вівторок, 21 серпня 2012 18:09

Потягів Hyundai більше не купуватимуть для української залізниці

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Кам’яну ікону ”Богоматір замилування” вирізали інструментами із загартованого металу. Таку створювали щонайменше чотири місяці, працюючи по 16–18 годин на день, кажуть у Національному Києво-Печерському заповіднику
Кам’яну ікону ”Богоматір замилування” вирізали інструментами із загартованого металу. Таку створювали щонайменше чотири місяці, працюючи по 16–18 годин на день, кажуть у Національному Києво-Печерському заповіднику

Субота, 18 серпня, 14.09

Голова синодального відділу Української православної церкви Московського патріархату ігуменя Серафима, 49 років, ­ставить на стіл перед митрополитом Володимиром, 76 років, коробку з кам'яною іконою "Богоматір замилування". Вони – у резиденції священнослужителя в селищі Феофанія на південній околиці столиці.

– Ікона була знайдена в Каневі на території Княжої гори під час будівельних робіт у 1930-х роках, – розповідає режисер 54-річний Сергій Проскурня. Він входить до ініціативної групи, яка збирає гроші, аби викупити ікону у власника. 14 жовтня на Покрову її планують передати у власність церкви або держави. – Шматок землі обвалився, під нею стояв обгорілий ­будинок. На тому згарищі знайшли цю ікону. Зараз вона належить приватному колекціонеру. Експерти впевнені, що ікона була зроблена не пізніше середини XIII століття.

Митрополит хреститься. Бере ікону й цілує її.

– Ця ікона буде по достоїнству вивчатися, – говорить тихо й повільно. – Народ преклонить перед нею свої серця й уми.

Зображення вирізане на природному гіпсі. Завбільшки приблизно 13 на 13 сантиметрів, завтовшки – 2 сантиметри. На звороті напис "Господи, помози рабу божему Василию, на многие лета стола его. Аминь".

– Цей напис підтверджує, що ікона належала князю, якому під час хрещення дали ім'я Василь, – каже головний ­зберігач фондів Національного Києво-Печерського заповідника 58-річний Григорій Полюшко. – Найімовірніше, вона належала Володимиру Мономаху, якого хрестили як Василя

А в цей час:

29-річна Тетяна Сорочан-Оржеховська із Черкас заходить до перукарні. Обережно піднімає волосся. На місці вух наклеєний лейкопластир.

– Ви тільки не лякайтеся, – каже.

Вісім років тому Тетяна звернулася до хірурга, щоб прибрати клаповухість.

– Під час операції медсестра ввела замість фізрозчину речовину, якою дезінфікують операційну. Пекло так, наче праску притулили. Але лікар сказав: "Фіфочки прийшли, не нервуйте мене. Діти терплять", – розповідає перукарці Тетяна. – Після цього обидва вуха почорніли, часу не було ні на який консиліум. Помістили мене в барокамеру, думали допоможе, а тоді бачать, що – ні, відрізали. Хрящі просто повипадали. А я ж пішла на цю операцію, бо до весілля готувалася. Наречений був у шоці. Я попросила його розмотати мені пов'язку й повитягувати валики. Він як побачив дірки за вухами, то втратив свідомість. Розійшлися за два тижні. Зараз хочу відсудити у лікаря гроші, щоб вистачило на операцію в Ізраїлі.

Протягом дев'яти місяців Тетяна перенесла 14 операцій, але відновити зовнішність не вдалося.

Іван Задорожній, 50 років, із села Загір'я Жовківського району на Львівщині біжить із києм за лисом, що несе в зубах курку. Ще жива птиця кричить та махає крилами.

– Ах ти стерво риже! Уже третю курку в мене вкрав. Я тобі дам! Відпусти, сволота, відпусти!

Лис зупиняється, оглядається і далі біжить у напрямку яру. Загір'я розташоване посеред пагорбів. Тут близько 30 хат.

– Ти диви, ще й оглядається, – кричить Іван. – Кинь курку, кажу тобі! Шляк би тебе трафив.

Лисиці в селі з'явилися цього літа. Крадуть птицю з подвір'їв. Пропали вже сім курок і дві качки.

Що світ дізнався про Україну за тиждень

"Та як можливо їхати 60 кіломет­рів за годину, коли знаєш, що ти можеш так вжарити під хвіст, що буде ой-ой-ой?!", – каже українка Ірина Ольховська, тестуючи автомобіль Lamborghini Gallardo ­Spyder дорогами України. ­Враження героїні обкладинки Playbоy наводить румунський сайт ­Autoevolution. За кілька годин за кермом ­Ірина висловила щирий подив, чому українські дороги вважають непридатними для кабріолетів. Вона їхала Одеською трасою.

Персонаж мультфільмів Губка Боб Квадратні Штани пропагує гомосексуалізм – вирішили в українській комісії із захисту моралі. В мультфільмі "Шрек" в Україні помітили садизм, а в серіалі "Південний парк" – пропаганду реінкарнації. Щодо останнього в американській газеті ­Alaska ­Dispatch зауважують, що могли помилитися при перекладі. Але попереджають: із членами цієї української комісії на вечірки краще не ходити.

 

У поїздах столичного метрополітену з минулого понеділка почали вимикати оголошення назв станцій англійською мовою. Їх озвучував американський диктор Ентоні Нокс для туристів під час Євро-2012.

Потягів Hyundai більше не купуватимуть для української залізниці, повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров. Натомість уряд братиме потяги Крюківського заводу на Чернігівщині. Це єдине на пострадянському просторі підприємство, яке має налагоджене і діюче виробництво двох видів вагонів – пасажирських і вантажних.

Трьох 10-сантиметрових піраній упіймали рибалки на вудки в Добро­твірському водосховищі на Львівщині. Туди їх випустили акваріумісти, підозрюють у Львівдержрибоохороні.

 

"Держава, по суті, це – піраміда, що заробляє на народові. Скажіть, для чого слідчому кийок, протигаз, лом у кабінеті, якщо його інструменти це – кодекс, папір та ручка?"

Віталій ЗАПОРОЖЕЦЬ, убивця міліціонера Миколи Симоненка із села Семиполки Броварського району на Київщині

 

2435 офіційно визнаних біженців із 47 країн світу живуть в Україні. Найбільше з Азії – 2020 людей

 

У суді:

– Сподіваюся, ви знаєте, що вас чекає за дачу неправдивих свідчень?

– Так, обіцяли BMW.

Дві бабці:

– Марисю, а ти чула, що Янукович завів блох у світері?

Андрій Шевченко пообіцяв провести прощальний матч перед відходом у Верховну Раду, а Віталій ­Кличко сказав, що влаштує прощальний бій уже в самій Верховній Раді.

 

Зараз ви читаєте новину «Потягів Hyundai більше не купуватимуть для української залізниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути