четвер, 18 лютого 2010 17:52

"Можна було б подумати про натуралізацію бразильців, якби збірну очолив Луческу"

  29-річний півзахисник Едмар народився у Бразилії, а 2003 року переїхав до України. Грає за "Металіст". 13 грудня 2008 року одружився на візажистці Тетяні Головській і узяв її прізвище. Готовий змінити громадянство і грати за збірну України
29-річний півзахисник Едмар народився у Бразилії, а 2003 року переїхав до України. Грає за "Металіст". 13 грудня 2008 року одружився на візажистці Тетяні Головській і узяв її прізвище. Готовий змінити громадянство і грати за збірну України

- Якщо у збірній України гратимуть натуралізовані футболісти, не бачу в цьому нічого поганого. Головне - рівень гри, який показують ті ж Коельо та Едмар.  Задовольнятиме він мене - гратимуть уродженці інших держав у нашій національній команді, - каже головний тренер збірної Мирон Маркевич.

Перед ним поставлене завдання - виграти Євро-2012. Хто з іноземних футболістів, які грають у чемпіонаті України, може в цьому допомогти?


- Бачу тільки одного футболіста, який міг би посилити гру збірної: 23-річний Джексон Коельо, форвард "Металіста", - каже заслужений тренер України Олександр Іщенко, 55 років. - Він не заграний за Бразилію, де народився, може прекрасно атакувати із глибини. Принаймні створить конкуренцію Мілевському, спроможний зіграти в парі із Шевченком. Іще один плюс - Маркевич добре знає можливості нападника, адже працює з ним у клубі. Єдина перешкода - Коельо потрапив в Україну позаторік. За міжнародними правилами він повинен відіграти у нас п'ять років, щоб отримати право вийти на поле у складі вітчизняної збірної. Тобто повз Євро-2012 Коельо "пролітає".

Лідер оборони "Металіста" сенегалець Папа Ґуйє в Україні з 2005-го, тож уже цього року міг би дебютувати у складі збірної. Але, по-перше, він, хоч і не заграний за Сенегал, але весь час підкреслює бажання виступати тільки за збірну своєї батьківщини. По-друге, не думаю, що в нас великі проблеми в центрі оборони. Чигринський або заграє у "Барселоні", або перейде до іншого, нехай не "топ", але міцного клубу. Тож на Євро ми маємо отримати готового захисника світового класу. Є Хачеріді та Ракицький, які швидко прогресують. За 2,5 роки можуть підтягтися юні Парцванія і Кривцов. Не слід списувати й Кучера.

Серйозна проблема - крайні захисники. Але в Україні, крім заграного за Хорватію Срни, немає легіонерів, які могли б допомогти Маркевичу

Серйозна проблема - крайні захисники. Але в Україні, крім заграного за Хорватію Срни, немає легіонерів, які могли б допомогти Маркевичу. Не ставити ж фланговим півзахисника Едмара, який хоче грати за Україну. Він - опірник. А у нас тут є Тимощук, підростає Петров (іще один чемпіон Євро-2009 серед юнаків. - "Країна").

Головний тренер луцької "Волині" Віталій Кварцяний заявив про те, що 24-річний воротар його команди Ісса Ндоє спроможний стати номером один у світі.

- Бачив його, - каже Іщенко. - Гренадер, 201 сантиметр, реакція класна. Але не уміє керувати обороною.


Проти натуралізації - колишній форвард донецького "Шахтаря" Віктор Грачов, 53 роки.

- Збірна - це збірна, і виступати там мають тільки доморощені футболісти. Якби її очолив наставник "Шахтаря" Луческу, можна було б подумати про натуралізацію "донецьких" бразильців для зміцнення конструктивної гри.


Росія 2000-го натуралізувала камерунця Тчуйсе. Його розглядали як кандидата до збірної Олега Романцева на позиції правого захисника, але він так і не зіграв за Росію жодного матчу.

У 1990-х Шевченко міг би грати за збірну Росії

- І досі не розумію, навіщо нам були потрібні такі легіонери, - дивується московський телекоментатор Володимир Маслаченко, 73 роки. - А взагалі, я вважаю, що натуралізація - цілком сучасна та необхідна річ.  Я, до речі, не виключаю, що у 1990-х Шевченко міг грати за збірну Росії, якби певним чином склалися обставини, і Андрій, скажімо, поїхав би грати до "Аланії" Валерія Газзаєва.

Я непогано знаю склади донецького "Шахтаря" та київського "Динамо". І бачу тільки одного футболіста рівня збірної України - Даріо Срну. Але він виступає за Хорватію. Усі ці бразильці із "Шахтаря" грають винятково за гроші. Думаю, з ними навіть у чвертьфінал Євро буде важко потрапити.

Добре, що Україна призначила правильного тренера. Маркевич - достатньо знає і футбол, і життя, щоб безпомилково визначити, які іноземці йому допоможуть.



Бразилець став лідером Іспанії


Переможці Кубка світу 2006 року та Євро-2008 Італія й Іспанія мали у своєму складі натуралізованих футболістів. Італійці взяли аргентинця Каморанезі, а іспанці - бразильця Сенну.  Каморанезі був твердим гравцем основи, а Сенна - одним із лідерів команди, він відбирав м'яч найуспішніше.  

Уперше Італія виграла Кубок світу 1934-го. Тоді за неї виступали чотири "оріунді" - гравці, які мали італійське коріння, але народилися в інших країнах. Вони служили в італійській армії, і тренер збірної Вітторіо Поццо запросив уродженців Аргентини до своєї команди.

Якщо вони можуть померти за Італію, чому б їм не зіграти за неї в футбол?

- Якщо вони можуть померти за Італію, чому б їм не зіграти за неї у футбол? - пояснював він свій вибір.

За Україну вже виступав футболіст, який народився поза межами колишнього СРСР. Уродженець Белграда серб Марко Девич вийшов на поле позаторік 19 листопада в товариському матчі з Норвегією. У офіційних поєдинках Девич не грав - останні півтора року серб не завжди пробивається до "основи" "Металіста". Він грає слабко.

Зараз ви читаєте новину «"Можна було б подумати про натуралізацію бразильців, якби збірну очолив Луческу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути