середа, 14 грудня 2011 18:32

У міліціонерів за 5 років служби повністю деформується психіка

 

Орислава СТАШЕВСЬКА,  39 років, психолог:

Представники професій типу "людина-людина" найбільше зазнають фахової деформації. Це стосується найперше лікарів, адвокатів, міліціонерів, учителів. Ті, хто працюють із технікою, природою, документами, деформуються менше й пізніше.

Через постійні стреси в багатьох виникає синдром емоційного вигорання. Поступово з'являється втома, зникає задоволення від роботи. Людина відчуває головний біль, втрачає сон. Стає роздратована, неуважна, цинічна. Піки припадають на шостий-сьомий та 25-26-й роки трудового стажу. Саме тоді "відкриваються очі" на те, що робив увесь час.

У міліціонерів психіка повністю деформується за п'ять років служби. Постійні стреси негативно впливають на нервову систему. З'являються професійні недуги - виразка шлунку, безсоння, постійна тривога. Міліціонери починають спілкуватися жаргоном із друзями, родичами. У них виробляється підвищена критичність і зайва пильність - через те, що часто стикаються з обманом, підступом, лицемірством.

Киянин Андрій служив у спецпідрозділі "Беркут" 15 років. Звільнився на початку 2011-го

- У спецпідрозділи міліції йдуть фанати. Щодня ризикуєш життям. А потім увечері повертаєшся додому,  лягаєш спати, обіймаєш дружину - і так приємно.

10 років тому в "Беркуті" були міцні, високі хлопці. Потім через недобір узяли по1,5 метра в стрибку.  Зараз стали ретельніше ставитися, у "Беркут" не просто потрапити. Треба пройти багато тестів, перевірок. На якомусь етапі людина починає задумуватися - чи варто, бо втомлюється від цих випробувань. Часто приходять на службу боксери, каратисти. За деякий час здуваються. Сильних багато, а міцних духом - мало.

Раніше платили 2 тисячі гривень, зараз зарплату підняли до 4. На службу приходимо на дев'яту ранку, до 11.00 - заняття із психологом, замполітом, медиками, вибухотехніками. З 11.00  до 15.00 - тактика, стрільба в тирі. Якщо ввечері є масові заходи, як-от футбол, тоді задіюють увесь склад спецпідрозділу.

Від людей, які приходять на мітинги, можна очікувати чого завгодно. Нас б'ють прутами, тицяють палками, дряпають обличчя. Увечері приходиш додому й випиваєш стакан горілки. Якщо тебе вирве натовп і затягне, то затопчуть або заб'ють руками й ногами. У "Беркуті" діє правило: я відповідаю за товариша, а товариш - за мене.

Після звільнення беркутівці йдуть працювати особистими охоронцями до депутатів, міністрів, або в охорону бізнес-структур. Беркутівець - це на все життя. Може забути, що їв учора або одягав, але прізвище командира та бійця, який із ним п'ять, чи й 10 років тому був поруч, пам'ятатиме все життя.

Говорять: ті, хто служив у спецназі - "пограничники", це такий медичний термін. Граничний стан між параноєю та шизофренією. Не помічав за собою такого.

 

Зараз ви читаєте новину «У міліціонерів за 5 років служби повністю деформується психіка ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути