середа, 11 липня 2012 17:27

Що світ дізнався про Україну за тиждень

На північ від Києва можна зустріти літніх жінок та їхніх онучок, які сидять у високій траві в затінку. Це – сезон чорниць. Вони продають ягоди у пластикових стаканах. Рівень радіації в чорницях вимірюють лише на офіційних ринках. У сотнях тимчасових кіосків, якими здебільшого керують літні жінки, рівня радіації не виміряє ніхто, повідомляє британська служба BBC.

Противники закону ("Про засади державної мовної політики". – "Країна") кажуть: Партія регіонів просунула його, щоб не втратити довіри розчарованих прихильників перед жовтневими парламентськими виборами. Опозиційні партії та мільйони людей, які розмовляють українською, вважають цей закон загрозою для українського суверенітету після 20 років незалежності, пише міжнародне інформаційне агентство Reuters.

Із 1 липня на вивісках аптек заборонено розміщувати будь-які інші написи, крім позначення закладу. Держлікінспекція каратиме аптеки за так звану оманливу рекламу, коли назви наголошують на перевагах однієї точки продажу ліків над іншими. Якщо розпорядження не виконають протягом місяця, ліцензію аптеки анулюють.

Верховна Рада узаконила веб-камери на виборах 28 жовтня

2012  року. У приміщенні кожної комісії встановлять по дві відеокамери, які транслюватимуть ­картинку з дільниць в інтернет. ­Розташують їх у такий спосіб, щоб не порушувати таємницю волевиявлення виборців. Транслюватимуть від підготовчого засідання комісії до встановлення результатів виборів і повторного пере­рахунку голосів у разі потреби.

У пасажирів міжнародних потягів вимагатимуть паспорти. Без цього документа – відмовлятимуть у перевезенні.

"Я проти львівсько-галицьких діалектів, що засмітили засоби масової інформації. Я не вважаю те, що нам пропонують, українською мовою. Це відрижка тієї частини України, що колись була постійно під чиїмось гнітом". Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО, народний депутат від Партії регіонів, про мову, якою говорять на Галичині

5500000 одиниць вогнепальної зброї мають на руках українці, за даними Асоціації власників зброї. 2,5 млн стволів у легальному обігу і близько 3 млн – у нелегальному

анекдоти – Алло, МНС? Допоможіть мені звідси вилізти.

– А де ви?

– ВКонтакте.

Тільки в Україні під час економічної кризи починають таксувати 600-ті Mercedes'и. ­Продати шкода, а кататися – ­дорого.

 

Понеділок, 9 липня, 11.30

Депутати-"регіонали" збираються біля входу на кримську держдачу номер 11 "Зоря" у Форосі. Прибули сюди, аби привітати із 62-річчям президента Віктора Януковича. Більшість добиралися чартером. Дехто – своїм ­ходом. Янукович із п'ятниці перебуває в Криму в робочій відпустці. У подарунок нардепи привезли картину із зображенням Святогірської лаври. Її вибирало керівництво фракції.
– Янукович глибоко віруюча людина. Він цю лавру відновлював, – каже "регіонал" 65-річний Володимир ­Рибак. – Віктор Федорович дуже позитивно відреагував на наш презент. У нього хороший настрій. Я вже років 25 вітаю його з днем народження. Буду це робити, доки житиму. У нас із ним склалися нормальні стосунки. Він любить, коли приходять друзі і його поздоровляють.
До Криму також прибув прем'єр Микола Азаров. Сказав, що уряд приготував президенту традиційний подарунок – обіцянку виконати завдання, які той поставив перед міністрами.
Тоді ж у центрі Києва на вулиці Інститутській на пішохідному мості члени партії "Демократичний альянс" повісили плакат із зображенням Саддама Хусейна та Муаммара Каддафі. На ньому написано "З днем народження!"

 

А в цей час:
У селі Рахнівка Гайсинського району Віннич­чини готуються до похорону 2-річної Діани ­Чорної. Близько п'ятої ранку її тіло знайшли у сторожовій будці приватної фірми, яка приймає брухт. За кілька годин до загибелі дівчинки на побачення до охоронця приїхала її мати 23-річна Наталія Чорна. Взяла із собою доньку.
– У сторожовій будці жінка поклала дитину спати, а сама пішла кохатися. Дівчинка ­серед ночі прокинулася. Злякалася, що матері ­немає ­поряд. Стала кликати, плакати. На дитячий крик до будки забіг сторожовий пес і накинувся на неї, – розповідає голова райради Степан Сікурський.
Понівечене дитя мати побачила під ранок. ­Охоронець викликав міліцію.
– Мені депутат розказував, що собака розтерзав дівчинку аж до серця, – говорить Михайло Александрович, сільський голова Рахнівки.
Наталія Чорна півтора року тому переїхала до батьків у Рахнівку із села Велика Вулига Тиврівського району. Там мешкала з Олександром Бартошем. Мають спільного сина 4-річного Максима. Жінці загрожує п'ять років в'язниці.
– Маріє Степанівно, ці об'їдки в інший кульок, смердіти буде, – гукає львів'янка 56-річна Любов Петрунець до своєї сусідки. Вони прибирають територію біля своїх дач на березі озера Задорожнє. Колишній кар'єр розташований за 8 км від райцентру Миколаїв. Біля залізної сітки стоять вісім чорних поліетиленових пакетів із пластиковими пляшками, папером, зіпсованою їжею.
– Отак кожного понеділка із сусідкою виходимо за відпочивальниками сміття прибирати, – говорить Любов Василівна. – Господи прости, такої навали, як цих вихідних, ніколи тут не бачила. Тисяч п'ять людей було, не менше. Спека їм мізки сплавила, бо не було і вільного метра, щоб хтось не лежав чи не купався. Через мій паркан навіть лізли, аби до води швидше потрапити. А потім залишили на березі купи сміття. Від спеки воно почало смердіти так, що несила. А найбільше я переживала, щоб від вогнищ сухий очерет не зайнявся. Бо спалахнула б моя дача враз.
До озера Задорожнє зі Львова можна дістатися власним авто за 40 хв. або електричкою за годину. Є платні пляжі за 5 грн та безкоштовні. Сміття з безплатних не вивозять.

Зараз ви читаєте новину «Що світ дізнався про Україну за тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути