четвер, 28 листопада 2019 19:27

У Краматорську створили вулицю муралів

Субота, 9 листопада, 19:06

Під стіни посольства Республіки Польща в столиці на вулицю Яро­славів Вал сходяться майже дві сотні людей – журналісти, ветерани війни на Донбасі. Займають половину проїжджої частини. Поліцейські виставляють обмежувальні трикутники на дорозі. Біля воріт дипломатичної установи чатують нацгвардійці.

Учасники акції "Тополі – волю" розгортають плакати українською й польською мовами з вимогою звільнити Ігоря Мазура "Тополю". Його о восьмій ранку затримують польські прикордонники при проходженні пункту пропуску "Ягодин – Дорогуськ". Їхав у Варшаву на конференцію. Причина – розшук Інтерполу. Росія звинувачує українця у "злочинах тероризму", вчинених, зокрема, в Чечні.

Ігор Мазур – заступник голови партії УНА-УНСО, учасник війни проти РФ в Абхазії на боці Грузії. Офіцер Збройних сил, на Донбасі був заступником начальника штабу 131-го розвідувального батальйону.

– Не довіряємо керівництву Інтерполу, бо в них у заступниках – росіяни. Вони використовують цю структуру в інтересах Москви, – каже міський голова Глухова на Сумщині Мішель Терещенко, 65 років. На руках тримає сина.

– Чому українські правоохоронці не звернули уваги, що один із захисників України – в міжнародному розшуку? Не опротестували цього, не попередили "Тополю" про небезпеку, – вигукує друг Ігоря Олександр Кравчук.

Сурмач грає на трубі "Реве та стогне Дніпр широкий". Гурт підхоплює співом.

Близько 20:00 до людей виходить польський журналіст Марек Серант. Зачитує допис у Facebook віце-маршалки Сейму Польщі Малгожати Госєвської. "Зупинка Ігоря на польському кордоні – це суто технічна реалізація міжнародних угод та зобов'язань", – пише представниця владної партії "Право і справедливість".

Ще за півгодини учасники акції розходяться.

Опівдні наступного дня Мазура допитують у прокуратурі польського Хелма. Після цього віддають на поруки українському генеральному консулу в Любліні. Залишають на території дипломатичної установи

Автор: УНІАН
  У Львові 600 учасниць змагалися за Кубок області з черлідингу. Наймолодшим – по 3–5 років. Показували вміння у виступах із помпонами, а також у дисциплінах ”джаз” і ”хіп-хоп”. Наприкінці листопада в Запоріжжі відбудеться Кубок України із цього виду спорту
У Львові 600 учасниць змагалися за Кубок області з черлідингу. Наймолодшим – по 3–5 років. Показували вміння у виступах із помпонами, а також у дисциплінах ”джаз” і ”хіп-хоп”. Наприкінці листопада в Запоріжжі відбудеться Кубок України із цього виду спорту

А в цей час:

– Олічка, я свою бабусю згадала, – втирає сльози 29-річна Наталія Хоменко. Із подругою Ольгою Іванчук, 30 років, слухає співачку з Рівненщини 83-річну Домініку Чекун у Львівському театрі імені Леся Курбаса. В її репертуарі понад 150 старовинних пісень. Має унікальну манеру виконання – одну голосну дрібнить на кілька нот, її голос вібрує. Пісні у виконанні Домініки Чекун долучили до аудіо­колекції ЮНЕСКО.

– Моя бабця теж гарно співала. Казала: "Наталочко, перейми мої пісні". А я все відтягувала. Торік бабусю поховали.

– Хай вас держить Бог на землі, щоб ваші дітки й онучки моїх літ дождали і так само спивали, – каже наприкінці концерту Домініка Чекун.

Зал співає "Многая літа". Ольга й Наталія дарують виконавиці троянди та кошик із квітами. Фотографуються зі співачкою і домовляються прийти на майстер-клас.

На вінничанина 46-річного Сергія Ткачова складає протокол муніципальна поліція. Він кілька місяців підкидав сміття до сусідського.

– Платимо за кількість мішків. Спершу дивувалися, чого така велика плата за вивезення непотребу. Потім помітила чужі. Стала стежити. Коли стемніло, побачила, як сусід тягне свій клунок із відходами під наші ворота. Зняли на камеру й викликали муніципальну поліцію, – розповідає сусідка 36-річна Галина Єрьоміна.

Справу розгляне адміністративна комісія міськ­ради. Ткачову загрожує штраф у 1360 грн. Можуть зменшити, якщо розкається.

29-річний Алєг Кучинський під'їжджає до білоруського кордону автобусом Львів – Брест. Звідти добиратиметься додому в Гродно. Два дні був у Західній Україні.

– У них кругом українська – ­реклама, музика в таксі, люди між собою нею розмовляють, – розповідає матері телефоном про Львів. Говорить російською. – А в Сашчиних дітей, що зі мною в офісі працює, білоруську у школі вивчають як іноземну. Та вони її не знають. Якось він попросив свого малого дістати бульбу, а той приніс цибулю. У нас два класи білоруської на все 400-тисячне місто.

"Прывытанне. Усё добра, праходзім беларускую мяжу", – пише подрузі з України в Instagram.

  У Страсбурзі проходив Світовий форум за демократію 6-8 листопада. Українська делегація під час виступу представниці російського телеканалу Russia Today Анни Бєлкіної скандувала: ”Світовий форум за демократію – не місце для пропаганди та fakenews”.  ”До новини можна ставитися, як до жінки: одні її поважають, другі обожнюють, а треті ґвалтують”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
У Страсбурзі проходив Світовий форум за демократію 6-8 листопада. Українська делегація під час виступу представниці російського телеканалу Russia Today Анни Бєлкіної скандувала: ”Світовий форум за демократію – не місце для пропаганди та fakenews”. ”До новини можна ставитися, як до жінки: одні її поважають, другі обожнюють, а треті ґвалтують”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Чекав на пішохідному переході зелене світло. Повз мене проходила дівчина. Зачепила парасолькою лямку на моєму рюкзаку й сильно смикнула вбік. У той момент обірвався екран білборда і впав там, де я стояв. Привалило п'ятьох людей. Із дівчиною зустрічаємося.

Олександр ШЕВЧЕНКО

У декреті навчилася робити букети з продуктів. Замовили набір із ковбаси, сирів та овочів чоловіку на 35 років. Купила дешевий сир. Клієнт отруївся. Замовлень більше нема.

Марія ШАБЛЮЧЕНКО

65-річний батько зламав ногу й місяць лежав у лікарні. Просив привозити йому гарні парфуми, засоби для гоління, потім цукерки, квіти. Як виписався, повернувся з молодшою на 15 років медсестрою. Тепер живемо вп'ятьох у двокімнатній квартирі.

Олег ЦАР

Купили коня для господарства. Виявився неспокійний, довго приборкували. Якось на полі вирвався із возом, в якому сидів наш син. Дитина зламала руку й ногу, кульгає. Коня продали, гроші витратили на лікування.

Ірина ЧЕРЕДА

4118 гуртожитків є в Україні. Приватизувати кімнату можна у 2769. Вони перебувають у державній, комунальній власності чи є у статутному капіталі підприємств

1770 працівників Державної служби статистики скоротить Кабінет міністрів. Передадуть в оренду або приватизують 281 об'єкт нерухомості

822 поліцейські автомобілі придбають для малих міст і сіл. Кошти на це виділив уряд

2102 гривні становитиме прожитковий мінімум для працездатних громадян України з 1 грудня

140 000 росіян переселили на територію Криму за п'ять років анексії

488 000 000 гривень витратить Державна митна служба на капітальний ремонт 16 пунктів пропуску на кордонах

"Путін ненавидить Україну за те, що вона не стала сателітом його держави. Трамп ненавидить Україну, бо вона стала прикрою перешкодою для його можливої "операції" з Путіним і спільного протистояння китайській економічній експансії. Обидва політики живуть у світі власних ілюзій. Але саме вони приймають рішення, які визначать наше найближче майбутнє", –

Віталій ПОРТНИКОВ, журналіст

Під Одесою може бути військова база США

Генсек НАТО Єнс Столтенберг відвідав Одесу та Київ. Заявив, що 29 країн Альянсу налаштовані на захист українського суверенітету й територіальної цілісності.

Реформи й підтримка військово-політичного блоку допоможуть повернути окуповані райони. На Яворівському полігоні вже навчаються солдати й офіцери США, сили спеціального призначення тренують українських колег. Між Вашингтоном і Києвом може бути укладена угода, щоб США розташували військово-морську базу під Одесою. Це зробило би можливим швидку американську реакцію на російські виклики. Це найбільш імовірне, на що можна розраховувати зараз.

Бен ХОДЖЕС, екс-командувач Сухопутних військ НАТО в Європі

Справи Майдану хочуть поховати

Із 20 листопада Генпрокуратура втрачає функцію розслідування. За справи Майдану відповідатиме Державне бюро розслідувань. Та вони стали нікому не цікаві. Їх передаватимуть роками, доки минуть усі терміни, матеріали втратяться.

Ситуацією найбільше володіє слідчий, який вів справу. Передавання її до іншого – складна про­цедура. Потрібно донести бачення, загальну картину. Ефективним шляхом було б переведення всієї команди слідчих із Генпрокуратури до ДБР. Однак керівника звільнили, групу прокурорів переполовинили, слідчі "підвішені в повітрі". Виглядає як спланована акція, щоб справи не довести до завершення.

Спротив розслідуванню був із самого початку. У 2015–2016 роках підозри щодо високопосадовців не погоджували по півроку. Це було за генпрокурорів Шокіна, Луценка. Триває й за Рябошапки. У системі продовжують працювати люди, пов'язані між собою дружніми, фінансовими, сімейними зв'язками. "Своїх" не здають.

Павло ДИКАНЬ, адвокат родин Небесної сотні

Отримали можливість повернути окуповані території

Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію у справі "Україна проти РФ" щодо порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму. Це рішення дає Україні можливість повернути окуповані території та домогтися відшкодування збитків від Росії. Трибунал дав сигнал, яким буде рішення по суті. Це перемога українських дипломатів та юристів.

Розгляд таких позовів триває роками. Ми не можемо пришвидшити процес, але маємо співпрацювати – надавати докази, свідчення очевидців. Якщо вердикт буде на нашу користь, Росія відшкодовуватиме збитки від агресії. Але росіяни ухвалили закон, згідно з яким будь-яке міжнародне судове рішення має бути затверджене Державною думою. Кремль не виконає постанови Трибуналу ООН. Це дасть змогу почати процес арешту російської власності за кордоном. Це теж триватиме не один рік.

Олександр ПАЛІЙ, політолог

У Краматорську на Донеччині створили вулицю муралів. Розмалювали вісім багатоповерхівок на вул. Марата. У проекті You are East працювали художники з Італії, Франції, Іспанії, США та Бельгії.

Започаткували цифровий архів українського неофіційного образотворчого мистецтва XX ст. Картини упорядковані за авторами, місцями написання, колекціями й типами. Сайт містить майже три тисячі оцифрованих творів живопису, графіки та скульптури з приватних і музейних зібрань, біографії митців. Також архівні матеріали, серед яких унікальні світлини знищених або втрачених робіт. Більшість із них опубліковані вперше.

Кабінет міністрів створив Національну комісію зі стандартів державної мови. Вона відповідатиме за розвиток української. Затверджуватиме стандарти й методи перевірки рівня володіння мовою, необхідного для отримання громадянства України чи призначення на визначені законом посади.

Дозволили всиновлювати дітей і брати над ними опіку людям, які мають ВІЛ-позитивний статус. Також можна всиновлювати сиріт із вірусом імунодефіциту. Таких дітей в Україні майже тисяча.

Кабмін перевів усі виплати чиновникам у безготівкову форму. Досі центральні органи влади й обласні адміністрації на готівкових розрахунках витрачали на банківські комісії 60 млн грн щорічно.

Європейський лоукостер Wizz Air відкрив прямі рейси зі словацької Братислави до Одеси. Польоти здійснюватимуть по неділях і середах.

 

Сусід напросився допомогти нам облаштувати двір на дачі. Чогось поліз на горище і впав. Коли в лікарні діагностували струс мозку, вимагав компенсації. Гроші на лікування дали, та більше не спілкуємося. Дачу здали в оренду.

Олександра ХОМИН, 40 років, Хмельницький

Дід товаришував із поетом Василем Симоненком. Пишався листами від нього. Якось хотів їх перечитати. Але бабця, перебираючи мотлох, повикидала. Діда схопило серце.

Оксана РЄЗКОВА, 29 років, село Червона

Слобода Черкаського району

Старого кожуха дід зберігає в шафі. Це подарунок від матері, коли жили в Сибіру. Родину вислали туди в 1930-х. Якось у хурделицю довго добирався до гуртожитку, розповідає. Аби не кожух, замерз би.

Олеся ГОНЧАР, 28 років, Івано-Франківськ

Знайомий мріяв про армію, грався у військові стратегії. Казав, сниться, ніби вбиває ворогів. Коли почалася війна на Донбасі, до війська не пішов – мати не дозволила.

Тамара ВЕЛЮХ, 22 роки, Черкаси

Познайомилася з хлопцем з іншого міста. Домовилися зустрітися в Києві. Добралася, а його нема – потрапив в аварію, коли їхав зустрічати мене. Зараз у реанімації.

Ірина КУДЛАЙ, Вінниця

Мати добиралася в село останньою маршруткою. Серед дороги пасажири повиходили, одна залишилася. Водій довіз до самої хати – два кілометри далі від зупинки, аби нічого з нею не сталося дорогою.

Віталіна ДРУЖИНІНА, 30 років, Львівщина

Зараз ви читаєте новину «У Краматорську створили вулицю муралів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути