четвер, 05 серпня 2010 12:17

"Могли до гри зателефонувати й сказати: ти подумай, у тебе ж сім'я" - український арбітр Василь Мельничук

Майже місяць тому закінчився Кубок світу. Під час турніру говорили не тільки про голи, зірок, тренерські маневри, а й про помилки арбітрів. Чому вони виникають і чи можна їх уникнути?

- Хіба що мінімізувати - цим ФІФА й займається. У футболі не буває абсолютної істини. Не можуть люди не помилятися. Інша справа, що ціна помилки може бути різною.

У матчі Німеччина - Англія уругвайський арбітр Хорхе Ларріонда не зарахував чистого гола британця Френка Лемпарда. М'яч ударився об поперечину й перетнув лінію воріт більш ніж на півметра. Відеоповтор дозволив би уникнути ляпу. Чи не слід його вводити?

- Я проти відеоповторів. Тоді футбол стане техногенним і втратить свою природню суть. Упевнений, що нинішній рівень підготовки арбітрів відповідає динаміці гри. Не побачив некваліфікованого суддівства на мундіалі.

А як же матч Словенія - США й незарахований чистий гол у ворота європейців? Судив малієць Коман Кулібалі. Чи треба залучати до подібних турнірів арбітрів із нефутбольних країн?

- Звичайно, треба. Хто знав до Кубка світу узбека Равшана Ірматова? Що, Узбекистан - передова футбольна держава? Деякі з наших керівників, вивчаючи списки арбітрів на мундіаль, смілися, мовляв, узбека взяли. А людина впродовж турніру працювала так, що отримала призначення на півфінал.

Серед відомих арбітрів ще й Ален Амер із Люксембурга.

- Ну, він тільки представляє Люксембург. А мешкає у Франції й обслуговує поєдинки тамтешнього чемпіонату. Норвегія - дуже футбольна країна? Хоча ми беремо їхніх суддів для роботи на фінальному матчі Кубка країни (2005 року вирішальний поєдинок "Динамо" - "Шахтар" обслуговував Тер'є Хауге. - "Країна").

Але норвежець Том Овребо оскандалився спочатку в торішньому турнірі "Челсі" - "Барселона", а в лютому зарахував гол із двометрового офсайда в поєдинку "Баварія" - "Фіорентина".

- Не треба було призначати арбітра з країни, де взимку немає сезону. Людина приїхала без практики й помилилася.

У фінальному поєдинку Кубка світу англієць Говард Вебб показав 14 жовтих карток та одну червону - це рекорд "золотих" матчів. Суддя впорався з роботою?

- Вебб точно не зіпсував гри. Навіть за удар Де Йонга в груди Хабі Алонсо я також давав би  жовту. Фол був несвідомим. Можна було тицьнути червону. Але вона відповідала би букві закону, а не духові поєдинку. А взагалі Вебб сам обрав собі планку, на якій здатний утримати матч.

Сьогодні оцінки, які отримують українські арбітри від інспекторів на матчах вітчизняного чемпіонату, не афішуються. Це правильно?

- Абсолютно. Навіщо? Для народу? Так хай він обговорює рішення Верховної Ради, тих депутатів, за яких голосував.

Нині куратором суддівського корпусу став італієць П'єрлуїджі Колліна. По-перше, він робить правильно: намагається перенести суть інспектування з контрольно-дисциплінарних функцій на навчально-методичні. Коли я починав судити, інспекторів не було. Потім їх ввели, щоб командам було кому скаржитися. В Європі інспектор має давати підтримку судді, а після турніру стане таким собі викладачем, що розкладе по поличках роботу арбітра. По-друге, оцінка інспектора - для внутрішнього користування, відображає перед керівництвом напрямок, у якому арбітр працює. Там ставлять оцінки різносторонні - рух, вибір місця, фізична підготовка, бо за гру судді треба долати 11-13 кілометрів, психологічна стійкість, зовнішній вигляд.

Як ви відреагували на призначення Колліни куратором системи суддівства в українському футболі?

- Позитивно. Куратор, а не керівник комітету арбітрів - із цим формулюванням він може поєднувати роботу і в УЄФА, і в Україні.

Ви говорили, що Україна вже не встигне підготувати бригаду арбітрів для матчів Євро-2012.

Думаю, на Євро-2012 працюватимуть судді з групи "еліт". Там немає жодного українця. Далі йдуть топ-група та перша група. Там також без наших. Тільки в другій був Олег Орєхов (УЄФА дискваліфікувала киянина за підозру в корупції. - "Країна"). Щоб перейти з однієї групи до іншої, потрібно щонайменше сезон. Висновки робіть самі.

Взагалі Колліна може переконати керівництво УЄФА, що на турнірі повинна працювати вітчизняна бригада.

Чому українські арбітри нині не працюють на матчах Ліги чемпіонів?

По-перше: людина має відповідати певним критеріям - освіта, ментальність. В УЄФА хочуть бути впевненими, що з нею можна мати справу. Я йшов туди років п'ять. Мене викликали на фінальні турніри юніорських чемпіонатів Європи, чемпіонат світу серед 17-річних.

По-друге: у країн Східної Європи менші суддівські квоти, такі держави для УЄФА "маленькі". Словак Любош Міхел, який працював на фінальній грі Ліги чемпіонів 2007/08, це, швидше всього, - випадок.

Чи доцільно залучати іноземців на турніри чемпіонату України?

- Просто своїм у нас не вірять, а до іноземця претензій бути не може.

У останньому матчі "Шахтар" - "Динамо" італієць Паоло Тальявенто не призначив чистого пенальті у ворота гірників. Кажуть, інспектор поставив апеннінцеві двійку.

- Йому ця двійка... "Динамо" й раніше в грі з "Шахтарем" потерпало від іноземних суддів. У листопаді 2008-го бригада шведа Петера Фредфельда зарахувала гол донеччан з офсайду. Він став єдиним у матчі. Рука - це така справа. Потрапив м'яч чи ні, навмисне чи ні. А от у визначенні положення поза грою різних тлумачень бути не може.

Із сезону 2010/11 на турнірах Ліги чемпіонів будуть введені двоє додаткових арбітрів - за ворітьми.

- Правильно - що більше пар очей, то краще. Але треба ще точно знати інструкції, які дають цим суддям. Узагалі, якщо вводити таке правило, то на всіх рівнях. А де ми візьмемо п'ятеро арбітрів на матчі чемпіонату Сімферополя?

Чи варто вводити у футболі помаранчеві картки? Коли за фол замало жовтої й забагато   червоної. Даєш помаранчеву - і гравця вилучають не до кінця матчу, а на 15 - 20 хвилин.

Колліна може переконати керівництво УЄФА, що на Євро-2012 повинна працювати українська бригада

- Здається, колишній президент ФІФА Жоао Авеланж сказав журналістам: "У вас є син? Є. Хотіли, щоб він мав третю руку? Ага, двох вистачить". Думаю, і у футболі вистачить двох видів карток.

Швед Андерс Фріск, арбітр фінального матчу Євро-2000, закінчив кар'єру через те, що на його електронну адресу почали надходити листи з погрозами. У вас такого не було?

- Листів - ні, а взагалі, кому не погрожували? Могли ще до гри зателефонувати й сказати: ти подумай, у тебе ж сім'я. Але якщо боятися судити - для чого тоді на поле виходити?

5 жовтня 2003 року ви судили гру в Києві між "Динамо" й "Шахтарем". Призначили пенальті у ворота гірників, а потім відмінили його.

- Не був готовим до гри - не я мав її обслуговувати (львів'янин Андрій Шандор, який спочатку отримав призначення, відмовився судити зустріч. - "Країна").

Чому не відмовилися?

- А навіщо? Інша річ, що переоцінив свою психологічну готовність. У другому таймі взагалі втратив концентрацію. До перерви схибив у моменті з помилковим призначенням пенальті, розумів, що це бачили всі, і трохи нервово судив.

А що там з пенальті?

- Форвард "Динамо" Максим Шацьких боровся із суперником. Нападаючий збив захисника, а повз мене саме хтось із гравців пробігав, затулив видимість. Бачу, впали обоє, Шацьких був із м'ячем, а тепер на траві. Показую на "точку" - і вже за реакцією футболістів розумію, що помилився. А потім і асистент підказав.

Зараз ви читаєте новину «"Могли до гри зателефонувати й сказати: ти подумай, у тебе ж сім'я" - український арбітр Василь Мельничук ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути