четвер, 25 лютого 2010 16:54

"На хрестини дитині барона в нас несуть масивну золоту прикрасу"

У Римі перенесли найбільший у Європі табір циганських мігрантів "Казіліно 900". Тепер їхнє поселення буде за 30 км від італійської столиці. Тамтешня поліція запевняє, що зі вступом Румунії до Євросоюзу цигани із цієї країни заполонили Італію. Через них у містах різко зросла кількість дрібних злочинів.


Чим цигани обурюють європейців

У січні 2010-го в британському місті Тоттенгем  родина Мосдейлів не змогла повернутися до свого будинку. Вони виїхали на час ремонту, а коли повернулися, виявили, що там живуть семеро румунських циганів. Роми змінили меблі, поставили нові замки. Сказали, що виїдуть, якщо Мосдейли відшкодують їм 2 тис. фунтів, які вони нібито заплатили агенту. Розповідали, що чорношкірий чоловік здав їм будинок як свій і сказав знищити будь-які його контакти. Мосдейлам довелося звернутися до поліції та суду, щоб повернути собі дім.

У листопаді 2009 року у Манчестері затримали шістьох циганів, які незаконно ввезли 15 дітей з румунського села Ціндарей. У Великій Британії їх змушували жебракувати та красти. Дітей тримають у притулку, бо розшукати їхніх батьків у Румунії не вдалося.

Торік 28 червня виходила заміж донька багатого цигана Кріну з німецького Франкфурта-на-Майні. Кріну володіє кількома автосалонами, має нерухомість по всій Європі. Для весілля винайняли замок у місті Ганау. Кількаметровий шлейф нареченої та її сукня були оздоблені стразами Swarovski, а молодший брат тримав золотий скіпетр. Кожен із гостей кидав музикантам по тисячі євро.


Що обурює циганів у Європі

У Данії, Чехії, Італії та Великій Британії з'явилися кав'ярні та бари, супермаркети і просто крамниці, куди ромам вхід заборонено. Їхні власники пояснюють, що циганки прилюдно годують дітей грудьми, а це відлякує клієнтів.

В Італії уряд Берлусконі обговорює новий закон про іммігрантів - пропонує обмежити права громадян східноєвропейських країн ЄС і пришвидшити депортацію підозрілих осіб з Італії.

У Чехії "Національна партія" поширювала рекламу, яка обіцяла "раз і назавжди вирішити проблему циганів". У промовах члени партії закликали виганяти ромів із країни. Міжнародна організація "Амністія" з'ясувала, що в Чехії циганських дітей відправляли до шкіл для розумово відсталих.


Раду Брилліантовий, циган, 38 років, скрипаль, Бухарест:

Я заробляю на хліб чесно. Граю на весіллях і похоронах. Цигани кажуть, що я найкращий скрипаль у Бухаресті.

У нас усе строго визначено. Ім'я, яке дають при народженні, має притягувати багатство. Є чіткі норми подарунків. На хрестини дитині барона у нас несуть масивну золоту прикрасу.

Моя перша наречена вмерла, коли їй було 9 років, а мені - 12. Упала з дерева і зламала шию. Її родина не хотіла повертати нам бабусин перстень, який ми подарували разом із грошима. Ми довго сварилися, а тоді барон сказав, щоб перстень повернули, а гроші залишили собі.  

Ми чітко поділені. "Келдерарь" - той, хто робить вироби з металу, "гічіторь" - ворожка, "чершеторь" - жебрак.

Нам усе одно, як до нас ставляться решта людей. Ми слухаємося лише правил наших каст. Від "чершеторів" правила вимагають жити тільки із жебрацтва. Якщо думаєте, що вони почуваються приниженими чи обділеними, то ви помиляєтеся. Ця каста вважає, що походить із давнини. За легендою "у ті часи" вони були королями, а їхнє багатство в них відібрали. Тепер вони повертають собі його в такий спосіб.

Моя перша наречена вмерла, коли їй було 9 років, а мені - 12. Її родина не хотіла повертати нам бабусин перстень, який ми подарували разом із грошима

Такі самі уявлення й у касти злодіїв. Вони впевнені, що просто мають забрати у людей те, що "їм не належить". Справжній циган-злодій уміє вкрасти ланцюжок із шиї і каблучку з пальця. А "чершеторь" мусить вміти вдати каліку, розжалобити кількома словами. Зараз не всі люди хочуть подавати. Тож треба шокувати, наприклад, попросити бути кумом чи доторкнутися. Європейці, зазвичай, дають якісь дрібняки - аби швидше спекатися.

Румуни не вміють працювати з металом так, як цигани. Роблять ножі, інструменти для городу, посуд з алюмінію та чавуну. Є цигани, що віртуозно прямо на тротуарі роблять золоті каблучки, сережки і пропонують товар перехожим. Якщо побачите колись, купіть, не пошкодуєте - це принесе вам удачу.

Ми, насправді, усі дуже різні. Наприклад, угорські цигани носять костюми і крисаті  капелюхи, жінки - квітчасті спідниці. Чоловіки мають величезні вуса. Але є й цілі села рудих і світловолосих циганів. Угорські роми інтелігентніші за румунських. Вони рідко сваряться й кричать. Дружини в них набагато молодші за чоловіків і в усьому їх слухаються.

У кожного роду свої правила. Основне для нас усіх - не дай своєму пропасти. Завдяки цьому ми й тримаємося.

Я пишаюся тими циганами, які чогось досягли. Мій брат - хороший лікар, лікує рак, робить тяжкі операції, навчався в США.

Після смерті першої нареченої думав, що ніколи не одружуся. Познайомився з теперішньою дружиною в консерваторії - вона танцювала з ансамблем народної музики. На весілля подарував їй діадему. Вона не носить її, тож прикраса чекатиме на доньчине заміжжя. Вона добре співає й танцює. Син буде скрипалем.

Не думайте, що румунські цигани аж такі паскудні. Просто європейці до своїх уже звикли, а вони за роки життя там звикли до них. І зараз тільки-но десь якийсь циган щось утне - усе списують на румунських.


Чезар Булаку, підприємець, 25 років, Крайова:

Я не хотів би судити циганів, хоча їхній спосіб життя часто заважає нашому. Не варто забувати й про ромів-музикантів, майстрів народних промислів або ж просто чесних людей, якими ми пишаємося. Якби суспільство брало до уваги їхні таланти та допомагало їм у розвитку, то, гадаю, вони позбулися б недоброї слави крадіїв.


Олександр Дікусар, 26 років, механік, Кошніца:

"Тут у Румунії їх майже ніхто не любить. Може, і є нормальні цигани, але мені не траплялися. Живуть по-різному. Хто встиг вчасно виїхати до Європи, розбагатіли. Я розмовляв з одним таким, він у Італії краде автомобілі.


Раду Антонеску, 37 років, програміст, Тимішоара:

У садочок із моєю донькою ходило двоє циганчат. На третій день після їхньої появи Геленка прийшла завошивлена. А через два тижні вони принесли коросту.


Андреа Андрасіу, 23 роки, студентка, Бухарест:

Мене ще в школі обікрала однокласниця. А я була впевнена, що ми подруги. До кінця початкової школи вона пограбувала всіх дітей із класу. Зараз я навчаюся в Санкт-Петербурзі. У гуртожитку ніхто не хотів селитися зі мною, бо я з Румунії. Дівчата-німкені так і сказали: "Не хочемо жити з циганкою".



Найвідоміші у світі роми


Євген Гудзь, 37 років, - співак, засновник американського гурту Gogol Bordello. Народився в Боярці під Києвом. Створив власний музичний стиль - циганський панк.


Рікарду Кварежма, 26 років, - футболіст, гравець італійського "Інтера" та національної збірної Португалії.


Цейя Стойка, 76 років, - австрійська письменниця, художниця та музикант. Була в'язнем Освенцима.


Лівія Ярока, 35 років, - угорський політик із партії "Союз молодих демократів", єдина представниця ромів у Європейському парламенті.


Лоліта Флорес, 51 рік, - іспанська співачка та акторка, лауреат премії Ґойї за найкращу музику до фільму "Завзятість".


Тоні Ґатліф, 61 рік, - французький режисер, композитор, актор та продюсер. Двічі лауреат Каннського кінофестивалю  за стрічки "Вигнання" та "Трансильванія".



540 тис. циганів офіційно проживає в Румунії, за неофіційними даними їх у країні близько 2,5 млн

В Іспанії - 1,5 млн

У Великій Британії - 94 тис.

У Чехії - 360 тис.

В Росії та Угорщині - по 1 млн

В Україні - 400 тис.

В Словаччині - 550 тис.

У Польщі - 60 тис.

В Італії - 180 тис, а також 152 тис. ромів-нелегалів у 700 таборах

Зараз ви читаєте новину «"На хрестини дитині барона в нас несуть масивну золоту прикрасу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути