четвер, 27 травня 2021 10:02

Сестра померла від раку. Навіть із трубкою в горлі йшла в бар надихатися диму

Із наступного року в Новій Зеландії не продаватимуть цигарок тим, хто народився після 2004-го. За порушення заборони магазини закриватимуть, а власників і продавців штрафуватимуть. До 2025-го країна хоче мати найменшу кількість курців у світі

Олівер СТАУНІ, 58 років, терапевт, Оукленд:

– Роблю незалежні експертизи для страхових компаній. Якщо людина багато курила і ставилася безвідповідально до свого здоров'я, деяких процедур не оплачують. Ідеться про те, щоб лікування певних видів раку для курців також обчислювалося за певним коефіцієнтом.

Автор: gettyimages.com
  Жінка курить сигару  і п’є шампанське на кінних перегонах Еллерслі в новозеландському Оукленді
Жінка курить сигару і п’є шампанське на кінних перегонах Еллерслі в новозеландському Оукленді

Погрози про потенційні пухлини та ранні інфаркти не діють. Кожен знає, що цигарка не додає здоров'я. З початкової школи дітям наголошують, що куріння – найгірша для здоров'я звичка. Тому влада піде іншим шляхом. По-перше, вікових обмежень не посуватимуть. Тобто навіть коли цим людям буде 20 років, цигарки продавати їм буде заборонено. Так має з'явитися покоління, яке просто не зможе курити. Виробники проти того, щоб знижувати кількість нікотину та відмовитися від фільтрів. Бо йдеться про те, щоб створити гидоту, яку не хотітиметься купувати. Побачимо, чи вдасться це втілити в життя.

Говоримо про виховання здорової молоді. Інакше медична система не впорається. Наш досвід показав, що діяти треба радикально.

Говард ДА, 41 рік, власник магазину, Тауранга:

– Маю невелику крамницю. Виживаю завдяки продажу цигарок. На спиртне ліцензії не маю, бо в нашому районі багато людей з алкоголізмом. Доки кількість залежних не перевалила за критичну точку, міг продавати пиво.

Вже зараз хлопці міркують, де купуватимуть цигарки. Думаю, матимемо чорний ринок, як під час сухого закону у США. Особливо кмітливі пробують вирощувати тютюн, хоча курити його чистим мало хто зможе.

Навіть у 20 років цигарки продавати буде заборонено

До заборони ставлюся загалом позитивно. У мене сестра померла від раку горла. Курила по кілька пачок на день. Навіть із трубкою в горлі йшла в бар надихатися диму. Намагалася курити, але не вдавалося вдихнути. Сама виховувала 7-річну доньку. Малу після смерті ми забрали. Віддали у школу. За два місяці отримали листа, що нас просять зайнятися її здоров'ям. У племінниці були великі проблеми з контролем апетиту. Могла з'їсти дві пачки чипсів. В їдальні просила другу порцію картоплі чи макаронів.

Якщо отримуєш такий лист, зобов'язаний реагувати. Здали аналізи. Почали працювати з терапевтом і дієтологом. Їх оплачує уряд. У школі забезпечують полегшене збалансоване харчування. Стежать і за дітьми з дефіцитом ваги. Якщо такий учень із бідної родини, обід отримуватиме безкоштовно.

Хана РАКУТА, 45 років, хореограф, Оукленд:

– Син вчинив самогубство. Ми знали, що має проблеми з 8 років. Ходив до психіатра, але той призначав йому візити з надто великим інтервалом. Я подала в суд на клініку. Виграла. Але дитини це не поверне.

Працюю волонтером із батьками, в яких діти мають розлади. Даю можливість вийти чи допомагаю по господарству. Дехто чекає прийому спеціаліста по 2,5 місяця. У квітні було кілька тижнів, коли людину навіть у гострому стані не було куди госпіталізувати.

Племінниця могла з'їсти дві пачки чипсів. В їдальні просила другу порцію

Мене запрошують у групи, які працюють над тим, щоб поліпшити ситуацію з психічним здоров'ям дітей і підлітків. Це складно, бо прогрес пішов уперед, а дитяча психіка не встигла пристосуватися до нових обсягів інформації та агресії.

Якщо нічого не змінимо, нам загрожує колапс медичної системи. У бідних районах молодь курить цілодобово. Це закінчиться або відсутністю місць у клініках, або відмовою лікувати певні категорії. Те саме з алкоголізмом. Якщо зараз не впораємося з психологічними проблемами, за кілька років така трагедія, як у мене з сином, не буде винятком.

4  600 000 доларів додатково виділила Нова Зеландія для допомоги молоді з психічними проблемами. Таких людей у країні 240 тис. На кожного з цього траншу припадає $20

Зараз ви читаєте новину «Сестра померла від раку. Навіть із трубкою в горлі йшла в бар надихатися диму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути