четвер, 03 червня 2010 16:56

"Реал" із Моуріньйо виграє Лігу чемпіонів наступного сезону" - Грозний

 

Жозе Моуріньйо, 47 років, у ролі наставника міланського "Інтера" виграв усі трофеї сезону 2009/10: чемпіонат і Кубок Італії та Лігу чемпіонів. Востаннє найсильнішою командою Європи "Інтер" був 45 років тому.

Після дворічної праці в Італії Моуріньйо переходить до мадридського "Реалу". Португалець хоче стати першим тренером у світі, який вигравав Лігу чемпіонів із трьома клубами. За достроковий розрив контракту фахівця мадридський клуб заплатить італійському чемпіону 16 млн євро. Сам Моуріньйо в "Реалі" отримуватиме 10 млн євро щороку. На один менше, ніж у "Інтері".

Роботу португальського фахівця оцінює колишній тренер дніпропетровського "Дніпра" та московського "Спартака" В'ячеслав Грозний, 54 роки.

Торік усі титули виграла іспанська "Барселона". Експерти, схвально оцінюючи роботу тренера Гвардіоли, головну роль у досягненні успіху відводили гравцям - Мессі, Хаві, Іньєсті, Пуйолю. Як стосовно "Інтера"?

Абсолютно навпаки! Суто тренерська перемога. "Інтер" 45 років не вигравав Кубок чемпіонів. Хіба були погані фахівці в клубі - Трапаттоні, Ліппі? Але без Моуріньйо не було руху.

Які кроки португальця допомогли?

- Насамперед здорова самовпевненість. Моуріньйо знає, що говорити на прес-конференціях і як відволікати загальну увагу з команди на себе. Футболістів же вимуштрував так, що вони ладні розірвати суперника. У португальця взагалі немає проблем із ними. У ситуації з Балотеллі також вийшов переможцем. Жозе розумів, що не можна втрачати настільки перспективного гравця, й поставив його на місце. Уродженець Гани був одним із найкращих на фініші чемпіонату й чи не першим ліз обійматися до тренера після мадридського фіналу.

Моуріньйо за перший рік роботи побачив усі проблемні місця "Інтера". Зрозумів, що з індивідуалістом Ібрагімовичем у Європі не виграє, й обміняв його на Ето'О, здатного діяти у різних позиціях і нормально сприймати лаву запасних. Зміцнив центр захисту. Купив Снейдера та дав йому повну свободу в атакувальних діях.

Але схибив із придбанням Мансіні та Куаресми.

Ну, це було ще влітку 2008-го. Тоді Жозе діяв значною мірою наосліп, не відчувши реалій чемпіонату Італії. У той же час, можливо, тренер не врахував, що кращі роки Мансіні уже позаду й припали на період у "Ромі". А Куаресма не здатний грати у топ-клубі. Помилка з їх запрошенням тільки підкреслила нестандартність Моуріньйо. Обох брали під схему 1-4-3-3, і коли вона провалилася, тренер перейшов на 1-4-4-2, а згодом і на 1-4-2-3-1, а в критичні моменти навіть на 1-4-2-4.

Уперше португалець виграв Лігу чемпіонів шість років тому з "Порту". Що  змінилося в грі його команд за цей період?

Нічого. Фундамент - дисципліна та загальна організованість дій. Інша справа, що Моуріньйо довів здатність працювати і з маловідомими спортсменами, і з майстрами. Він допомагає їм розкритися. Хто очікував, що так покаже себе Міліто? І чи зможе аргентинець без Жозе втримати цей рівень?

Останній повноцінний сезон роботи Моуріньйо в "Челсі" приніс команді тільки Кубок Англії. Гра потьмянішала, і складалося враження, що лондонський клуб уже не настільки керований. Чому?

Думаю, власник "Челсі" Роман Абрамович у якийсь момент перебрав повноваження. Став купувати гравців на свій розсуд, не враховуючи тренерське бажання. А ви ж знаєте два основні принципи португальця: футболісти тільки під моє замовлення і я напряму контактую з власником клубу. Без ніяких посередників - генерального директора чи начальника селекційної служби.

Що може здобути Моуріньйо з "Реалом"?

- Я - прихильник "Барселони". Але не сумніваюся, що мадридський клуб виграє наступного року Лігу чемпіонів. Якщо Перес узяв португальця, значить готовий до того, що тепер команда асоціюватиметься з Моуріньйо, а не з ним. А тренер неодмінно зміцнить середину поля, де буде не менше трьох футболістів, та центр захисту.

На місці опорника йому треба гравець рівня Камбіассо. Такий у "Реалі" є - Хабі Алонсо. З обороною складніше. Треба сподіватися на повне одужання Пепе й прихід Відича, його реально взяти. Якщо ні - перевести в центр Серхіо Рамоса. А на фланги Жозе напевне купить Майкона та Ешлі Коула.

Два основні принципи португальця: футболісти тільки під моє замовлення і я напряму контактую з власником клубу

Не виключено, що в "Челсі" до Анчелотті піде Кака, а португалець поверне до Мадриду Снейдера. Кріштіану Роналду точно порозуміється із співвітчизником та знову стане найкращим у світі. Також імовірний відхід Бензема та придбання Адебайора, який діє в манері Дрогби.

"Реал" хоче перемагати красиво. Але Моуріньйо пропагує прагматичний футбол. А гравці в нього, кажуть, - роботи.

Ну який Снейдер робот? Хоча перехід з оборони до контратаки як у "Челсі", так і в "Інтері" був доведений до автоматизму.

Збірна Португалії ніколи не була позбавлена талантів. Але не вигравала ні Кубка світу, ні чемпіонату Європи. Їй слід чекати на Моуріньйо?

Не думаю. Для Жозе клубна робота пріоритетніша. Там можна купити гравця з потрібними характеристиками. А якщо в нації його немає? Моуріньйо, якщо й піде у збірну, то років через 10-15.

Усіх представників голландської тренерської школи називають учнями Рінуса Міхелса. Португальці копіюватимуть Моуріньйо?

Це безглуздо. Жозе - один. І коли Слуцького називають "російським Моуріньйо", я тільки сміюся.

Хто здатний замінити Моуріньйо в "Інтері"?

Капелло, Сколарі, Хіддінк та Ліппі.

Сколарі ж провалився на клубному рівні з "Челсі".

- Думаю, нині він більш мотивований, ніж під час приїзду до Лондона. Хоча Жозе зараз найкращий тренер світу, і повноцінно замінити його неможливо.



Моуріньйо говорить

"Не думаю, що я - найкращий тренер планети. Але вважаю, що немає нікого в світі, хто був би кращим за мене".

"Тиск на футболістів? Який? Тиск - коли люди погоджуються на будь-яку роботу заради їжі для сім'ї. А в футболі немає тиску".

"Я бачив, як гравці "Манчестер Юнайтед" після поразки від нас ("Челсі". - "Країна") вирушили в бар. У Португалії їх би закидали порожніми пляшками".


Про нього кажуть

"Якщо він проб'є п'ять одинадцятиметрових, не думаю, що реалізує хоча б один".

Карло Анчелотті, головний тренер "Челсі"

"Я, мабуть, дуже близький серцю Моуріньйо, тому що Жозе постійно про мене згадує. Він надто нудний та надокучливий".

Клаудіо Раньєрі, головний тренер "Роми"



Саккі від футболу відмовляла дружина

Жозе Маріу душ Сантуш Моуріньйо Феліш ніколи не грав у футбол на професійному рівні. Був у молодіжних складах кількох португальських команд - "Белененсеша",  "Сезімбри", "Комерсіу". Закінчив кар'єру в 20 років. Мати відправила Жозе до бізнес-школи. Він покинув навчання й вступив до Лісабонського інституту фізичного виховання.

Працював у "Барселоні" перекладачем тренерів Боббі Робсона та Луї ван Гала. Самостійну тренерську кар'єру почав 2000-го. Двічі виграв Лігу чемпіонів, чемпіонати Португалії, Англії та Італії, Кубок УЄФА, Кубок Англії.


Хто ще став знаменитим тренером, майже нічого не досягнувши футболістом?

1. Вітторіо Поццо (Італія)

Пограв у маловідомих клубах серії "В". У 26 років став тренером. Двічі - 1934-го та 1938-го - привів збірну Італії до титулу чемпіона світу

2. Арріго Саккі (Італія)

Грав за напівлюбительські апеннінські клуби.

- Навіщо я зв'язала своє життя з людиною, яка відмовилася від 200 тисяч лір на батьківській фабриці? - нарікала Джоанна, дружина Арріго.

1985 року очолив "Парму" й вивів її з другої до вищої ліги італійського футболу. Пішов до "Мілана" 1987-го й одразу став чемпіоном країни. Потім - дві перемоги в Кубку чемпіонів та Міжконтинентальному кубку. Віце-чемпіон світу-1994 зі збірною Італії.

3. Алекс Фергюсон (Шотландія)

Подавав надії як форвард "Данфермлайну". Перейшов до титулованого "Рейнджерс", але закріпитися в складі глазвегіанців не зміг. У 32 роки розпочав тренерську кар'єру. 1983-го з "Абердіном" виграв Кубок кубків, перемігши в фіналі "Реал". З 1986-го - незмінний головний тренер "Манчестер Юнайтед". Двічі вигравав Лігу чемпіонів, 11 разів - чемпіонат Англії. Переможець суперкубку УЄФА, Міжконтинентального кубку та клубного чемпіонату світу.




"Моуріньйо без дозволу стукає усім у двері та лягає в постіль, не знімаючи взуття. Звичайно, португалець мислить себе героєм. І як справжнім героєм, ним має рухати воля до загибелі. У "Реалі" вона реалізується. На світі є лише одна сила, здатна покінчити з Жозе Моуріньйо - це фірма Флорентіно Переса".

Ігор Порошин, російський журналіст

Зараз ви читаєте новину «"Реал" із Моуріньйо виграє Лігу чемпіонів наступного сезону" - Грозний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути