придатну для друку мову. І вже байдуже, на яку саме.

Термін придатності

За 50 років читачі не розумітимуть, чому в традиційній формі моряка немає ширінки (замість неї штани мають широкий накладний клапан та застібку збоку, щоб не задувало. - "Країна").

Упаковка

На обкладинці зображені синя бавовняна матроська роба й краєчок матроського комірця з білими смужками - гюйса. Художник Віктор Кузик служив на флоті. Теж вважав цю одежу найзручнішою з усього, що чоловікам доводиться носити.

Галина ВДОВИЧЕНКО, 52 роки, "Бора", видавництво "Клуб сімейного дозвілля"

Інформація для пацієнта

Варіант "Рукавички" для дорослих. Але місця в ній вистачить усім. Письменниця Христина Бора, яка вже кілька років нічого не пише, отримує у спадок від незнайомця будинок у Львові. Там також опиняються її подруга, дідусь, 14-річна дівчинка й чоловік на ім'я Гордій. У нього закохуються всі жінки. Будинок із біографією і характером, втручається в життя нових мешканців, допомагає зрозуміти одне одного.

Лікарська форма

Роман-антидепресант. 238 ковтків в одній упаковці. Споживати малими дозами або за раз.

Показання

Можлива тимчасова алергія на слова "спізнююсь", "не маю часу" та "повний завал"

Для тих, хто хоче навести лад в особистому житті.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Можна читати одночасно з двотомником "Катерина Білокур". У "Борі" є згадка про неї. Сподіваюся, колись щось подібне вийде й про лемка Никифора Дровняка, представника наївного мистецтва, який теж з'являється у романі. Він усе життя не мав дому.

Спосіб застосування та дози

Читати з настроєм "нехай увесь світ зачекає". Найкраще, коли за вікном темно, дощ або сніг, телефон мовчить. Поряд - вовняний плед, гарячий чай або кава та тепле світло від лампи на книжковій сторінці.

Побічні ефекти

З'являється бажання витягнути з далеких закапелків юнацькі й дівочі щоденники, старі листи й листівки, шкільні зошити. Перебрати речі й віддати зайве тим, кому вони більше потрібні. Запросити батьків до кав'ярні, розпитати про життя своїх бабусь та дідусів. Пофарбувати двері, пересадити квіти в інші вазонки.

Можлива тимчасова алергія на слова "спізнююсь", "не маю часу" та "повний завал".

Термін придатності

Книжку розумітимуть і за 10 років завдяки завжди актуальній темі пошуку свого духовного дому.

Упаковка

Ззовні викликає асоціації із зошитом із минулого. Всередині нагадує записи на сторінках щоденника. Кремовий колір паперу та відтінок шрифту - комфортні для очей.

Тарас АНТИПОВИЧ, 33 роки, "Хронос", видавництво "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га"

Інформація для пацієнта

Історія про спазми корумпованого суспільства, спричинені жадобою часу.

Склад лікарського засобу

Сюжет-пазл із 25 новел, що складаються в загальну картину.  2040-го учений винаходить пристрій, який може вилучати з людського тіла час і повертати його назад.

Лікарська форма

Квазіфантастика. Без особливих зусиль видно проекцію на сучасну Україну з її корупційним свинарником. У книжці немає прямолінійних пародій на наших політичних вождів. Хочу, аби мій роман їх пережив.

Придатний найближчі 50 років, доки наявні схеми корупції не зміняться новими

Показання

При рецидивах нудьги, зневіри та огиди до світу.

Застереження при застосуванні

Неповнолітнім новелу "Катарсис" читати під наглядом батьків. Там є пародія на найдорожчого художника Демієна Хьорста, що виставляє трупи тварин та інкрустовані людські черепи. Новела є фантазією про те, яким чином Хьорст міг би використати часові технології у своєму "трупному" циклі робіт.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Безпечні будь-які поєднання, окрім класики соцреалізму, що токсична сама по собі.

Спосіб застосування та дози

Оптимальний спосіб прийому - вдома за два вечори. Можливий триваліший курс вживання у транспорті. Рекомендована доза - одна новела на поїздку.

Побічні ефекти

У атеїстів після прочитання фіналу можлива короткотривала діарея, напади блювоти.

Термін придатності

Найближчі 50 років, доки наявні схеми корупції не зміняться новими.

Упаковка

Обкладинка роботи Владислава Єрка. Самодостатній твір, що водночас передає внутрішню символіку роману.

Володимир РУТКІВСЬКИЙ, 74 роки, "Сині Води", видавництво "Темпора"

Інформація для пацієнта

Роман про битву між українсько-литовським військом і татарською ордою на Синіх Водах - нині річка Синюха на Кіровоградщині - 1362-го. Невдовзі 650 річниця. Про цю битву українці практично не знають. Наші пращури разом із військами князя Литовського Ольгерда перші завдали нищівної поразки татаро-монголам.

Склад лікарського засобу

Діюча речовина: князь Дмитро Боброк-Волинський. Сучасники наділяли його рисами волхва та характерника, який прокрадався вовком до ставки татарського хана й вивідував усе, що його цікавило. Кажуть, ніби він, як і Олександр Македонський, не програв жодної битви.

Допоміжні речовини: інші персонажі - джура князя Петрик, кмітливий і мисливий хлопчик Тимко, княжий вивідник Медовуха, козак Василь і його друг Ахмет, князь Ольгерд.

Лікарська форма

Історичний роман-дилогія з елементами детективу і вкрапленнями містики та іншої чортівні. Має майже півтора мільйона знаків.

Показання

Книжка призначена громадянам України віком від 8 до 108 років. Може вилікувати від схильності до героїзації смерті. Чомусь найкращими творами вважаємо ті, що оспівують героїчну смерть. Автори від Миколи Гоголя з "Тарасом Бульбою" до Василя Шкляра з його "Чорним Вороном" розглядають її як приклад для наслідування. Там це єдина можливість зберегти незалежність і волю. Хочу, аби мої герої не тільки перемагали, а й залишалися живими.

Застереження при застосуванні

Під час читання не раджу сумніватися в істинності описаних подій або розглядати їх із партійної точки зору.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Якщо виникає відчуття недовіри, звертайтеся до історичних джерел. Якщо вірите, звертайся до них ще частіше. Зайва інформація про минуле вашого народу ніколи не завадить.

Спосіб застосування та дози

Раджу читання в сімейному колі. Один читає, а решта слухають. Потім усі разом обговорюють. Це сприяє не лише збільшенню цікавості, а й згуртовує сім'ю. Дуже не хотів би, щоб роман читали на ніч. Робив усе можливе, аби він не став черговим снодійним.

Не вживати під час їжі. У дитинстві я понад усе полюбляв читати за обідом і вечерею. Якось за столом переді мною була книжка Рокуела Кента. Одну його фразу запам'ятав довіку: "О, ці чудові ескімоські діти! От вони сидять зараз переді мною, зосереджено длубаються в носі й ласують видобутим." Непристойно згадувати, як на це зреагував мій організм.

 

Побічні ефекти

Може зрости жадоба подорожей та лицарських поєдинків. Роман є антидепресантом. Тому у великих дозах може викликати безсоння й сповільненість зранку. У недоброзичливців України можливі істерики. Піддаю сумніву вирішальну роль Куликовської битви у визволення слов'ян від монголо-татар. Книжка показує, що Куликовська битва була б неможливою без Синьоводської. Бо на Куликовому полі з п'яти полків, що стояли проти хана Мамая, три прийшли з українських і білоруських земель. Вони вже пізнали смак перемоги.

Термін придатності

Сподіваюся, необмежений. За 50 чи 100 років читачі будуть розумніші за нас. Вони збагнуть велич подвигу на Синіх Водах.

Упаковка

Серед ілюстраторів нині модно творити у виданні свою "книжку малюнків". На противагу їм художник Максим Німенко розчинився в авторському тексті. На білій сторінці синім, як колір води, заголовок. Під ним бойовий шолом, де замість сталевих кілець - авторські літери.

Артем ЧАПАЙ, 30 років, "Подорож із Мамайотою в пошуках України", видавництво "Нора-друк"

Інформація для пацієнта

Екстракт кількамісячної подорожі мотоциклом автора з дружиною по всіх регіонах України. Мандрували переважно третьорядними дорогами з метою побачити "країну глибоку й мовчазну, яку не показують по телевізору".

Склад лікарського засобу

Діюча речовина: прості люди. Ловили кожного стрічного, розпитували про життя. Часто питали однакове: "Про що ви мрієте? " та "Що для вас особисто значить Україна? "

Допоміжні речовини: у невеликих дозах гумор, самоіронія, прості речення, симпатія до простих людей, антипатія до влади, постійний рух сюжету.

Лікарська форма

Дорожній роман із соціальним ухилом.

Показання

Призначений для подолання мізантропії. Викликає віру в людей, відчуття теплоти в області сонячного сплетіння, помірний оптимізм.

Протипоказання

Снобізм, мовне пуританство.

Взаємодія з іншими лікарськими засобами

Добре взаємодіє із препаратами, під впливом яких створений: "Подорож із Чарлі в пошуках Америки" Джона Стейнбека, "На дорозі" Джека Керуака, "Страх і ненависть у Лас-Вегасі" Хантера Томпсона.

Спосіб застосування та дози

Більшість дорослих пацієнтів стверджують, що вжили все за один день або вечір.

Побічні ефекти

Може підштовхнути до суспільної боротьби, викликати ненависть до влади, надихнути на самостійну подорож і пошуки правди.

Термін придатності

Як і "Подорож із Чарлі в пошуках Америки" 1960 року, "Пошуки України" з часом перетворяться із соціального дорожнього роману на історико-соціальний. Препарат є зрізом України в цей момент часу. Витримка лише покращить його - майже як коньяк.

Упаковка

Прямокутний пакунок на 272 сторінки, вкладка з 16 сторінками кольорових знімків. Обкладинка з необробленою авторською фотографією запилюженого мотоцикла Мамайоти на пожухлій траві на узбіччі дороги.

Зараз ви читаєте новину «У недоброзичливців України можливі істерики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути