четвер, 13 січня 2011 14:05

"Наприкінці 90-х мав можливість очолити "Шахтар"

 

56-річного Миколу Павлова власник донецького "Шахтаря" Рінат Ахметов називає найкращим українським тренером. Павлов працює у полтавській "Ворсклі", яку прийняв наприкінці 2007-го. Він - корінний киянин, тому відпустку проводить у столиці

Нинішній наставник іспанського "Реала" Жозе Моуріньйо не любить довго засиджуватися на одному місці, постійно шукає нових викликів. Є інший тип тренерів, які довго працюють в одній команді - Алекс Ферґюсон із "Манчестер Юнайтед", Арсен Венґер з "Арсеналу", московський спартаківець Олег Романцев, Валерій Лобановський. Мірча Луческу довго (точніше) працює в "Шахтарі". Вам яка манера роботи більше імпонує?

- Усе залежить від довіри працедавця. Ферґюсон та Венґер її мають, їх не звільнять у випадку незадовільних результатів, тому можна спокійно працювати. Мені також комфортно у "Ворсклі". І цікаво розкривати нових футболістів. Хоча наприкінці 1990-х мав можливість очолити "Шахтар". Розмовляли тоді зі мною Григорій Суркіс та Валерій Лобановський, яких Рінат Ахметов попросив.

І що не склалося?

- Я відмовився. Вирішив, що це нецікаво, бо в "Шахтарі" результати тренерської роботи не такі помітні. "Шахтар", "Динамо" більшість своїх матчів виграють. У моїх колективах навпаки - частіше програємо. Це величезний стрес. Ти завжди перевіряєш себе: чи зможеш виплутатися зі складних ситуацій. Я вважаю, що поразка тренерові дає значно більше за перемогу - змушує мобілізуватися, шукати внутрішні резерви у себе та футболістів.

Ви сім років попрацювали в маріупольському "Іллічівці". Команда не опускалася нижче десятого місця, грала у єврокубках. А за яких умов "Іллічівець" міг би стати призером чемпіонату України?

- Це було б дуже важко зробити. Комплектувалися тільки своїми футболістами або тими, хто був не потрібен іншим клубам. Подібна ситуація до останнього часу була й у "Ворсклі". Але маємо серйозні наміри зміцнити клуб.

Я дуже обережно ставлюся до залучення нових футболістів. Звик рахувати не тільки свої гроші, а і власників клубу. Якщо новачок у нас не заграє, звинувачуватиму тільки себе. Дуже акуратно треба робити перші придбання - вони не мають бути дорогими. Якщо гравці підійдуть команді, то замахнемося на більш коштовних, які створять конкуренцію. Це необхідно: у "Ворсклі" зараз п'ять-шість футболістів, які незамінні. А має бути один-два.

Наскільки захоплений футболом власник "Ворскли" Костянтин Жеваго?

- За мою півторамісячну відпустку тричі зустрічалися з ним. Бесідували півтори-дві години (чи ПО півтори-дві години-?). Для нас головне - почати будувати. Бо ні стадіон, ні база не належать "Ворсклі".

Жеваго готовий вкладати гроші в зведення нового комплексу з футбольним полем, що матиме штучне покриття, тенісним кортом, гандбольними та баскетбольними майданчиками.

Чи обговорювали можливість підвищення зарплати футболістів?

- Так. Із січня 10 гравців "Ворскли" отримуватимуть більші гроші. Хтось удвічі, хтось в півтора разу. Серед них Громов, Вовкодав, Безус, Чеснаков, Селін - якщо залишиться в команді.

Не боїтеся, що після цього вони втратять мотивацію?

- А це своєрідна компенсація. 2009 року "Ворскла" здобула Кубок України - найбільший успіх в історії клубу. Але тоді через фінансову кризу футболісти не були оцінені належним чином. Отримали те, що, приміром, у "Металісті" мають за окремо взятий матч. Тому нині, коли криза вщухла, у Жеваго з'явилася можливість віддячити гравцям за той здобуток.

У "Ворсклі" зараз п'ять-шість футболістів, які незамінні. А має бути один-два

Інколи доводиться їх штрафувати. На найбільшу суму покарав Маркоські - за нереалізований пенальті. Пробив як піжон, і ми програли. Ці гроші йдуть на премії технічним працівникам клубу - водіям, кухарям, відповідальним за підготовку газону. Вручаємо їм конверти двічі на рік.

У західноєвропейських клубах футболісти отримують більше за тренерів. Це нормально?

- Думаю, ні. Діючі футболісти з моєю думкою можуть не погодитися. Але коли стануть тренерами, змінять свою точку зору. Завжди кажу їм: можливо, я помиляюся, але вірогідність цього менша, ніж у вас, бо я був і гравцем, і тренером.

Як поставилися б до запрошення іноземного тренера до збірної України?

- Це не моя справа. Скажу тільки, що у тренера збірної - особлива роль. Він має три дні на підготовку до матчу - що можна встигнути? Або чому можна навчити за цей час, наприклад, Мессі?

Ви практикуєте для футболістів індивідуальні навантаження?

- Усі новачки моєї команди отримують план індивідуальної роботи. Так їм легше ввійти в колектив. Ніколи не беру футболістів на перегляд за кілька днів до початку сезону. Вони повинні пройти в мене весь підготовчий період.

Нині безробітний Валерій Газзаєв каже, що залюбки відпочине від футболу.

- Думаю, у нього немає пропозицій гідного рівня. Тренеру потрібно брати паузу. У мене колись вона тривала три роки, це пішло на користь. Але врахуйте - я був незалежний матеріально.

Як поводитеся у роздягальні під час перерви?

- Раніше міг горлати на повну. Тепер спокійніший. Багато навчила співпраця з легіонерами. Послугами перекладача не користуюся ніколи, маю спілкуватися з футболістами напряму.

Якось на післяматчевій прес-конференції після поразки від "Волині" ви сказали: "Винен тренер, стріляйте в нього".

- А як інакше? Хоча бувають матчі, коли програємо, а за якість гри мені не соромно. Цим себе і заспокоюю.

Ви завжди різко висловлювалися на адресу українських суддів. Із приходом італійця Колліни ситуація покращилася?

- Так. Я мав розмову з ним і сказав: придивляйтеся не тільки до молодих арбітрів, а й до тих, хто їх рекомендував на роботу. І тоді вам стане зрозуміло: кому довіряти, а кому - ні.

Зараз ви читаєте новину «"Наприкінці 90-х мав можливість очолити "Шахтар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути