Ексклюзиви
вівторок, 08 травня 2018 15:55

"Шахтар" будуватиме нову команду

Знову запросять бразильців

Донецький "Шахтар" успішно стартував 2018 року. В 1/8 фіналу Ліги чемпіонів на рівних протистояв італійській "Ромі", майбутньому півфіналісту турніру. Програв тільки за правилом виїзного гола. В чемпіонаті України клуб здобув сім перемог поспіль, із різницею м'ячів – 24:0.

Але потім вдруге в сезоні програв "Динамо". Втретє – не забив киянам. Почав пропускати від "Ворскли" та "Маріуполя" в Кубку України, помиляючись у простих ситуаціях. Це можна пояснити великою перевагою над суперниками в Україні. Вона призвела до самовпевненості підопічних португальського тренера Паулу Фонсеки

"Шахтар" залишається головним претендентом на перше місце та Кубок України. Але які перспективи у команди? Яким шляхом вона піде у випадку відходу головного тренера й провідних гравців?

– На "Шахтар" очікує навіть не перебудова, а побудова нової команди, – каже журналіст Ігор БОЙКО, 30 років. – Близькі до того, аби залишити команду, Фред, Бернард і Факундо Феррейра. На цьому втрати можуть не закінчитися. Тарас Степаненко взимку мав пропозицію, яку готовий був прийняти. Змін буде забагато, щоб називати це косметичним ремонтом.

Відхід Фонсеки стане серйозним ударом?

– З одного боку, він створив цю команду, за два роки багато зробив для її розвитку. З другого, кращого часу для зміни тренера, ніж перед повним перезавантаженням, немає. Можливо, самому Фонсеці не хочеться будувати нову команду. Це буде значно важче, ніж 2016-го. Спробуйте знайти гідну заміну Фреду чи Бернарду.

Новий тренер розпочне з чистого аркуша. Йому буде легше.

Автор: REUTERS
  Головний тренер донецького ”Шахтаря” Паулу Фонсека cтоїть разом із ключовим півзахисником Фредом та лівим оборонцем Ісмаїлі (№31). Найімовірніше, Фонсека та Фред влітку залишать клуб
Головний тренер донецького ”Шахтаря” Паулу Фонсека cтоїть разом із ключовим півзахисником Фредом та лівим оборонцем Ісмаїлі (№31). Найімовірніше, Фонсека та Фред влітку залишать клуб

Можливий варіант повернення Мірчі Луческу або приходу його сина Развана?

– Виглядає так, що Мірча хоче на своє колишнє місце поставити сина, що часто стається у бізнес-компаніях. Однак у "Шахтарі" не впевнені, що Луческу-молодший зможе повторити успіхи батька. Тому єдино можливий варіант у цьому випадку – призначення Развана головним тренером, а Мірчу консультантом із великими можливостями. Але навіщо це "Шахтареві"?

Чи стане стиль гри команди прагматичнішим?

– Зважаючи на зимовий трансфер Додо та інформацію щодо переходу Майкона, можна спрогнозувати: "Шахтар" повертається до своєї улюбленої Бразилії. Отже, більшість новачків будуть із цієї південноамериканської країни. Це вже навіть не фішка, а сутність клубу.

Три роки тому Віктор Коваленко став найкращим бомбардиром молодіжного Кубка світу, потім був в основному складі команди, яка дійшла до півфіналу Ліги Європи. Зараз його гра не відповідає очікуванням. Футболіста переоцінили?

– Віктор спочатку виглядав гравцем, який у системі Мірчі Луческу міг стати наступником Генріха Мхітаряна і Алекса Тейшейри. Але якби Коваленко справді був такий сильний, що навколо нього можна будувати, то Фонсека знайшов би йому місце у складі. Португалець пробував його під форвардом, у центрі півзахисту. Ніде заграти Віктор не зумів. Найімовірніше, його переоцінили. Але ще отримає шанс, якщо Фонсека піде з "Шахтаря". Недавно Бернард і Феррейра теж вважалися тими, кого переоцінили.

Які шанси донеччан на чемпіонство і здобуття Кубка України цього сезону?

– "Динамо" – незручний суперник для "Шахтаря". Кияни навчилися перекривати найсильніші сторони команди Фонсеки: швидкі перепасовки із вриваннями до штрафного майданчика, флангові атаки. Усе залежатиме від уміння тренера "Шахтаря" робити висновки з невдач.

Наступного сезону донеччани мають гірші перспективи, ніж "Динамо" – з огляду на те, що у киян молодь себе вже проявляє, а в "Шахтарі" – ні?

– Ще одна парадоксальна ситуація. "Шахтар" ніби на голову сильніший, у турнірній таблиці ще недавно мав шість очок відриву. "Динамо" проводить зміну поколінь і награє молодь. А виходить, що після особистих зустрічей між суперниками відриву майже немає. Наступного сезону кияни стануть зіграніші й досвідченіші, а "Шахтар" будуватиме нову команду. За таких умов "Динамо" має кращі стартові позиції й перспективи. Однак багато залежатиме від трансферної кампанії "Шахтаря" і того, хто очолить команду.

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" будуватиме нову команду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути