четвер, 08 липня 2010 16:21

"Я вбила одну людину, щоб урятувати сто тисяч"

24-річна Шарлотта де Корде д'Армон, французька дворянка, 13 липня 1793 року заколола Жана-Поля Марата - одного з призвідників якобінського терору часів Великої французької революції.

Прибувши до Парижа з провінції, Шарлотта надіслала Маратові листа. Пообіцяла повідомити щось важливе. Той погодився зустрітися. Дорогою  Шарлотта купила в крамниці столового ножа.

Марат страждав чи то від сифілісу, чи то від псоріазу, тому багато часу сидів у ванні з теплою водою. Складав там свої памфлети. У ванні Шалотта де Корде і встромила в нього ножа.

- Я вбила одну людину, щоб урятувати сто тисяч, - заявила вона на суді.

17 липня 1793 року їй відрубали голову на гільйотині.

 



Відкриття першого Діснейленду висвітлював Рональд Рейґан

- Усіх, хто прийшов у це щасливе місце - ласкаво просимо! - цими словами американський мультиплікатор Волт Дісней у неділю, 17 липня 1955 року, розпочав презентацію першого у світі Діснейленду.

Казкове містечко, населене героями його мультфільмів, відкрили в Анахаймі, штат Каліфорнія, на південь від Лос-Анджелеса. По телебаченню йшла пряма трансляція із церемонії. Вів її актор Рональд Рейґан - майбутній президент США.

Сталося кілька конфузів. Запросили 11 тис. осіб - голлівудських зірок, політиків, журналістів. Та з'явилася маса підроблених квитків, під парком розваг зібралося понад 28 тис. людей. Презентація "Діснейленду" збіглася зі страйком місцевих сантехніків. У казковому містечку забракло води. Дісней мусив вирішити, що запустити - фонтани або туалети. Вибрав друге. Гості все одно нарікали: тоді стояла страшна спека: + 38°C. Через усі ці проблеми "король мультиплікації" згодом назвав день відкриття свого дітища  "Чорною неділею".

 



Засновник ісламу Пророк Магомет 16 липня 622 року з групою  послідовників перебрався з рідної Мекки до Медіни. Нині обидва міста розташовані на території Саудівської Аравії. Причина - гоніння за нове віровчення. Від дати цього переселення (арабською хіджра - "втеча") ведеться початок мусульманського літочислення.

Через епідемію чуми королівським указом від 16 липня 1439 року в Англії заборонили будь-які поцілунки. У моду ввійшли інші способи привітання: реверанси, помахування капелюхом і поклони.

12 липня 1754 року на засіданні Санкт-Петербурзької академії наук Михайло Ломоносов продемонстрував діючу модель літального апарата - прототип сучасного гелікоптера. У протоколі засідання зафіксували, що "высокочтимый советник Ломоносов показал изобретенную им машину, называемую им воздухобежной, которая должна употребляться для того, чтобы с помощью крыльев подниматься в верхние слои воздуха". Гвинт моделі приводився в рух "силой пружины, какой обычно снабжают часы".


17 липня 1919-го в Кам'янці-Подільському, де тоді перебував український уряд, головний отаман Симон Петлюра зустрівся з делегацією єврейського населення. Зокрема, обговорили причини погромів в Україні. Єврейській людності висунуто вимогу не підтримувати більшовиків.

 


 

 

15 липня 1410 року Тевтонський орден програв битву під селом Ґрюнвальд у Пруссії, нині в північно-східній Польщі (литовською - Жальґіріс). На його боці було 27 тис. війська - хрестоносців і лицарів-найманців з усієї Європи. На протилежному - 39 тис. об'єднаних сил Королівства Польського та Великого князівства Литовського. На полі бою полягло близько третини тевтонської армії, загинуло майже все керівництво Ордена й великий маґістр Ульріх фон Юнґінґен. Далі король польський Владислав Ягайло й великий князь литовський Вітовт почали облогу тевтонської столиці Мальборка. Але тривала вона недовго й закінчилася нічим: ополченці, що переважали у польсько-литовсько-українсько-білоруському війську, поспішали додому, бо починалися жнива.

Гравюра битви під Ґрюнвальдом із "Хроніки всього світу" Мартина Бєльського, 1554 рік
джерело: lietuva1000.lt


 

 

"Про заходи з упорядкування діяльності вокально-інструментальних ансамблів, підвищення ідейно-художнього рівня їхнього репертуару"

 

Таке розпорядження 14 липня 1984 року видало Міністерство культури СРСР. Належало посилити контроль за музикою в будинках відпочинку, на танцмайданчиках, у ресторанах. Також передбачалось вжити суворих заходів до "малохудожніх" колективів на кшталт "Аквариума", "Кино", "ДДТ", "Наутилусов" (саме так було написано). З метою боротьби з буржуазною ідеологією рекомендувалося заборонити публічне програвання музики й розповсюдження книг і плакатів, що популяризують західні групи. Далі йшов перелік із 75 позицій. Зокрема, Iron Maiden, AC/DC, Sex Pistols, Black Sabbath, Duran-Duran




 

199 854 глядачі

 

зібралися 16 липня 1950 року на стадіоні "Маракана" в бразильському місті Ріо-де-Жанейро на фінальному матчі Кубка світу з футболу. Цей рекорд не побитий і досі. Збірна Уругваю виграла в господарів із рахунком 2:1

Зараз ви читаєте новину «"Я вбила одну людину, щоб урятувати сто тисяч"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути