Ексклюзиви
четвер, 15 лютого 2018 19:11

У Москві переробили зображення українки на станції метрополітену

Неділя, 4 лютого, 12:04

Львів'янин 33-річний Олег НАКОНЕЧНИЙ виходить із темно-синього BMW з болгарськими номерами. Одягає капюшон. Із багажника витягує жовтий прапор із символікою громадської організації "Авто Євро Сила Львів", встановлює на автівку.

До "Арени Львів" на вул. Стрийській з'їжджаються машини на єврономерах. За кілька годин їх збирається майже 350. Формують колони. Сигналячи, авто спускаються вул. Науковою. Щоб не паралізувати рух, кілька годин їздять навколо центру.

– Кожен українець має право купити хороше авто за розумну ціну. Розмитнення не повинно коштувати стільки ж, як іномарка, – каже Олег Наконечний. Він очолює "Авто Євро Сила Львів". – У Європі розмитнення в середньому обходиться у 500 доларів. А в нас може коштувати і чотири тисячі. Хочемо, щоб влада знизила вартість розмитнення. І скасувала акциз. Бо авто – це не під­акцизний товар, як сигарети чи алкоголь. Прагнемо привернути увагу до проблеми.

Подібні заходи відбулися у понад десяти областях. На столичному Хрещатику зібралися півтори тисячі автомобілів

  Родина Юрія Луценка провела зимову відпустку на Сейшельських островах. Генеральний прокурор заявив, що ”відпочинок на курорті Four Seasons собі може дозволити кожен українець із середнього класу”.  ”Чомусь багатію завжди здається, що його гаманець менший за гаманець бідного сусіда”, – зауважує художник Володимир Казаневський
Родина Юрія Луценка провела зимову відпустку на Сейшельських островах. Генеральний прокурор заявив, що ”відпочинок на курорті Four Seasons собі може дозволити кожен українець із середнього класу”. ”Чомусь багатію завжди здається, що його гаманець менший за гаманець бідного сусіда”, – зауважує художник Володимир Казаневський

А в цей час:

– Учора тут стояло стільки людей, що до церкви не можна було підійти. Її захищали дві сотні парафіян, – каже киянин Назар Маслюк, 25 років. Іде доріжкою повз незаконно зведену каплицю Української православної церкви Московського патріархату. – А сьогодні неділя – у всіх храмах правлять служби, а тут зачинено. Це точно церква?

Напередодні біля фундаменту Десятинної церкви відбулися кілька мітингів. Майже 300 людей вимагали звільнити з-під варти архітекторів Олексія Шемотюка й Олександра Горбаня. Їх арештували на два місяці за спробу підпалити каплицю 26 січня. У понеділок відпустили на поруки народних депутатів. Друга вимога: демонтувати кап­лицю, бо на неї немає дозвільних документів. Прихильники Московського патріархату провели молебень на її захист.

Церква УПЦ Московського патріархату стоїть на Старокиївській горі. Поруч – Націо­нальний історичний музей і збережені під землею фундаменти первісної Десятинної церкви X ст. 2007 року кілька священиків Московського патріархату попросили дозволу провести молебень на території музею. Встановили тимчасовий намет-скинію. За рік він перетворився на дерев'яну каплицю, а згодом – кам'яну будівлю на 130 "квад­ратів". Її назвали чоловічим монастирем Пресвятої Богородиці Десятинної церкви.

– На все життя запам'ятаю цей подарок, – говорить 37-річна Ольга Ніколаєнко, продавщиця одягу на центральному ринку Полтави.

Щойно з її ятки вкрали сумку з товаром на 5 тис. грн – светри, сорочки, штани. Це сталося, коли святкувала з колегами день народження. Ольга ще раз передивляється товар. Сумки немає.

– Накрила в торговій ятці невеликий фуршет для колег. Принесла салати, м'ясну нарізку, бутерброди, коньяк. Видать, злодій підмітив, що гуляємо, і скористався.

Ольга 10 років торгує одягом:

– Прийдеться робити націнки, щоб відбити гроші.

48-річна Оксана Маніта виходить із поліклініки в Тернополі із загіпсованою рукою:

– Учора з восьмої ранку чекала, коли відчиниться секонд-хенд. Ми завжди там збираємося за годину до відкриття, одне одного знаємо. А то якісь амбали прийшли, давай ліктями всіх розпихати. Я невдало руку повернула, її притиснули до скла. Боліло дуже, однак одягу все одно набрала. Аж уночі зрозуміла, що рука зламана. Колола до ранку знеболювальні. Пішла до лікаря – закритий перелом. Наклали гіпс.

Речі з секонд-хенду Оксана продає у власній ятці на ринку.

"Головною проблемою нинішніх Збройних сил України є те, що вони все ще розбудовуються на засадах радянської армії. Такий підхід руйнує і вбиває дух вільної людини в Україні. Зміна застарілої філософії має вирішальне значення. Невелика радянська армія не може виграти війну проти великої радянської армії. Щоб перемагати, ЗСУ повинні перетворитися на мобільні та гнучкі, бути сильними там, де Росія слабка", –

Глен ГРАНТ, британський полковник, радник міністра оборони України в 2014–2017 роках

1 523 000 гривень, зароблених фільмом "Кіборги", його творці віддали до фонду "Повернись живим" – на допомогу сім'ям загиблих бійців

2087 українців купили квитки на Кубок світу з футболу, що відбудеться у Росії влітку 2018 року. Всього з України подали 30 725 заявок

У Москві переробили зображення українки на станції метрополітену Київська. Домалювали хустку, закривши вінок зі стрічками. Повернули фресці оригінальний вигляд 1954 року, стверджують. Тоді голову українки на панно "Танцюючі" покривала саме хустка.

Дворазовий чемпіон Росії в дуельній стрільбі з рушниці Олександр Залічев воював на Донбасі. Був снайпером у приватній військовій компанії "Вагнер". Служба безпеки України порушила проти нього кримінальне провадження. Також повідомили Міжнародну федерацію стрільби з рушниці, що спортсмен служив у терористів.

Франківський районний суд Львова зобов'язав інтернет-магазин "Модна каста" перекласти сайт українською мовою. На нього подав до суду львів'янин Святослав Літинський. "Модна каста" має право оскаржити рішення.

Розбурхуватимуть антиукраїнські настрої

Не зрозуміло, що має на увазі Польща під злочинами українських націоналістів. Закон дивно прописаний, незрозумілий механізм застосування. Передбачається використовувати його не тільки щодо громадян Польщі та не лише щодо злочинів, вчинених на її території. На людей можуть відкривати кримінальні справи за висловлювання в Україні, переслідувати за наукові дослідження чи художні твори.

У Польщі утверджується політичний диктат правлячої партії щодо оцінок польсько-українського конфлікту та звинувачень у бік народу України. Розбурхуватимуть антиукраїнські настрої, бо майже половина населення підтримує політику партії "Право і справедливість".

Закон створює можливості для переслідувань. У пояснювальній записці одним із мотивів для його ухвалення зазначено, що на території Польщі є велика кількість українських трудових мігрантів, які можуть бути носіями бандерівської ідеології.

Володимир В'ЯТРОВИЧ,

голова Інституту національної пам'яті

 

Знайомий нещодавно поховав батька. Перед смертю той зізнався, що має іншу сім'ю. Одружився перед службою в армії. Воював в Афганістані. Коли повернувся, то дружини і доньки не застав. Поїхали, бо хтось із сусідів повідомив про його смерть. Розшукав їх за 30 років.

Анна, 28 років

Зустрічалася з хлопцем, який працював у ломбарді. Дарував золоті прикраси, що брав із роботи. Я складала їх у скриньку, бо золото не люблю. Та ще й чиєсь. Коли розійшлися, почав вимагати прикраси назад. Виявилося, не платив за них. Сплавила їх в один злиток і повернула.

Тетяна, 30 років, Черкаси

Зараз ви читаєте новину «У Москві переробили зображення українки на станції метрополітену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути