Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2013 15:17

У центрі Рівного встановили пам'ятник літері "Ї"

П'ятниця, 22 лютого, 13.20

– Моєму брату Ромі 16 років. Через кілька років йому не буде де жити. Я хочу, аби ви прийняли такий указ, щоб йому і таким, як він, було де жити. Дякую, – говорить у телекамеру 16-річна Юлія Оксюковська із села Пнікут Мостиського району Львівської області. Вона – донька Віктора та Галини Оксюковських, які виховують двох власних і вісьмох прийомних дітей.

Пнікут узяв участь у телемості "Діалог з країною". У ній жителі 21 населеного пункту України в прямому ефірі ставили запитання президенту Віктору Януковичу. Камери у Пнікуті розставили у "Дитячому містечку" – шість років тому благодійний фонд "Карітас" звів тут чотири будинки для опікунських родин. Зараз у них виховують 30 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Місце проведення "Діалогу" на Львівщині тримали в таємниці. Телевізійники та 20 міліціонерів прибули до Пнікута об 11.00. За годину приїхав губернатор Михайло Костюк. З іншими чиновниками дивилися телеміст по телевізору в сусідньому будинку. Журналістів і селян на територію "Дитячого містечка" не пускали.

– Обіцяю закласти у державний бюджет кошти на програму забезпечення житлом сиріт після повноліття, – відповідає Янукович.

Журналістка державного каналу просить великий автобус для дітей та запрошує президента в гості.

– Буду на Львівщині – приїду обов'язково. Тільки після того, як переконаюся, що ваше прохання виконане, – відповідає той

А в цей час:

Письменнику 59-річному Олександру Бакуменку телефонує донька Леся і каже, що його друг-поет 77-річний Микола Сингаївський помер годину 20 хвилин тому в своїй квартирі на столичному просп. Перемоги.

– Мені дзвонила Женя, онука Миколина, але був на нараді й не міг взяти слухавку. Тому Женя зателефонувала Лесі, а вже донька – мені. Звичайно, дуже засмутився, хоча знав, що Микола довго не протягне. Тиждень тому дзвонив йому, він уже лежав, дуже погано говорив. Останні три тижні Миколі вже геть було погано. Він навіть передчував свою смерть, тому коли з ним говорили востаннє, попрощався зі мною, – каже Олександр Данилович.

Микола Сингаївський став відомий після того, як 1960 року написав слова до пісні "Чорнобривці" на музику Володимира Верменича. Під неї його поховають у понеділок по обіді на столичному Берковецькому кладовищі.

24-річний Іван Золотарьов із Полтави вибігає на вулицю з власної квартири у двоповерхівці. Дивиться, як сусід, 28-річний Руслан Артеменко, відчинив вікно другого поверху та ­кидає на асфальт комп'ютерний системний блок, ­монітор.

– Це він через те, що в комп'ютерну гру Counter-Strike зранку виграти не може, – каже Іван. – Півгодини назад увесь будинок чув, як на комп'ютер кричав: "Через тебе, старе одоробло, малолітнім пацанам програю!"

Золотарьов закурює цигарку, сідає на лаву біля під'їзду.

– Руслан постійно грає. Як не може відірватися, дзвонить начальнику на приватну меблеву фабрику та бреше, що захворів. Здоровий хлоп, жінку має, дитину півторарічну. Приходить з роботи о четвертій дня і зразу грати сідає. ­Вийдемо курити, хвалиться: десятьох убив. Системник завтра побіжить новий купувати. Сто відсотків візьме гроші, які на ремонт із жінкою відкладали.

29-річна Наталія Кравчук із Вінниці сплачує у банк 1250 грн. Так щомісяця погашає борг за кредитом.

– Восени взяла 30 тисяч. Хотіла допомогти чоловікові добудувати дім. У ньому планували жити після весілля, – каже жінка. – Домови­лися, що разом погашатимемо кредит. За місяць він грошей не дав. Кинув по повній програмі. Сказав самій шукати. Я піднімаю істерику, а він – скандал. Мовляв, не тримав мене під дулом пістолета.

Тоді, після сварки, роз'їхалися – кожен до своїх батьків. При появі друзів і родичів роблять вигляд щасливих молодят.

– Якби його так не любила, ніколи б не погоди­лася брати на себе той кредит. Таке відчуття, ніби розклався на моєму серці й ­заклав ноги, – додає Наталія. – Двічі на тиждень приїжджає, щоб переспати зі мною. Зараз намагаюся не сва­ритися, аби хоч трохи виманити грошей на сплату позики, а там час покаже. Але, скоріше за все, розлучимося. Сина мого не сприймає.

151 народний депутат колишніх скликань просять апарат Верховної Ради виплатити їм матеріальну допомогу. 109 депутатів останнього, шостого скликання, 10 – п'ятого, 19 – четвертого та 13 – третього. Перший рік після закінчення терміну повноважень допомогу нараховують у розмірі заробітної плати, а це близько 14 тис. грн щомісяця. ­Надалі депутати мають право на половину цієї суми, за умови трудового стажу в чоловіків 25 років, жінок – 20. Всього на забезпечення колишніх нардепів у бюджеті на 2013 рік передбачено 41,9 млн грн

Заборонити розвішувати в кабінетах чиновників ­картини та музейні цінності пропонує народний депутат Сергій Міщенко. ­Зареєстрував законопроект у ­Верховній Раді. Пояснив, що зараз ­урядовці використовують ­музейні ­фонди для власного інтер'єру, псують або крадуть їх.

Єдина в Україні церква в цистерні розташована в селі Переходи Чортківського ­району Тернопільської області. Раніше ця бочка була ­гуртожитком, привезли її з Росії. Зараз у ній моляться віряни римо-­католицької церкви святого Яна ­Непомуцена.

У центрі Рівного встановили пам'ятник літері "Ї". Він зав­вишки 3,6 м, виготовлений із дерева та лляної тканини учнями місцевої школи мистецтв. Це – найбільша літера, що коли-небудь з'являлася в Україні.

В'єтнамська дівчинка Фам Туань Ань перемогла на ­міській олімпіаді з української мови в місті Ровеньки ­Луганської області. Вона ­учениця 8-А класу середньої школи №6. Фан із першого класу навчається в місцевій школі.

 

Що робили в прокуратурі, судах і міліції

23 лютого міліціонери міста Мукачеве ­Закарпатської області почали шукати ­невідомих, які вночі спалили джип Suzuki Grand ­Vitara. Авто належить Василеві Швардаку, начальнику відділу з боротьби з незаконним обігом наркотиків Ужгородського міського управління міліції. За остан­ні ­чотири роки на Закарпатті все частіше палять іномарки чиновникам, прокурорам, міліціонерам, прикордонникам, підприємцям. 2010-го так знищили шість машин, 2011-го – 12, ­торік – 18, за два місяця цього року – 21 легковик.

Працівники Полтавської обласної прокуратури змусили директора товариства "Райз-Максимко" виплатити зарплату понад тисячі працівникам. За два місяці він заборгував 6 млн грн. Підприємство розташоване у місті Червонозаводське Лохвицького району, вирощує зернові й технічні культури, розводить худобу, виробляє цукор. Торік його визнали найкращим агропідприємством району.

32-річного Родіона Кірєєва, суддю ­Печерського районного суду столиці, підвищили. Тепер він виконує обов'язки заступника ­голови установи. Така інформація з'явилася минулого тижня на сайті суду. ­Кірєєв став відомий після справи екс-­прем'єра Юлії ­Тимошенко. Засудив її до семи років ­ув'язнення.

 

"Відкати" зросли до 80 відсотків

Крали з часів Радянського Союзу, зараз крадуть, і далі теж будуть. Змінилися тільки апетити. ­Раніше "відкати" складали 10 – 20%.

А сьогодні, виходячи з наших розрахунків, – 80-90% вартості доріг.

До Євро-2012, у тій чи іншій формі, списали на ремонти суму, за яку можна було збудувати дорогу Львів – Донецьк. Нову, дуже якісну, тисячу кілометрів на шість смуг. Із гривні, яка інвестується в дорогу, реально в будівництво йде 20 копійок.

Віктор МЕДВІДЬ, експерт з оцінки консалтингової ­

компанії "Інвест-експерт"

Слова "депутат" і "мент" – однаково лайливі

Нардеп – хоч провладний, хоч опозиційний – має в суспільстві такий самий рівень довіри, як працівники правоохоронних органів. Про що останні здебільшого рапортують у кримінальній хроніці по телевізору? Там зловили "серійного кишенькового крадія", там розкрили вбивство. Про те, скількох реальних злочинців випускають на свободу, бо в них є покровителі серед депутатів, про катування, про рекет у погонах там не почуєте. Наша міліція нас не береже так само, як наші обранці не працюють у наших ­інтересах.

Андрій КОКОТЮХА, письменник

 

"Стало зрозуміле довге мовчання ясно­вельможного. Янукович у вільний час заучував тексти. І треба віддати належне лінгвістичним здібностям українського керманича: за винятком технічних глюків, із домашнім завданням він упорався".

Олег ЛЕУСЕНКО, політолог, про спілкування президента з народом

"Я свідомо не коментую ці питання, щоб не перевищувати свої повноваження. Тому що я не можу тиснути на суд. Такі питання, як створення умов для Тимо­шенко. Я б прибрав ці камери. Якщо мене чують ці працівники, я сподіваюся, що мене почули".

Віктор ЯНУКОВИЧ, президент

 

 

На сході України назріває соціальний ­вибух. ­Шахтарі Донбасу ­вирішили, що потрібні радикальні зміни. Вже лунають пропозиції, щоб ­Януковича-старшого замінив Янукович-­молодший.

Укравтодор розмістить ­облігації на 14 мільярдів гривень під держгарантії.

– Все ясно, незрозуміло тільки одне: що таке "тодор".

Влада вперто завдає нам користь і заподіює добро.

Рибак скаржиться ­Януковичу:

– Опозиція, як і раніше, блокує Раду і не дає їй працювати.

– Шапки зривати пробували?

 

Зараз ви читаєте новину «У центрі Рівного встановили пам'ятник літері "Ї"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути