четвер, 26 серпня 2010 10:31

"Дев'ять очок штрафу - це практично ніщо"

Після 25-го туру чемпіонату України 2007/08 харківський "Металіст" ішов третім і випереджав дніпропетровський "Дніпро" на одне очко. Команди боролися за "бронзу". Крім потрапляння в призери, третє місце дозволяло стартувати з першого, а не з кваліфікаційного раунду Кубка УЄФА 2008/09.

У 26-му турі "Металіст" приймав "Карпати". Львів'яни не претендували на єврокубки й убезпечили себе від зони вильоту. Тодішній генеральний директор харків'ян Євген Красніков начебто запропонував футболістам "Карпат" $110 тис. за "здачу" матчу. Щоб львів'яни не надто вагалися, попередив: у разі відмови їх "прихоплять" судді.

"Карпатці" погодилися взяти гроші. Передали їх через молдовського легіонера Сергія Лащенкова. 16 травня 2008 року він зізнався в цьому власнику клубу Петрові Димінському, який робив відеозапис бесіди.

Торік у червні тодішній захисник "Карпат" Володимир Федорів, який брав участь у грі з "Металістом", поскаржився на клуб до Федерації футболу України з приводу невиплати зарплати. Вона заборонила львів'янам трансферну діяльність, доки не розрахуються з гравцем.

У січні 2010-го тодішній генеральний директор "Карпат" Олександр Єфремов показав відео із зізнанням Лащенкова віце-президенту ФФУ Олександрові Бандурку. Зробив це на умовах конфіденційності, щоб Федерація зрозуміла, хто такий Федорів.

Власник "Металіста" Олександр Ярославський узимку був союзником президента ФФУ Григорія Суркіса. Тому дав згоду на призначення головного тренера харків'ян Мирона Маркевича одночасно наставником збірної. Але 28 березня 2010 року "Динамо" вдома перемогло "Металіст" - 3:0. У матчі вилучили харків'янина Девіча. Ярославський звинуватив Суркіса, фактичного власника "Динамо", в контролі над суддями. Мабуть, це й спровокувало розслідування справи "Металіст" - "Карпати".

У роботі Контрольно-дисциплінарного комітету Федерації футболу взяв участь представник УЄФА швейцарець Андрес Кун. На початку минулого тижня КДК винесла рішення: оштрафувати обидві команди на дев'ять очок.


Фактичні й можливі наслідки цього рішення коментує найкращий бомбардир Кубка світу-1994 Олег Саленко, 40 років:


1. Відсутність прозорих доказів

Рішення є, але на підставі чого - незрозуміло. Хто бачив зізнання Лащенкова? Коли в Італії опускали "Ювентус", роздруківку переговорів Моджі з Бергамо та Пайретто - відповідальними за призначення суддів - друкували всі італійські видання. Що і хто надрукував у нас? Зібралися, тихо винесли вердикт, і все.

Крім того, в Італії справою займалася прокуратура. В Україні також, але складу злочину не виявили. Тоді чому ФФУ вирішила карати? Припускаю, щоб прибрати "Металіст" як конкурента "Динамо" в боротьбі за місце в Лізі чемпіонів. Мінус дев'ять очок також означає, що Харків поступиться "Дніпру" - своєму найпринциповішому супернику в чемпіонаті.


2. М'якість покарання

Якщо команди впіймали на договірному матчі, їх треба переводити до першої ліги. Дев'ять очок штрафу не відіб'ють в інших бажання домовлятися.

Я порадив би "Металісту" 100 разів подумати, перш ніж іти до спортивного арбітражного суду в Лозанні - там можуть ударити жорсткіше. Скоріше за все, ФФУ не захотіло прибирати єврокубкових учасників із прем'єр-ліги - це вдарило б по рівню чемпіонату. Але водночас Суркіс попередив Ярославського й інших своїх недоброзичливців: воювати з ним небезпечно.


3. Несвоєчасність оголошення

Що такого розслідувало ФФУ упродовж останніх двох місяців, коли вже йшов чемпіонат України? Чому не можна було прийняти рішення до початку турніру - які нові докази з'явилися? Чому клуби повідомили про це напередодні матчів у Лізі Європи - невже це могло підняти їм бойовий дух?


4. Удар по репутації України

До Євро-2012 - два роки, а тут такий скандал. Звичайно, можна сказати, що ми почали боротися з договірними матчами, за чистоту нашого футболу. Але не думаю, що він таким стане. Тим більше, після цієї показухи. Можливо, слід було ретельніше вирішувати питання шляхом переговорів і не виносити його на публіку взагалі.


5. Відставка наставника "Металіста" Мирона Маркевича з посади головного тренера збірної України

Абсолютно логічний крок. У нього не було вибору. Невідомо, для чого ФФУ почала піднімати старі проблеми. Зрозуміло, що проковтнути їх Маркевич не міг. Як і не міг обрати збірну, а залишити "Металіст". Річ не в тому, що в клубі більше грошей платять, а зі збірної можеш вилетіти після пари невдалих матчів. Просто Ярославський свого часу повернув Маркевича в тренери - тоді, коли про нього стали забувати.


Найрезонансніші покарання за порушення правил "Чесної гри"

1. 18 травня 1993 року. Бернар Тапі, президент французького "Марселя", спробував дати хабара гравцям "Валансьєна" напередодні очного поєдинку. Тапі за гроші запропонував супернику зіграти не так добре як він уміє. Гравець "Валансьєна" Глассманн розповів усе пресі. Тапі посадили за ґрати на п'ять років, "Марсель" перевели до першої ліги.

2. Червень 1993-го. Польська футбольна федерація викрила факт договірних матчів за участі головних претендентів на "золото" національного чемпіонату - "Легії" та ЛКС. Чемпіоном оголосили "Лех", який фінішував третім. Європейська федерація забрала в Польщі одне місце в Кубку УЄФА

3. 14 вересня 1995-го. Іспанський арбітр Антоніо Лопес Ньєто поскаржився в УЄФА на спробу підкупу з боку тодішнього віце-президента "Динамо" Ігоря Суркіса. За перемогу киян над грецьким "Панатінаїкосом" він пообіцяв арбітру $30 тис. УЄФА дискваліфікувала "Динамо" на три роки, але вже за шість місяців амністувала клуб, а за рік - Суркіса-молодшого.

4. Березень 1997 року. УЄФА довічно дискваліфікує швейцарського арбітра Курта Ротлісберґера. У жовтні 1996-го той вимагав від швейцарського "Ґрассхопперса" $68 тис. Цими грошима Ротлісберґер мав поділитися з білорусом Вадимом Жуком, арбітром матчу "Ґрассхопперс" - "Осер". 26 травня 1993 року Ротлісберґер судив фінальний матч Ліги чемпіонів між "Марселем" та "Міланом".

5. Липень 2006-го. Корупційний скандал в італійському футболі. Головна дійова особа - генеральний директор "Ювентуса" Лучано Моджі. За його участі клуб діставав на матчі серії "А" потрібних суддів. "Юве" перевели до серії "В", Моджі дискваліфікували на п'ять років. Очковий штраф наклали на "Мілан", "Лаціо" та "Фіорентину", але залишили їх у найсильнішому дивізіоні.

Зараз ви читаєте новину «"Дев'ять очок штрафу - це практично ніщо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути