четвер, 13 січня 2011 14:13

"Шедевр завжди простий. Буквально елементарні пару мазочків"

  "Лондон", 2010, олія, полотно, 91х116 см. Виставка "Лондон, Нью-Йорк, Монако і гуцулка Ксеня" триватиме до 30 січня. Київ, галерея "Мистецька збірка", вул. Терещенківська, 13
"Лондон", 2010, олія, полотно, 91х116 см. Виставка "Лондон, Нью-Йорк, Монако і гуцулка Ксеня" триватиме до 30 січня. Київ, галерея "Мистецька збірка", вул. Терещенківська, 13

Михайло ДЕМЦЮ, художник, 58 років

Народився у селі Круковець на Львівщині. Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва ім. Труша. Мав персональні виставки у Франції, Німеччині, Бельгії, Росії, Нідерландах. Торік здобув звання Народного художника України. Роботи коштують від 10 тисяч доларів. Живе у Львові

 

Мій улюблений формат - 91 на 116 сантиметрів. На одній виставці німецькі і французькі мистецтвознавці цей розмір міряли, починали щось визначати за Фройдом. А я їм кажу, що це просто розмір багажника моєї машини. Тепер маю велике авто, але цей розмір полотен залишив, хоча і минуло 20 років. Із таким форматом встигаю за дві години виконати роботу.

"Лондон" написав із фото та за уявою, так часом цікавіше. Поїду туди навесні. Знаю іспанців, які не були в Парижі, а чудово його малюють. Використав мінімальний колорит - темне й світле золото, синій із вкрапленням червоного.

Стараюся почати і закінчити картину в один день. Тоді вона цілісна. Люблю художників, які створюють полотно за один сеанс. Так робили імпресіоністи й експресіоністи. Коли писав у Франції картину на 10 метрів, сказав: "Зараз я за вечір намалюю те, що ваші імпресіоністи робили 30 років". Ця фраза пішла в газети.

Фарби для однієї роботи йде щонайменше на 100 доларів. Якщо картина велика, то може  й на тисячу. Олійні фарби беру гарних фірм, зараз маса китайської халтури. Особливо слідкую за полотном і фарбами. Пензлі й мастихіни мають менше значення. У Седневі 1990-го був пленер, з'їхались відомі тепер художники. Я забув пензлі, то намалював картину 3 на 2 метри просто пальцями.

Друг має віллу на узбережжі Іспанії, неподалік Сальвадор Далі жив. Часто приїжджаю туди. Якось прийшов у музей Далі в червоному піджаку, підкрутив вуса. Відвідувачі почали підводити до мене дітей, фотографуватися. Думали, що я - актор, який імітує Далі. Вуса завів давно. У художників мають бути довге волосся і вуса. Це ознака творчих людей.

Українські теми пишу темно-червоними, гуцульські - жовто-гарячими, чорними, червоними, іспанські - блакитними кольорами. Не люблю, коли живописець починає і закінчує в одному кольорі. Підсвідомо він має мінятися кожні сім років. Якщо розвиваєшся, колір стає дзвінкішим, енергійнішим, а картини - простішими й гарнішими. Художник може мучитися місяцями, ніби все намальовано, а виглядає нецікаво. А шедевр завжди простий. Буквально елементарні пару мазочків.

Зараз ви читаєте новину «"Шедевр завжди простий. Буквально елементарні пару мазочків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути