четвер, 09 вересня 2010 16:54

"Суми фігурують від 34 гривень до 4 мільйонів"

 

Наталія Шелест, 30 років, начальник відділу державної виконавчої служби Миргородського міськрайонного управління юстиції Полтавської області:

- Державні виконавці не мають доступу до джерел інформації в електронному вигляді. Це податкова інспекція, ДАІ, Бюро технічної інвентаризації та інші служби. Тому не знаємо реальної картини відносно зарплати, наявності майна, місця роботи, фактичного місця проживання боржника. За кордоном ця система давно відпрацьована. Виконавча служба направила електронний запит у відповідний орган і цього ж чи наступного дня отримала відповідь. У нас на збір інформації йде два-три місяці. Припустимо, громадянин за рішенням суду має повернути позичальнику 20 тисяч гривень боргу. Кошти відсутні, але є майно у вигляді машини. Доки виконавці отримають інформацію про майно, боржник, за порадою адвоката, встигає переоформити машину чи той же холодильник на племінницю, бабусю, сусіда.

Якось боржник через нотаріуса оформив документи, що електрочайник, телевізор, холодильник належать не йому, а дочці-студентці. Описати таке майно вже не можна.

Відсутня кримінальна відповідальність фізичних осіб за невиконання рішення суду щодо стягненню боргу. Ми не слідчий орган. Але бачимо, що за всіма ознаками виконання рішення можливе. А людина виконувати його не хоче. Зрозуміло, знаходимо важелі впливу, але це все час і трата ресурсів та нервів. Хоча буває, що за листуванням та збором інформації час втрачається.

Нещодавній випадок. Суд задовольнив позов миргородки про сплату аліментів на утримання малолітньої дитини. Наша служба направила виклик за місцем проживання батька хлопчика. Через певний час надійшло повідомлення: чоловік виїхав на постійне місце проживання в Норвегію. Пізніше встановили, виїхав боржник туди після рішення суду про сплату аліментів.

Треба на законодавчому рівні закріпити норму - хто хоче отримати закордонний паспорт, повинен узяти в виконавчій службі довідку, що засвідчила б: людина не має боргових зобов'язань із виконання рішень судів.

Зараз переважають стягнення із фізичних осіб на користь банків і стягнення штрафів ДАІ за порушення правил дорожнього руху та аліменти. Суми фігурують від 34 гривень до 4 мільйонів.

Зараз ви читаєте новину «"Суми фігурують від 34 гривень до 4 мільйонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути