четвер, 04 березня 2010 16:27

"Де ви бачили ще такі прибутки? Зараз овочі - це клондайк!"

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Капусту цей торговець привозить із Грузії. Продає на ринку "Фермер" на Троєщині у Києві. А в Грузію з України возить картоплю - там її можна дорожче продати
Капусту цей торговець привозить із Грузії. Продає на ринку "Фермер" на Троєщині у Києві. А в Грузію з України возить картоплю - там її можна дорожче продати

"Фермер" на Троєщині - найбільший гуртовий ринок овочів і фруктів у столиці. Звідси підприємці щодня розвозять товар по своїх "точках". Базар працює без вихідних, торг починається ще до світанку. Перерва в роботі - 2 год. - із 24.00 до 2.00. За цей час прибирають сміття - гнилі овочі та коробки.

- От купили машину буряків із Польщі, - розповідає 38-річний Вадим. Виймає 20-кілограмові мішки з вантажівки й складає на дерев'яний піддон на асфальті. - Продаємо оптом по 4 гривні за кіло. На кожному кілограмі маємо 40 копійок. Ні на розмитнення, ні на солярку грошей не витрачаємо. Тут майже всі так працюють - перекуповують-продають. Продажі залежать від якості товару. Цей буряк я не пробував, але нігтем здер шкірку - він темно-червоний. Значить, добрий.

Тиждень тому Вадим продавав буряк по 4,50. Каже, ціна буде щодня знижуватися.

- Усі овочі їдуть через Польщу у Львів. От коли дороги позаносило, спробуйте добратися до Києва. Моркви, наприклад, два дні тому приїхала тільки одна вантажівка. Ціна відпускна була по 6 гривень. А вчора приїхало аж три машини, сьогодні весь ринок нею завалений. Тому й ціна різко впала - до 5 гривень.

Фури стоять уздовж дороги. Між ними товчуться жінки з великими візками й "кравчучками", навантаженими мішками та ящиками. Біля входу на ринок - дрібна торгівля. Кияни, щоб заощадити, приїжджають затоварюватися сюди з усього міста. Багато пенсіонерів.

- Морква в місті по 8 гривень. Я тут кіло по 7 купила. А проїзд безкоштовний, - пояснює Марія Ковальова.

Підприємець Олександр возить цибулю, капусту, моркву, картоплю й буряки з польського міста Сандомєж. Воно за 150 км від кордону. Овочі там рівно вдвічі дешевші.

- Ринок, як тут - приїхав і купив. Усе офіційно провожу через митницю, плачу податки. Цибуля та картопля мають різний податок на ввезення. По закону не можу більше двох десятків тонн за один раз перевезти через кордон. Різниця між мною й перекупщиками - в прибутках. Я на кілограмі заробляю гривню, а вони 50 копійок, - каже Олександр.

Зараз він продає буряки по 4 грн., цибулю - по 5,80, моркву - по 5, картоплю - по 4, капусту - по 4,50.

- У російському Бєлгороді кіло картоплі на наші гроші - гривня. Щоб привезти її сюди, маю на кордоні заплатити півтори. Тут її продаю по 4. Усе одно  вигідно. Де ви бачили ще такі прибутки? Золото, зброя й наркотики. Зараз овочі - це клондайк! Рівно рік тому моркву я продавав тут, у Києві, по гривні. А сьогодні - така ціна.

За кожен день торгівлі Олександр платить ринку "Фермер" 150 грн.

Цей буряк я не пробував, але нігтем здер шкірку - він темно-червоний. Значить, добрий

43-річна Ольга Качур зранку купує мішок капусти, картоплі, буряків, цибулі й моркви. Усе розсипає по ящиках і продає тут же, на ринку. На кожному кіло має гривню націнки.

- Я вже 10 років працюю так. Утримую двох синів і ще за квартиру плачу. За день викладаю 50 гривень - це такса за місце. Я тут із четвертої ранку й до темряви. По Києву ціна на овочі формується звідси. Власники овочевих кіосків купили на "Фермері" і в два рази дорожче продають на своїх точках. Он подивіться, турецькими помідорами по 10 торгують. - Їх біля мого дому продають по 18.

Високі ціни порівняно з минулим роком продавці пояснюють так: українські склади, де зберігали городину, не витримали морозів.




"Супермаркети, як правило, роблять націнку в 30-40 відсотків"


Киянин Олександр Лотоцький, 29 років, менеджер відділу з продажу групи компаній "Аркадія", яка спеціалізується на імпорті овочів:


- Українських овочів залишилося на цей час дуже мало. Тому активно завозять із-за кордону. Моркву - із Польщі та Ізраїлю. Саме з цим пов'язане й останнє подорожчання. Крім того, через суворі погодні умови в січні-лютому перевізники підняли ціни у півтора-два рази, а це додаткові 30-40 копійок на кілограм. Але вже починає теплішати, пересуватися стає легше, тому ціни будуть потроху знижуватися.

Є ще одна причина для подорожчання. Зараз із Польщі в Росію активно завозять яблука й у транспортних компаній просто не вистачає машин на всі напрямки.


Ціна на овочі формується так. На суму, яку встановив виробник, до 10 відсотків накидає імпортер. Далі товар іде або напряму в супермаркети, або на оптові ринки. На оптовому ринку овочі дорожчають в середньому на 10 відсотків, а далі вони розходяться на дрібні ринки. Там ставлять націнку ще 10-15 відсотків. Але на базарах овочі все одно дешевші, ніж у магазині. Бо супермаркети, як правило, роблять націнку в 30-40 відсотків.



"Ми привозимо моркву з Ізраїлю по 550 доларів за тонну, це приблизно 4,4 гривні за кілограм. Доставляємо в порт в Одесу. Розмитнення - 200 доларів за тонну. В Україні тонна моркви коштуватиме 850-900 доларів - 7 гривень за кілограм. Далі товар купують великі, потім дрібні оптовики. Загалом він проходить через двоє-п'ятеро рук. Ціна зростає в два-три рази. Овочі з Ізраїлю дорогі, бо високої якості. Найчастіше вони йдуть в елітні супермаркети".

Костянтин, 37 років, імпортер плодоовочевої продукції

Зараз ви читаєте новину «"Де ви бачили ще такі прибутки? Зараз овочі - це клондайк!"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути