четвер, 25 березня 2010 19:48

"Фаворитами Ліги чемпіонів вважаю "Барселону" та "Інтер"

 

Визначилися вісім найсильніших команд Європи. Вони зіграють у чвертьфіналі Ліги чемпіонів. "Країна" попросила оцінити виступ провідних команд континенту колишнього футболіста московського "Торпедо" й італійського "Тревізо", тренера юнацької збірної Росії, телекоментатора Андрія Талалаєва, 37 років. Свого часу він був перекладачем Невіо Скали - італійського тренера, який працював у донецькому "Шахтарі" та московському "Спартакові".

Французькі клуби з 2004 року не доходили до півфіналу Ліги чемпіонів (шість років тому "Монако" навіть грав у вирішальному матчі. - "Країна"). Тепер "Ліон" або "Бордо" тут точно гратимуть. Франція наближається до провідних чемпіонатів - Англії, Іспанії, Італії та Німеччини - чи це збіг обставин?

- Взагалі у футболі без удачі та збігу обставин - нікуди. Але вихід того ж "Ліона" до чвертьфіналу закономірний. Команда показує прекрасну організацію гри - цей фактор завжди був первинний. Коли порівнюють суперників, одні говорять про індивідуальну майстерність гравців, а інші - про рівень взаємодії футболістів. Рівень взаємодії "ліонців" плюс їхня певна індивідуальна майстерність виявилися вищими за персональний клас футболістів мадридського "Реала". Тому найтитулованіший клуб Іспанії, якого тренер чемпіонів світу Марчелло Ліппі називав головним фаворитом турніру, поступився "Ліону". Багато ігрових епізодів зірки "Реала" тлумачили з точки зору їх розуміння ситуації. І таких моментів було більше допустимої норми.

"Реал" забив швидкий гол удома "Ліону", мав реальні моменти збільшити перевагу. Гра мадридцям давалася легко. Чи буде правильно говорити, що їх підвела самозаспокоєність? У поєдинку чемпіонату з "Севільєю" вони виходили у другому таймі здійснювати подвиг і перетворили 0:2 на 3:2, а з "Ліоном" хотіли просто закінчити справу?

- Так, мадридці втратили концентрацію. Це властиво командам, де багато висококласних гравців.

Найдорожчий футболіст світу Кріштіану Роналду розчарував у матчах із "Ліоном"?

- Мало хто спроможний весь сезон провести в одному тонусі.

Ставка президента "Реала" Переса на чилійського тренера Пеллеґріні була хибною?

- Дуже кваліфікований тренер. Інша річ, що Пеллеґріні звик працювати в колективі, де індивідуальну майстерність гравців він уписував у рамки командної гри. У Мадриді ж футболісти вважають себе вищими за будь-які тренерські схеми.

Англія три роки поспіль мала три команди у півфіналі Ліги чемпіонів. Тепер до чвертьфіналу дійшли дві. Рівень тамтешньої прем'єр-ліги знижується?

- Скоріше інші прогресують. Одне з умовних "англійських" місць зайняла Франція, інше - Німеччина.

Що допомогло італійському "Інтеру" здолати англійський "Челсі"?

- Стратегічно правильний підхід до повторного матчу в Лондоні. "Інтер" міг зіграти від оборони, адже вдома переміг. Але тренер Жозе Моурінью в гостях поставив суператакувальний склад. "Інтер" вирішив і в Європі грати так, як в Італії - з позиції сили. Тим більше, склад "Інтера" не гірший за "Челсі". Чемпіон Італії - це збірна світу.

Дивує, що "Баварію" називають машиною. Саме автоматизму, чіткого алгоритму в діях мюнхенців бракує

Як оцінюєте роботу голландського тренера Луї ван Гаала в "Баварії"?

- На мій погляд, "Баварія" ще фундаментально недосконала. Мюнхенці чимало пропускають і вдома, і в Європі. Це говорить про те, що баланс між лініями не знайдений. Дивує, що "Баварію" називають машиною. Роблять це, мабуть, за звичкою. Саме автоматизму, чіткого алгоритму в діях їм бракує.

Як можна вирішити цю проблему?

- Гравці мають чіткіше виконувати настанови тренера.

На що може розраховувати московський ЦСКА?

- Тільки на те, що суперник - міланський "Інтер" - по-іншому тлумачитиме для себе цей матч, не так як із "Челсі". Тобто, якщо "Інтер" буде менше мотивований. Такий, як у поєдинках із середняками чемпіонату Італії. ЦСКА має допомогти "розгін" чемпіонату Росії, який зніме проблему ігрової практики. "Інтер" може відчути втому, можливі травми футболістів.

Яке найслабше місце "Інтера" - не надто мобільний центр оборони?

- Так. Акцент на атаку шкодить захисту. Нерівномірні фланги - праворуч Майкон діє значно активніше в атаці, ніж ліворуч Дзанетті. Думаю, капітан "Інтера" перейде в півзахист, а в обороні діятиме юний Сантон. Це зробить лівий фланг рухливішим.

Торік "Інтер" програв "Манчестеру Юнайтед". Улітку в команду прийшов голландський диспетчер Снейдер. Із ним чемпіон Італії програв тільки один раз - у Катанії. У Моурінью є варіанти гри без Снейдера?

- Цифрова залежність "Інтера" від Снейдера пряма. Але його функції частково можуть виконувати прагматичні Міліто і Пандєв. Хоча креативу в грі без Снейдера поменшає.

Інший італійський клуб - "Ювентус" - навіть не вийшов до плей-офф Ліги чемпіонів. Чому?

- Порівняно недавно команда взяла нового тренера - Альберто Дзаккероні. Він може навчити не програвати - матч із "Фулхемом" виняток, сюрприз для всіх. Дзаккероні вміє ставити гру в обороні. Номінально він завжди грав 1-3-5-2, із трьома центральними захисниками. Але від флангових Дзак вимагає такого обсягу роботи, що схему можна розглядати і як 1-5-3-2. Хоча поки що він грає з чотирма оборонцями і трьома центральними півзахисниками.

Це - "Ювентус" Дзаккероні. Але ж падіння почалося за його попередника - Чіро Феррари.

- Самого Феррару я не звинувачував би. Відповідальність має нести й адміністративний штаб. З усіх купівель спрацювала тільки одна - Дієго. Крім того, нападаючі "Юви" створені для іншого футболу, не до того, який намагався прищепити Феррара. Хоча Дзака вони можуть влаштувати, бо він ставить простіші завдання. Невдалий сезон проводить Амаурі. Хоча все ніби при ньому - швидкість, націленість на ворота, удар, уміння вести повітряну боротьбу.

Спадкоємцем Дель П'єро називають Себастьяно Джовінко.

- Футболіст рівня не "Ювентуса". Креатив присутній, але заслабкий у єдиноборствах. Чистих плеймейкерів давно немає.

У Ферґюсона індивідуальний клас гравців підпорядкований командним діям. Якщо ні - сер Алекс у футболістів починає бутсами кидати

"Мілан" поступився "Манчестеру Юнайтед" із загальним рахунком - 2:7. Чотири голи забив Руні. Якби не він, "Мілан" міг би пройти далі?

- Нинішній "Мілан" - ні. Взагалі виїзна єврокубкова модель "МЮ" ідеальна. Навіть якби Руні не було. Пригадую, у жовтні "Манчестер " обіграв у Москві ЦСКА без половини основних гравців. Реалізація в команди Алекса Ферґюсона близька до оптимальної - з трьох моментів один гол гарантований. У травні 2007-го "Мілан" обіграв удома "МЮ" - 3:0. Тоді гості наповнили середину, а "Мілан" перевів акцент на фланги і досяг свого. А тепер які несподівані рішення італійці запропонували? Індивідуальну майстерність Рональдіньйо? Для гравців класу "МЮ" цього замало. Тим більше, що у Ферґюсона цей клас підпорядкований командним діям. Якщо ні - сер Алекс у футболістів бутсами починає кидатися.

Ніхто ще не вигравав Лігу чемпіонів двічі поспіль. Чи здатна це зробити "Барселона"?

- Цілком. "Барса" та "Інтер" - фаворити Ліги. У каталонців прекрасні нові обличчя - Педро, Жеффрен.

Ібрагімович?

- Йому важче прийняти концепцію гри - динамічну, швидку - ніж Педро, вихованцю барселонської школи. Ібрагімович занадто егоїстичний, щоб уписатися в таку колективну команду, як "Барса".

За рахунок чого "Фіорентина" вперше вийшла до плей-офф Ліги чемпіонів?

- Тренер Чезаре Пранделлі витиснув усе з гравців.

Які перспективи в лондонського "Арсеналу"?

- На виграш євротитулу цього сезону - невеликі. Треба почекати рік-два, при цьому не продавати провідних гравців.

Тренер київського "Динамо" Валерій Газзаєв прийняв "Динамо" влітку і поставив мету створити команду, здатну боротися за перемогу в Лізі чемпіонів. Це реально, щоб український чи російський клуб став найсильнішим на континенті?

- Для того щоб виграти конкретний поєдинок, потрібен збіг трьох факторів. Оптимальний фізичний і психологічний стан, чіткість виконання тренерських завдань та зведення до мінімуму збоїв, які бувають щогри. І в Росії, і в Україні є клуби, які можуть забезпечити ці фактори в окремих матчах. Але чи здатні вони вистрілити "серійно"? Питання поки що без відповіді.

Зараз ви читаєте новину «"Фаворитами Ліги чемпіонів вважаю "Барселону" та "Інтер"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути