четвер, 15 липня 2010 17:22

"Міліції майже немає. Мого знайомого двічі обікрали"

 

На яких музичних фестивалях варто побувати до кінця цього року - поради учасників із досвідом та організаторів

Фестиваль Sziget у Будапешті, Угорщина.

11-16 серпня. Лайн-ап: Muse, Kasabian, Papa Roach


Найбільший і найдовший музичний фестиваль у світі. За шість днів тут збираються 400 тис. слухачів з усього світу. Проходить із 1993-го на острові Обудаї. На 60 майданчиках виступають понад тисячу гуртів. Окрім музичної програми, влаштовують театральні постановки, кінопокази, виставки та спортивні змагання. Цього року на Sziget гратимуть Muse, Kasabian, Papa Roach. На головній сцені Україну представлятимуть гурти Death Valley Screamers та RADA.


Андреа Берзе, 18 років, Будапешт:

- Піду на Sziget уп'яте. За атмосферою фест один із найкращих у Європі, але на острові чимало бруду. Щороку приїжджають багато французів, німців, голландців та англійців. Половина гостей - туристи, друг половина - угорці.

Квиток на день коштує 45 євро, на тиждень - 170. Пиво по 2 євро. Пропонують коктейлі, міцні алкогольні напої.

Більшість живуть у наметах в окремій кемпінг-зоні. Це коштує додатково 30 євро (на який час - ?).

Збираються черги біля туалетів та душових кабінок. Не завжди є гаряча вода. Зате вибір їжі дуже різноманітний.

Щоб прожити на острові п'ять днів, беріть 200-300 євро.

Фестиваль Palеo Festival

20-25 липня. Ньйон, Швейцарія


Із 1976-го проводиться як фестиваль фольклорної музики. Тепер - другий за масштабом у Європі. На шести сценах грають рок, поп- та електронну музику, хіп-хоп, реґґі та французький шансон. Аби не засмічувати територію посудом, торік запровадили спеціальну послугу: за 75 євроцентів можна орендувати або придбати склянку будь-якого розміру та форми з логотипом Paleo. Холодні й гарячі напої власникам склянок наливають безкоштовно. На фестивалі виступали Bjоrk, Pіnk, Robert Plant, Goran Bregovic, Gogol Bordello. Цього року тут виступатимуть Іggy and the Stooges, Motоrhead, Jamiroquai, Klaxons.

Краще купувати продукти в супермаркеті та готувати в кемпінгу

Жюльєн Моґан, Шампіньйоль, Франція:

- Я жила в кемпінгу впродовж п'яти фестивалів. Треба приїжджати зі своїм наметом. Харчуватися можна на території фестивалю, але це буде вдвічі дорожче. Краще купувати продукти в супермаркеті в Ньйоні та готувати в кемпінгу. Це нагадує пікнік на вікенд.

Проблем із гарячою водою не виникає. Є окремі душові кабінки.

Фестивалю дістаються громадським транспортом. Найзручніше їхати з Женеви або Лозанни.

Квиток на день коштує 45 євро. Дітей до 12 років пускають безкоштовно. Старших - за студентським тарифом.

Грошей при собі майте з розрахунку 100 євро на день.

Фестиваль Benicassim

15-18 липня. Бенікасім, Іспанія


Фестиваль започаткували 1995-го. Його присвячено інді-року, поп-музиці та "електроніці". На головній сцені Depeche Mode, Beck, Radiohead, Вlur, Lou Reed, Oasis, The Chemical Brothers, Franz Ferdinand, The Killers. Benicassim-2010 відвідають Gorillaz, Prodigy, Vampire Weekend, Kasabian, Klaxons.


Альберто Монталва, 19 років, Валенсія, Іспанія:

- Квиток на чотири дні коштує 160 євро. Житиму в наметі. Вхід до кемпінг-зони безкоштовний. Якщо хочете окрему душову, паркінг, а також магазини з медикаментами та продуктами під боком, можете придбати квиток у VillaCamp. Він коштує 65 євро (на який час-?). Жити там можна з 12 до 20 липня.

Дістатися фестивалю легше громадським транспортом. На чотири дні має вистачити 300 євро.

Їжу можна придбати в супермаркеті неподалік від фестивалю. Можна проносити алкоголь. Якщо харчуватиметеся на території фесту, це коштуватиме у півтора разу дорожче. Проте там готують смачну паелью та інші традиційні страви середземноморської кухні.

Фестиваль Pukkelpop

19-21 серпня. Хассельт, Бельгія


Найбільший бельгійський фестиваль. Проводитимуть 25-й раз. 1985 року на фестивалі виступили п'ять гуртів і прийшли 3 тис. слухачів. Торік Pukkelpop відвідали 180 тис. меломанів з усієї Європи. На ювілеї фестивалю гратимуть Placebo, Іron Maiden, Snow Patrol, Limp Bizkit, Blink 182, Groove Armada.

Для речей є камери схову по 5 євро на день

Квиток на всі дні коштує 145 євро, на день - 76. Проживання в кемпінгу входить у суму квитка. Душові працюють із сьомої ранку до півночі.

На території фестивалю - фаст-фуди, а в кафе вегетаріанські й національні страви. У магазині - овочі та фрукти. У кіосках - пиво, кава, молоко й соки.

Алкоголь проносити забороняють. Зі спиртного дозволяють лише пиво, у пластику.

Встановлять 170 безкоштовних туалетів.

Для речей є камери схову по 5 євро на день.

Добиратися зручно громадським транспортом. Із квитком на Pukkelpop можна безкоштовно дістатися від станції HASSELT або Kiewit до кінцевої станції NMBS Hasselt, неподалік від якої проходить фестиваль.

Свірж

31 липня - 1 серпня, гірськолижний комплекс "Вишгора", за 15 км від Києва


Вперше "Свірж" провели торік. Із заявлених трьох днів тривав один. За цей час встигли відіграти Ніно Катамадзе та INSIGHT, "Пропала Грамота", "Гуцул Каліпсо", "Плач Єремії", Енвер Ізмайлов, "Mad Heads XL", "Здоб ші Здуб". Наступного ранку почали згортати сцени. Організатори не розплатилися з підрядниками та музикантами. Цього разу на "Свіржі" гратимуть "Вій", "Тельнюк: Сестри", Катя Chilly. Проводитимуть майстер-класи з бойових мистецтв та гри на музичних інструментах. Щоранку навчатимуть йозі, східним та афро-кубинським танцям. Вечорами йтимуть театральні вистави та гратимуть діджеї.


Олександр Здрок, 24 роки, Київ:

- Торік квиток на фестиваль коштував 200 гривень. Був кемпінг за ціною 30 гривень на добу. Не було душів, мало туалетів. Беріть із собою намет та спальник. Не забудьте аптечку - більше бактерицидних пластирів, щось від сонячних опіків, для шлунку та алказельцер.

На "Свіржі" були пересувні кав'ярні. Розливали пиво, смажили шашлики, готували плов, варили супи. Ціни - помірні. Пиво на розлив дешевше, ніж у Києві. На 40 гривень можна було поїсти плов, шашлик та запити це 0,5 пива.

Сусідній світ

6-8 серпня, Крим, Татарська бухта


Проводять із 2008-го. Тут грали Noize MC, "Кирпичи", "Торба на круче", MAMANET, "Мои ракеты вверх". Цього року виступатимуть "Пилот", SunSay, Animal Jazz, LЮК, "Тайна ІІІ планеты". Окрім музичної програми, у кінотеатрі просто неба можна подивитися фотовиставки, театральні вистави, короткометражки та ярмарку хенд-мейду. Також проводитимуть змагання з волейболу, кайтингу, фрісбі та серфінгу.


Олексій Байда, 25 років, Дніпропетровськ:

- Жити можна в наметовому містечку на території бази. Торік за це брали 25 гривень із кожного на добу. Безкоштовно можна поселитися у стихійному наметовому таборі на пляжі поряд із базою. Пропонують орендувати житло в приватному секторі.

Грошима запасайтеся з розрахунку 200 гривень на день

Наметове містечко охороняється. Є душові з гарячою водою, вмивальні й туалети. Все це - без черг.

Є дороге кафе. Але за 20 хв. пішки від бази є вибір із трьох кафе, двох магазинів і базарчика. Ціни дуже помірні. Бокал пива в кафе - 6 гривень. Адміністрація забороняє проносити з собою алкогольні напої.

Добиратися до станції Сім Колодязів потягами, які йдуть на Феодосію та Керч. Від Сімферополя - автобусом.

Беріть із собою намет. Якщо немає, можна обійтися карематом. Грошима запасайтеся з розрахунку 200 гривень на день.

Джаз Коктебель

9-12 вересня, Крим, Коктебель


2003-го джазовий open-air заснували росіянин Дмитро Кисельов та українка Лілія Млінарич. На кошти, які отримали від першого фестивалю, відреставрували набережну перед Будинком-музеєм Максиміліана Волошина. Ще за два роки відновили й музей. Цього разу виступатимуть австрійський гітарист Карл Ріттер, "АукцЫон", "Серебрянная свадьба" та Олег Скрипка з джазовим кабаре "Забава".


Тетяна Острецова, 29 років, Москва:

- Квитки цього року коштують від 40 до 220 (пояснити) гривень. Поблизу фестивалю є кемпінг. Там живуть у спальниках або наметах. Багато хто винаймають кімнати в місцевих. Ті беруть близько 30 гривень на добу. Матимете кухню та літній душ. У Коктебелі є інтернет-клуб, у деяких кафе - Wi-Fi.

Якщо забудете купальник, засмагати можете на нудистському пляжі.

Пообідати можна на 50 гривень.

Коктебель славиться винами та коньяками. Їх краще купувати у фірмових магазинах.

Міліції на фестивалі майже немає. Мого знайомого двічі обікрали.

 




La Tomatina, 25 серпня, Буньйоль, Іспанія

 

Упродовж двох годин туристи кидають один в одного помідорами на площі Пуебло у валенсійському Буньйолі. Опісля купаються в томатному басейні в центрі міста. Перед початком бійки з кафе та крамниць знімають вивіски. Від томатів площу відмивають струменями води. Перші такі бої, за легендою, влаштовували хлопці з бідних родин, які закидали овочами багатих однолітків.

Цього року на фестиваль привезуть 125 т томатів. Головне правило - розчавити помідор перед тим, як кидати його в натовп.

 


 

Фестиваль "Літо на Ланцюговому мосту", Будапешт, Угорщина

Проводять на честь першого постійного моста через Дунай. 1849-го його збудували на гроші графа Іштвана Сеченьї. Споруду, яка з'єднує Буду з Пештом, проектував британський архітектор Вільям Кларк. Сеченьї став найбільшою версією збудованого ним раніше мосту Марло через Темзу в Лондоні.

Впродовж усього літа щосуботи та щонеділі угорці влаштовують тут святкування. 17 - 18 липня на мосту гратимуть класичну музику, 24 - 25 - джаз, 31 липня та 1 серпня - world music, 7 - 8 - поп, а14 та 15 серпня фестиваль завершиться народною музикою та танцями.

 


 

Оперний фестиваль, 18 червня - 29 серпня, Верона, Італія

Улаштовують в Арені - античній будівлі І ст. з найбільшою в світі сценою. Амфітеатр уміщає 22 тис. глядачів. Вистави відбуваються при свічках. Перший фестиваль провели 1913 року. Послухати "Аїду" Верді тоді приїхали письменники Франц Кафка і Максим Горький.

 

Квитки - від 24 до 198 євро

 




Як дешево подорожувати Європою

Орест Білоус, викладач курсу

До Європи краще летіти. Заздалегідь прокласти авіамаршрут. Вийде з трьома-чотирма пересадками. Якщо продумати, квитки в обидва боки до Барселони обійдуться від 140 до 160 євро, до Мадрида - 180, до Валенсії - 170, до Лозанни та Женеви дістанетеся за 100 євро.

Можна подорожувати автостопом. Краще їхати з Польщі, там більш розгалуджена система автомагістралей. Але автостопом невигідно. Добиратиметесь декілька діб, а в цей час треба десь ночувати та щось їсти. Вийдете на ті самі гроші, що й літаком, а може й більші.

Міжміські автобуси в кожній країні коштують по-різному. Також це залежить від відстані. Найдорожче - у Швейцарії, дешевше - в Іспанії. Наприклад, автобус із Барселони до Валенсії обійдеться у 24 євро.

До Будапешта можна їхати прямим автобусом - близько 1200 грн. Але можете п'ять-шість годин простояти на кордоні. Ліпше добратися потягом до Чопа, за 20 хвилин перейти кордон та сісти на електричку до Будапешта. Така подорож обійдеться у 40 євро.

Зараз ви читаєте новину «"Міліції майже немає. Мого знайомого двічі обікрали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути