Ексклюзиви
четвер, 15 квітня 2021 09:53

Розпочинають проєкт, що допоможе створити онлайн-суди в Україні

Понеділок, 5 квітня, 08:29

Підроблену перепустку на проїзд у столичному транспорті відбирає в русявого чоловіка поліцейський 28-річний Сергій Ткачук на вході до станції метро Академмістечко.

– Не здогадувався, що це фальшивка! Таку видали на роботі, – пояснює чоловік.

Правоохоронець показує вилучений документ майже 30 людям у черзі до турнікетів. Стоять у масках, але півтораметрової соціальної дистанції не дотримуються.

– На цій перепустці немає спеціальної голограми на гербі. Копія. Щоб пройти контроль, потрібні справжній дозвіл і документ, що засвідчує особу, – говорить Сергій Ткачук. Повертається до порушника. – Якщо не хочете, щоб викликали наряд, не сперечайтеся.

Зранку спіймали шістьох людей з підробками, додає. На станції чергує разом із десятком колег та бійців Національної гвардії.

– Міська влада видала понад 400 тисяч дозволів на проїзд. Деякі фірми отримали по одній перепустці й вирішили наробити фальшивок. Підставляють працівників.

– Сьогодні без документа пропускаємо лише лікарів, бо не всі встигли отримати проїзний. Повинні мати довідку з роботи, – каже правоохоронець Сергій Головко, 35 років. – Виняток діятиме один день. Таке розпорядження влади.

Пасажири без перепусток лаються.

– Ви принижуєте людей! – кричить жінка в червоній хустці. – Як не потрапимо на роботу, то будемо без хліба.

На автобусних зупинках поряд із метро черг немає. Деякі маршрутники дозволяють заходити в салони без жодних документів.

Суворий карантин у Києві почався 5 квітня через спалах захворюваності на коронавірус. Дитсадки закриті, навчальні заклади перейшли на дистанційне навчання. Парками і вулицями їздять поліцейські автомобілі. Через гучномовець закликають не виходити без потреби. Обмеження триватимуть щонайменше до 16 квітня

Автор: REUTERS
  Медпрацівник у захисному костюмі йде повз хворих на коронавірус у Львові. Кілька десятків людей розмістили в міському медичному коледжі, який облаштували для прийому пацієнтів. Місць у лікарнях практично не лишилося. Останні два тижні в Україні зростає кількість хворих на Covid-19. У Міністерстві охорони здоров’я прогнозують по 25 тисяч інфікованих щодоби
Медпрацівник у захисному костюмі йде повз хворих на коронавірус у Львові. Кілька десятків людей розмістили в міському медичному коледжі, який облаштували для прийому пацієнтів. Місць у лікарнях практично не лишилося. Останні два тижні в Україні зростає кількість хворих на Covid-19. У Міністерстві охорони здоров’я прогнозують по 25 тисяч інфікованих щодоби

А в цей час:

– Люблю тебе. Зустрінемося завтра, – львів'янка 30-річна Юлія Островська читає повідомлення у смартфоні, який знаходить під час прибирання в шафі.

Романтичних есемесок, відправлених Анастасії, Ользі та Вероніці, – кілька десятків. Юлія підозрює у зраді чоловіка Михайла, 36 років. Кидає апарат у нього, коли повертається з нічної зміни в пологовому будинку, де працює анестезіологом.

– Це не мій! Клянуся, – каже Михайло.

Живуть у двокімнатній квартирі із сестрою Юлії 26-річною Оксаною та її хлопцем Олегом, 27 років.

– Мій телефон, – зізнається, коли подружжя починає розпитувати. – Усе Оксані скажу.

Пара годину з'ясовує стосунки на кухні. Жінка б'є посуд, кричить. Олег збирає речі й виїжджає з квартири.

Киянин 25-річний Анатолій Пасічник прокидається від телефонного дзвінка. Викликає адміністратор нічного клубу, де чоловік працює барменом.

– Толя, ничего личного. Но половину штата мы сократили. Приезжай за трудовой, – говорить. – У бухгалтера возьмешь 12 тысяч за март и апрельский аванс.

Анатолій виходить на вулицю. Планує їхати до батьків на Хмельниччину. За кілька хвилин дзвонить товариш 30-річний Василь Сич:

– Робота треба? Відкрили нову заправку під Києвом. Дають 20 тисяч гривень на місяць. Треба торгувати кавою і розігрівати хот-доги. Можу скинути номер власника. Ти йому резюме у вайбері перешли.

Говорить з адміністратором АЗС. Їде на співбесіду й отримує роботу. Добиратися буде електросамокатом.

947 700 доз американської вакцини Pfizer кількома партіями отримає Україна до кінця червня, за словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка. Надійде в рамках міжнародної ініціативи з розподілу вакцин Covax. Зараз українців від коронавірусу щеплять індійським препаратом Covishield і китайським Coronavac

32 700 російських військових перебувають в анексованому Криму. Майже 28 тис. базуються в окупованих

районах Донбасу, каже головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак

  Президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини АнҐела Меркель та російський президент Володимир Путін обговорили під час відеоконференції загострення війни на Донбасі. Закликали Росію зупинити конфлікт і провести переговори в ”нормандському форматі”. Глава Кремля наполіг, щоб Україна почала переговори із бойовиками напряму. Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів у подальшому не говорити про Україну без присутності її представника. ”ЗУСТРІЧ ВІДБУЛАСЯ ЗА РАДЯНСЬКОЮ ТРАДИЦІЄЮ, КОЛИ ЗВИКЛИ МІЗКУВАТИ ”НА ТРЬОХ”, А НЕ ”НА ЧОТИРЬОХ”, – говорить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Президент Франції Еммануель Макрон, канцлерка Німеччини АнҐела Меркель та російський президент Володимир Путін обговорили під час відеоконференції загострення війни на Донбасі. Закликали Росію зупинити конфлікт і провести переговори в ”нормандському форматі”. Глава Кремля наполіг, щоб Україна почала переговори із бойовиками напряму. Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів у подальшому не говорити про Україну без присутності її представника. ”ЗУСТРІЧ ВІДБУЛАСЯ ЗА РАДЯНСЬКОЮ ТРАДИЦІЄЮ, КОЛИ ЗВИКЛИ МІЗКУВАТИ ”НА ТРЬОХ”, А НЕ ”НА ЧОТИРЬОХ”, – говорить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Зеленський – зло. Він руйнує інституції. Незаконний розпуск Верховної Ради 2019 року, неправочинне формування уряду президентом, а не парламентом. Рейдерство Нацбанку, незаконний погром та параліч Конституційного суду. Постійні атаки на антикорупційні органи. Тепер – знищення Ради національної безпеки і оборони та перетворення її на інструмент побудови абсолютної монархії глави держави. РНБО не може підміняти суди. Якщо є звинувачення, його досліджують і доводять саме в судах. Не можна ткнути в людину пальцем і сказати: "Вийди, розбійник!" –

Сергій МАРЧЕНКО, засновник рекрутингової агенції "Борщ"

Державне агентство України з питань кіно запустило на своєму сайті голосування за найкращі українські фільми із 1991-го. Стрічки, що наберуть найбільше голосів, покажуть у серпні в кінотеатрах.

Європейський банк реконструкції та розвитку починає проєкт, що допоможе створити онлайн-суди в Україні. Розглядатимуть позови до 10 тис. євро. Учасники процесу зможуть спостерігати за засіданнями дистанційно.

Із 23 серпня організації всіх форм власності будуть зобов'язані визнавати електронні паспорти українців у додатку "Дія". Верховна Рада прирівняла їх до звичайних 30 березня. Зараз цифрові документи приймають Укрзалізниця, Приватбанк, АТБ, "Нова Пошта" тощо.

Найняв будівельників, щоб поштукатурили стіни та поклеїли шпалери в новій квартирі. Наступного дня приїхав, а вони п'яні. Попередив, що за це спишу 500 гривень із домовленої суми. Не протестували, доробили. А за тиждень після ремонту в хаті стало сильно смердіти. Знайомий сказав, імовірно, працівники замурували у стіну яйце. Знайшов їх і жорстко поговорив. Розповіли, в якому місці заклали: "Хотіли помститися".

Олег ФЕДОРЧЕНКО

Розлучився з дружиною кілька років тому. Син лишився з нею, а я його забезпечував. Недавно жінка заявила, що знову виходить заміж і дитина їй не треба. Віддала мені, малим зовсім не цікавиться. Подав на аліменти.

Роман МОТОРНИЙ

Батько пішов із сім'ї, коли мені було 2 роки. Спілкуватися відмовлявся. 2019-го написав у фейсбуку, попросив про зустріч. Відписала, що прийду, якщо допоможе фінансово. Скинула картку. За 10 хвилин отримала 30 тисяч гривень. Перерахувала їх кільком дітям із важкими хворобами. Від зустрічі відмовилася.

Валентина БОНДАР

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання не потрібне

10 квітня в Україні пройде пробне зовнішнє незалежне оцінювання. Його учасники зможуть скласти лише один предмет, зважаючи на пандемію.

Пробне ЗНО варто скасувати. Воно мало сенс у перші п'ять років після появи. Тоді ще люди не розуміли ­механізму роботи тестів. За півтора десятиліття це стало звичною практикою. Завдання попередніх років учителі й учні вже знають. Сьогодні є велика кількість ресурсів, де можна спробувати власні сили в режимі онлайн.

Віктор ГРОМОВИЙ, редактор порталу "Освітня політика"

Кремль може піти на масштабне загострення найближчим часом

31 березня президент РФ Володимир Путін, глава Франції Еммануель Макрон і канцлер Німеччини Анґела Меркель обговорили у форматі відеоконференції ситуацію на Донбасі. Президент України Володимир Зеленський у розмові участі не брав.

В окупованому Донбасі зростає швидкість паспортизації. Документи впарюють через "не хочу". Прив'язують до російського паспорта як стимул поліс медпослуг, які можна отримувати на території РФ. Розвішують у під'їздах оголошення, що українські громадяни, не зареєстровані на окупованій території, вважатимуться іноземцями. Йде тотальна зачистка всього українського.

Звісно, по нас б'є втрата наших воїнів у результаті свідомої ескалації (26 березня біля Шумів на Донеччині загинули четверо українських військових, двоє тяжко поранені. – Країна). Російський режим випробовує нас та наших партнерів на міцність, піднімаючи ставки. І далі це робитиме.

Стратегія Росії – повзуча анексія. Немає сенсу вдавати, що нічого не відбувається. Потрібно говорити з нашими партнерами про перезавантаження не форматів переговорів, а стратегії.

А Меркель знає, як говорити з Путіним. І у Вашингтоні – також. Такі розмови важливі, бо Кремль може піти на масштабне загострення найближчим часом. До масивного підняття ставок маємо бути готові.

Павло КЛІМКІН, ексміністр закордонних справ

 

Замість гелю для душу помилково намилився рідким пральним порошком. За 15 хвилин тіло почало сильно свербіти, червоніти. Відмивався 2 години. Намастився заспокійливим кремом.

Володимир, 32 роки, Полтава

Чоловік не приїхав забирати нас із сином з пологового. Зник із дому, не виходив на зв'язок. Наступного дня з'явився з великим букетом троянд: "Святкували компанією народження малого. Перепив. Відлежувався у друга".

Ольга, 31 рік, Київ

Умію гарно малювати. У 16 років уперше виставив свої роботи в інстаграмі. За кілька днів написав заробітчанин з Іспанії. Попросив намалювати портрет дружини й відправити їй поштою у Дніпро: "Хочу зробити сюр­приз". За роботу перерахував на картку матері 3 тисячі гривень. Вона віддала їх вітчиму на ремонт мотоцикла. Досі не можу цього простити.

Андрій, 20 років, Харків

Чоловіку у спадок дісталася бабина хата в селі. Вирішив провести в неї воду. Коли копав каналізацію, зна­йшов банку з доларами й золотий перстень.

Надія ЧАБАН, 35 років, Тернопіль

Мати лежала в лікарні після апендициту. Через коронавірус до неї нікого не пускали. Телефонного зв'язку не було. То я передавала продукти через медсестру. Як мама виписалася, то образилася: "Хотіли моєї смерті". Виявилося, медик забирала харчі собі.

Наталя ДУМИЧ, 40 років, Львів

Зараз ви читаєте новину «Розпочинають проєкт, що допоможе створити онлайн-суди в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути