Ексклюзиви
четвер, 10 лютого 2011 13:17

"Торрес може змінити стиль гри "Челсі"

 

Період дозаявок футболістів у Західній Європі минув. Найгучнішим зимовим переходом став трансфер іспанського форварда Фернандо Торреса, 26 років. Він перейшов із "Ліверпуля" до "Челсі" за 58 млн євро. Зимову селекційну роботу західноєвропейських клубів оцінює футбольний агент Дмитро Селюк.

Ви живете в Іспанії. Як на батьківщині Торреса відреагували на його крок?

- Спокійно. Якби Торрес перейшов із "Барселони" до "Реала" чи навпаки, це була б "бомба". А так особливо говорити немає про що - перейшов, то й перейшов. Торрес - вихованець "Атлетіко" і має моральні зобов'язання хіба перед цим клубом. Усе інше нікого не стосується. Я не розумію тих, хто називає футболіста зрадником.

Інша річ, сума трансферу - 58 мільйонів євро. Цифри викликали резонанс. Думаю, Торрес не вартий таких грошей. Але "Челсі" треба освіжати команду. Можна туди набрати посередніх футболістів, але результату це не дасть. Для того, щоб процес зміни поколінь у "Челсі" минув більш-менш безболісно, потрібні топ-гравці. Нехай у Торреса спад, але він до таких точно належить. Тому власника "Челсі" Романа Абрамовича можна зрозуміти. Імовірно, що з часом він почне не тільки купувати гравців за шалені гроші, а й вигідно їх продавати. Так свого часу вчинив власник "Шахтаря" Рінат Ахметов. Ну, й іміджеві речі: "Челсі" купив "зірку", якої бракує клубу. Так само вчинив і президент "Реала" Флорентіно Перес. Купив за 96 мільйонів Кріштіану Роналду і відбив ці гроші завдяки продажу футболок із прізвищем португальця на спині. Абрамович також усе прорахував.

Наскільки корисним Торрес може бути для "Челсі" з ігрової точки зору?

- Тут неоднозначна ситуація. З одного боку, лондонський клуб сповідує силовий, високотехнологічний футбол. Торрес - не атлет, має інші козирі, для нього буде проблематично вписатися в модель "Челсі". З іншого боку, клуб застиг у розвитку: нічого не виграє в Європі, а став чемпіоном торік тільки через спад "Манчестер Юнайтед". Можливо, стиль "Челсі" хибний, і його треба змінювати для досягнення результату. Торрес - швидкий нестандартний - може допомогти це зробити. Дрогба більш різносторонній форвард, але він віковий і потерпає від травм. Покладатися на нього - ризиковано. Тут потрібна робота тренера "Челсі" Карло Анчелотті: зуміти поєднати Торреса, Дрогба та Анелька. У недільному матчі проти "Ліверпуля" це італійському наставникові не вдалося. Але в будь-якому випадку, краще командний гравець Торрес, ніж, приміром, індивідуаліст Тевес.

У парі з Дрогба не вдалося заграти Шевченку. Є побоювання, що івуарієць просто з'їсть Торреса?

- Ні. Шевченко - великий гравець, але його переїзд до Англії у 30-річному віці був нерозумним. Торрес - молодший і мотивованіший. Андрій приїхав до Лондона, здобувши з "Міланом" усі головні титули. А чого на клубному рівні досяг іспанець? Нічого.

Тобто Торрес взагалі нічим не ризикує, перебравшись до Лондона?

- Хіба що ставленням до себе з боку фанатів "Ліверпуля". Але він має бути до цього готовий. Врешті-решт, зробили ставку саме на нього, а не, скажімо, Бербатова. Отже, у іспанця вірять. Я от тільки сумніваюся, що середня лінія "Челсі" здатна допомагати Торресу на належному рівні. Лідер півзахисту Френк Лемпард "здав", Деку в команді вже немає. На рівні діє хіба що Майкл Есьєн, хоча й у нього був спад, але він не "зв'язковий" гравець. Раміресу взагалі місце в Іспанії, а не Англії Йому не вистачає функціональної готовності. Із цієї точки зору, плюс для Торреса в тому, що він знає англійський чемпіонат. Не треба час на адаптацію як бразильцям та аргентинцям, до яких я взагалі ставлюся з пересторогою. Хіба що 30 відсотків із них можуть заграти в Європі, з українських клубів у цьому плані влучає тільки "Шахтар" - ангажує "правильних" бразильців. Інші просто незрозуміло для чого беруться. Той же Тайсон із "Металіста" - ну, спалахнув восени. А що буде далі - невідомо.

У дотримання фінансового фейр-плею, який запровадити хоче УЄФА, я не вірю

Перес заробив гроші на Кріштіану Роналду. Але з португальцем у складі "Реал" поки що не здобув жодного титулу.

- А які претензії до Роналду? Він - найкращий у "Реалі", без Кріштіану команду можна брати голіруч. Інша річ, що ніякий Роналду не в змозі забезпечити результат, якщо доводиться змагатися з такою сильною "Барселоною".

Чому "Реал" був такий пасивний на ринку?

- Тому що Перес достатньо витратився й минулого, і позаминулого літа. Прийшли гравці, яких хотів бачити у складі головний тренер команди Жозе Моуріньйо. Кого ще треба? Форварда? А де ти взимку знайдеш топ-форварда, незаграного у Лізі чемпіонів - пріоритетному для команди турнірі? Брати аби брати - теж не варіант. Рівень форварда має відповідати марці клубу. З придбанням Адебайора вони влучили у "десятку".

Який трансфер викликав у вас розчарування?

- Джеко до "Манчестер Сіті". Клуб колекціонує форвардів, а логіки в цьому не простежується. "МС" віддав Адебайора "Реалу", і той забив два голи в двох матчах минулого тижня. Джеко зіграв вісім поєдинків у "МС" і не забив жодного гола. Думаю, боснієць - це провал.

"Барселона" - така досконала, що їй не треба доукоплектовуватися?

- Щиро кажучи, центр захисту потрібно не посилювати, а розширювати, шукати гравця, який міг би підмінити основних - Пуйоля та Піке. Фонтас ще молодий, Ґабріель Міліто - травматичний, а Абідаль у центрі діє ненадійно - достатньо згадати його гру на цій позиції у збірній Франції під час Євро-2008.

У "Барселоні" протирає штани на лаві запасних опорник Хав'єр Маскерано, капітан збірної Аргентини. Можливо, його варто використати у захисті?

- Умовно кажучи, у Маскерано - 150 см зросту (насправді 170 см. - "Країна"). Як він зможе бути компетентним на цій ділянці поля. У "Ліверпулі" Бенітес пробував аргентинця праворуч у захисті. Великим оборонцем Маскерано не став, а середня лінія команди була послабленою.

"Манчестер Сіті" купує гравців за серйозні гроші, але їх важко комусь продати - ніхто не хоче йти на меншу зарплатню. Проблема?

- Її немає. Тевес має 4 мільйони євро на рік, Давид Сілва - 5. Не такі великі гроші. От у Яя Туре - найбільша угода в Англії, але він свої гроші відпрацьовує. До речі, "МС" дуже хотів придбати Ібрагімовича, але платити шведу 9 мільйонів на рік був неготовий. Принаймні, так це озвучували за лаштунками. Хоча після особистого спілкування з Ібрагімовичем, я думаю, що він просто хотів до Італії, "Мілана". Вважаю, що Златан чудово розкрився, в англійській прем'єр-лізі. Він технічний і придатний до силової боротьби.

Крім Ібрагімовича, італійські клуби ні влітку, ні взимку гучних трансферів не здійснювали.

- Це логічно. У президентів тамтешніх клубів немає багато грошей, а все зав'язано на них. На  прибутках від реалізації квитків багато не заробиш, бо стадіони не заповнюються, і до того ж не належать клубам.

Українські клуби зможуть конкурувати за гравців з європейськими? "Металіст" бере двох аргентинців за 15 мільйонів євро, "Дніпро" залучає бразильця Жуліано за 11.

- Я точно знаю, що за Жуліано заплатили менше. Але взагалі власників українських клубів треба тільки похвалити за те, що привозять до чемпіонату нормальних гравців. І так буде й надалі. У дотримання фінансового фейр-плею, який хоче запровадити УЄФА, я не вірю. Хіба "Челсі" дискваліфікують за те, що купу грошей віддали за Торреса?

Зараз ви читаєте новину «"Торрес може змінити стиль гри "Челсі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути