Ексклюзиви
четвер, 16 грудня 2010 13:23

"Шахтар" може перемогти в Лізі чемпіонів

 

Закінчився груповий турнір Ліги чемпіонів. 17 грудня відбудеться жеребкування 1/8 фіналу. Потенціал провідних європейських команд оцінює колишній півзахисник іспанської "Сельти" та російської збірної Олександр Мостовий, 41 рік.

"Барселона" залишається фаворитом номер один у Лізі чемпіонів?

- Ніколи не кажу про головних претендентів на перемогу саме в цьому турнірі. Він занадто непередбачуваний, тому його ще ніхто не вигравав двічі поспіль. Це по-перше.

По-друге, погоджуюся, що "Барса" нині демонструє найбільш привабливий у світі футбол. Тримає рівень упродовж кількох років, стала такою ж легендарною командою, як "Аякс" початку 1970-х чи "Мілан" кінця 1980-х.

Проте не думаю, що каталонський суперклуб немає слабких місць. У команди коротка лава запасних. Крім того, її гра така неординарна й особлива, що захоплюватися нею можуть одиниці. І дуже рідко в неї спроможні вписатися новачки. Клас аргентинця Маскерано ніхто не піддає сумніву, але стати основним гравцем клубу капітану збірної Аргентини не вдається. Тому, якщо випаде з гри хтось із трійки Хаві - Іньєста - Мессі, "Барсі" буде дуже важко. Приклад: на півфінал минулого сезону проти "Інтера" команда вийшла без травмованого Іньєсти - і поступилася.

Зараз багато сперечаються про те, наскільки серйозна роль тренера Хосепа Ґвардіоли ву побудові "Барси".

- Не хочу принижувати заслуг Пепа. Він багато зробив для команди. Він - місцевий, і це дуже важливо, бо іспанські команди взагалі не довіряють тренерам-чужинцям, які не мають уявлення про особливості місцевого чемпіонату.

Якщо випаде з гри хтось із трійки Хаві - Іньєста - Мессі, "Барсі" буде дуже важко

Але сила цієї команди, насамперед, у футболістах. Тренер може скільки завгодно дерти горло з лави запасних, але все це буде марно без реалізації виконавцями на полі своєї переваги. Ґвардіола і сам це розуміє. 2009-го "Барса" виграла Лігу чемпіонів, а її тренер сказав, що "ці футболісти могли виграти і з іншим тренером. А він з іншими гравцями - навряд".

Добре, але, наприклад, нинішній "Реал" асоціюється не з Кріштіану Роналду чи Кака, а з головним тренером Жозе Моуріньйо.

- І даремно. Я цього не розумію. Хіба до Моуріньйо "Реал" не мав тренерів, які вигравали Лігу чемпіонів із клубом? Чи португалець прийшов до команди, яка посіла 20-те місце у чемпіонаті, а наступного сезону вивів її на перше? Поки що результати роботи Моуріньйо скоріше негативні. Поразку 0:5 від "Барселони" виправдати неможливо. А інших серйозних суперників у чемпіонаті Іспанії "Реал" просто не мав.

А в Лізі чемпіонів?

- А там узагалі груповий турнір для грандів - розминка. Дуже багато випадкових команд, а деякі суперклуби, як "Мілан" чи "Інтер", просто не стали надриватися. Я визнаю кваліфікацію Моуріньйо, але він лише тренер і на поле не виходить. У "Реалі" зібрані непогані гравці, але більшості з них не вистачає суперкласу, потрібного для тріумфу в Лізі чемпіонів. Хедіра, Озіл - гравці центральної вісі, вони ще молоді й психологічно нестійкі, тому і програли так "Барселоні".

Але є фактор, який може спрацювати на користь "Реала" Моуріньйо. Поки що команда змушена обходитися без травмованого Кака. Бразилець - гравець екстра-рівня, його стиль гри чудово підходить під Лігу чемпіонів. Якщо він повністю відновиться і набере форму, вирішить багато проблем "Реала". У парі з Кріштіану Роналду, звичайно: португалець - великий майстер, але самотужки гру не визначає. Саме повернення Кака може забезпечити "Реалу" вирішальну перевагу над суперниками.

Чому останнім часом не надто вдало грає "Челсі"?

- У лондонців спад. Але ще зовсім недавно вони  рознесли московський "Спартак" і всі говорили, що для перемоги вистачило голого класу. У "Челсі" багато ветеранів? Так, але досвід - це те, що треба для Ліги чемпіонів. Єдина очевидна проблема у них - відсутність конкуренції у центрі оборони. "Челсі" віддав Рікардо Карвальйо і ніким його не замінив.

Чим пояснити невдалий виступ "Баварії" у чемпіонаті Німеччини і впевнену ходу в Лізі чемпіонів?

- "Баварія" дуже сильна флангами, а Роббен травмований, Рібері - тільки набирає обертів. Німецька основа команди - Мюллер, Швайнштайґер, Лам - діють добротно, але не так яскраво, як торік чи на Кубку світу. Цього слід було очікувати. А от центр захисту в мюнхенців ще проблемніший, ніж у "Челсі".

Чи може Лігу чемпіонів знову виграти італійський клуб?

- Навряд. Динаміка гри в місцевому чемпіонаті не дозволяє бути конкурентноспроможними у Європі. А "Інтер" вже не той, що був за Моуріньйо. Не сумніваюся, що клуб підніметься, але не настільки, щоб знову бути першим.

Серед учасників плей-офф Ліги чемпіонів - донецький "Шахтар". Яке місце ви відвели б чемпіону України в європейському рейтингу?

-  Рівень гри бразильців "Шахтаря" - високий. Команда прекрасно виступила в груповому турнірі. Думаю, донеччани можуть розраховувати навіть на перемогу в Лізі чемпіонів. Принаймні, за грою вони поступаються хіба що "Барселоні".

Зараз ви читаєте новину «"Шахтар" може перемогти в Лізі чемпіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути