середа, 20 лютого 2019 09:54

Потяги до Москви зі Львова та Харкова курсуватимуть удвічі рідше

Понеділок, 11 лютого, 13:33

Чоловік роздає зелені яблука під будівлею Окружного адміністративного суду Києва. Огризки збирає в пакет для сміття. Це близько 200 прихильників відстороненої виконувачки обов'язків міністра охорони здоров'я 56-річної Уляни Супрун чекають на рішення суду. Він має розглянути клопотання уряду, який просить повернути чиновницю до роботи.

Уляну Супрун 5 лютого усунули з посади за позовом народного депутата від Ра­дикальної партії Ігоря Мосійчука. Причиною він назвав наявність у неї двох паспортів – українського та американського.

Супрун не має права підписувати документи. Тому тонни медикаментів виявилися заблоковані на складах МОЗу. Термін придатності деяких препаратів – 27 днів.

– Той, проти кого немає кількох кримінальних справ, не вважається реформатором, – каже перший заступник міністра економічного розвитку й торгівлі Максим Нефьодов, 34 роки. Тримає плакат із написом "Руки геть від Уляни Супрун". – Стара система йде у контрнаступ. Прозорі закупівлі й реформи у медичній галузі можуть згорнути.

"Досить страждати від дій Супрун" – написано на плакатах представників протилежного табору. Їх близько двох десятків.

Розгляд триває три з половиною години. Суд іде в нарадчу кімнату. Рішення обіцяє озвучити пізніше

Автор: УНІАН
  Усунута з посади виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун фотографується зі своїми заступниками Павлом Ковтонюком і Олександром Лінчевським перед судовим засіданням 11 лютого. Окружний адміністративний суд Києва мав розглянути рішення про її повернення на посаду
Усунута з посади виконувача обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун фотографується зі своїми заступниками Павлом Ковтонюком і Олександром Лінчевським перед судовим засіданням 11 лютого. Окружний адміністративний суд Києва мав розглянути рішення про її повернення на посаду

А в цей час:

Дружина військового 37-річного Віктора сідає на його ліжко у дніпровській лікарні ім. Івана Мечникова. Вранці чоловік опритомнів після коми, пробув у ній три дні. Його поранило осколком у голову 8 лютого в Авдіївці на Донеччині. Снаряд пробив кістки черепа і пройшов крізь мозок. У Дніпро бійця привезли підключеним до апарата штучної вентиляції легень.

– Поранило бійця під час мінометного обстрілу, – каже заступник головного лікаря Юрій Скребець, 48 років. – Медикам вдалося його трохи стабілізувати на місці. Але коли привезли до нас, нормального тиску не було. Нейрохірурги провели дуже складну операцію.

– Лікарі діяли, наче йшли по лезу ножа, – говорить головний лікар Сергій Риженко, 55 років. – Але дозволили бійцю побачити світанок.

Прізвище пораненого медики не називають. Він родом із Маріуполя Донецької області. Має двоє дітей – 9 і 17 років.

Біля квартири у столичному будинку на вул. Чорновола 30-річна Наталія Приймак обтрушує бруд із ніг. Прийшла подивитись апартаменти для друга. Він із сім'єю має приїхати з Білорусі за тиждень. Попросив винайняти житло.

– Хороша "трійка", Шевченківський район. Загальна площа 140 "квадратів". Роздільні кімнати – спальня, зал, кабінет. Є кухня – їдальня, дві підсобки. Душова кабіна-джакузі, біде, унітаз. Два балкони. Величезний коридор. Авторський ремонт, – розказує про переваги власник Дмитро.

У кабінеті – коричневий іграшковий носоріг, частина стін обтягнута "леопардовою" тканиною. Білі дивани, античні фігурки і паркет у залі. Над обіднім столом висить люстра у формі колеса від воза, а по стінах розвішаний виноград.

– 25 тисяч і комунальні. Ну і депозит за крайній місяць. Берете? – питає чоловік. Жінка обіцяє подумати.

Біля під'їзду Наталія дзвонить другу.

– Саша, аби ти це бачив. Наче у Пшонки побувала. Ампір, вампір і Мойдодир! Посиди поки в Мінську. До авторського ремонту ти ще не готовий. За місяць щось знайду.

Потяги до Москви зі Львова та Харкова курсуватимуть удвічі рідше – у непарні числа замість кожного дня. Таке рішення Укрзалізниця пояснює зменшенням пасажиропотоку.

44% українців відносять себе до Православної церкви України, згідно із січневим опитуванням консорціуму "Социс", КМІС і Центру Разумкова. Православними без конфесії вважають себе 38%. Ще 15% вважають себе вірянами Російської православної церкви в Україні.

Понад третину польських компаній заявили про намір підвищити заробітну плату на 5–10% українцям. Посприяв цьому відтік заробітчан до Німеччини та Чехії.

Подвоїти кількість жіночих туалетів у громадських місцях запропонували у Міністерстві регіонального розвитку. Зміни внесуть до державних будівельних норм.

Найбільше українців хвилює зростання цін, проблеми з медициною та безробіття. Це визначила соціологічна група "Рейтинг".

"Тріщать по швах союзи між країнами. Весь світ у тектонічному розломі. Він уже не буде однополярний. Хоча гегемонія Штатів як лідера світової безпеки ще залишиться надовго. Страшного нічого немає. Світ починає перебудовуватися. І Україна в цьому задала камертон", –

Володимир ГОРБУЛІН, перший секретар РНБО України у 1996–1999 роках

"Напівсонна Європа йде в небуття. Якщо її народи не прокинуться, ЄС піде шляхом Радянського Союзу 1991 року. Перший крок до захисту від ворогів – внутрішніх і зовнішніх – це усвідомити розмах загрози. Поки не надто пізно. Другий – пробудити сплячу проєвропейську більшість і мобілізувати заради захисту цінностей, на яких стоїть Євросоюз. Вибори до Європарламенту у травні будуть переломним моментом", –

Джордж СОРОС, американський фінансист

57 000 жінок служать і працюють у Збройних силах України. Із них 26 тис. – військовослужбовці, зокрема 3,5 тис. – офіцери

  Україна і Польща домовилися спільно протидіяти проекту ”Північний потік-2”. Рішення прийняли на засіданні консультаційного комітету президентів двох країн у Варшаві 8 лютого. Дві гілки ”Північного потоку-2” мають збудувати до кінця 2019-го. Вони пройдуть від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини. Загальна потужність газопроводу становить 55 мільярдів кубометрів газу на рік. ”Північний потік-2” піде з Росії в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і балтійських країн – через Фінляндію, Швецію, Данію та Німеччину.  ”Дружба двох проти третього нагадує любовний трикутник, вписаний у коло порочності”, – зауважує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Україна і Польща домовилися спільно протидіяти проекту ”Північний потік-2”. Рішення прийняли на засіданні консультаційного комітету президентів двох країн у Варшаві 8 лютого. Дві гілки ”Північного потоку-2” мають збудувати до кінця 2019-го. Вони пройдуть від узбережжя РФ через Балтійське море до Німеччини. Загальна потужність газопроводу становить 55 мільярдів кубометрів газу на рік. ”Північний потік-2” піде з Росії в обхід транзитних держав – України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і балтійських країн – через Фінляндію, Швецію, Данію та Німеччину. ”Дружба двох проти третього нагадує любовний трикутник, вписаний у коло порочності”, – зауважує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Щороку на свій день народження здаю кров. Коли я народилася, мама втратила її багато. Якби не донори, залишилася б сиротою. Але знайти їх було важко. Якось я вийшла з церкви і побачила оголошення великими буквами, що потрібен донор. Здала тоді кров уперше. Відтоді п'ять разів на рік це роблю. У центрі прийому мене вже знають. Як стається трагедія і кров треба терміново, дзвонять мені. Загалом здала вже 103 рази. Лікарі кажуть, врятувала понад сотню життів.

Христина ДОВГАЛЮК

Познайомився в інтернеті з дівчиною. Запросила на іменини. З другом поїхали до неї машиною в сусідню область. Купив квіти й подарунок. Домовилися зустрітися в місцевому кафе. Вона попередила, що запізнюється на 10 хвилин, але ми чекали годину. За цей час підійшли чоловіки з-за сусіднього столика, матюкалися, вдарили товариша, мені розбили носа. Хотіли викрасти нашу машину. Довелося тікати ще до приїзду поліції. Дорогою додому дівчина подзвонила і сказала, що образилася. Задля зустрічі зі мною зробила дорогий макіяж і зачіску. Я не став нічого пояснювати. Більше не спілкуємось.

Олег МІТІН

У маршрутці до Тернополя грала російська музика. Звернулася до водія, а там ще й крутиться відео на планшеті з оголеними дівчатами. Зробила зауваження, бо в салоні їхали діти. Та й чути російську не можу. В мене брат загинув в АТО і єдиний син три роки відвоював. Водій вигнав мене. Мусила виходити серед траси, бо злякалась. Ніхто з пасажирів не заступився. Наступної маршрутки не було. Чекала годину серед поля. Довелося викликати таксі. Писатиму скаргу на перевізника.

Надія МЕДЕЦЬКА

"Президент, уряд і Верховна Рада мають найнижчий рівень довіри, згідно із соцопитуваннями. Це підтверджує враження, що українці завжди ненавидять владу. Особливо якщо вона своя, українська. Цю рису чомусь заведено плутати з міфічною волелюбністю та вважати проявом шляхетного анархізму", –

Юрій АНДРУХОВИЧ, письменник

1750 поліцейських у столиці володіють однією і більше іноземними мовами. Загалом у Києві 7271 працівник Нацполіції

Справу проти Медведчука закриють

Віктор Медведчук – суспільний алерген. Люди кажуть Порошенку, хто він є, якщо має такого партнера. Справою проти нього (5 лютого Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження про можливу державну зраду Віктора Медведчука. – Країна), Петро Олексійович хоче спростувати закиди про зв'язки з ним та наростити собі рейтинг.

Перспективи у розслідування немає. Медведчук – досвідчений юрист. Якщо його запросять на допити, покладе на стіл Мінські домовленості, на які погодився президент України. Справу протримають до виборів і закриють.

Олександр КОЧЕТКОВ, політолог

Росія знову доведе статус країни-ізгоя

27 лютого Європейський суд із прав людини розгляне позов України проти Росії про компенсації збитків за анексію Криму.

Повернути півострів у склад України зараз не можемо, але намагаємося нівелювати наслідки для економіки від дій агресора. Міністр юстиції Павло Петренко озвучував суму у $100 мільярдів. Але її підрахували на початку анексії. Зараз може бути значно більшою. Треба врахувати, скільки ми втратили за час, коли не могли користуватися покладами нафти й газу на шельфі Чорного моря. Сам факт агресії "підкосив" нашу привабливість для інвесторів.

Можемо сподіватися на задоволення позову. Незаконна анексія півострова визнана Єврокомісією. Суд не зможе закрити на це очі. Росія вкотре відмовиться виконати рішення європейського органу. І доведе свій статус країни-ізгоя.

Анатолій АМЕЛІН, директор економічних програм Українського інституту майбутнього

 

Подруга позичила однокласниці тисячу доларів. Пообіцяла віддати за місяць, але й через півроку грошей не було. Подруга пішла сваритися. Та в обмін на борг віддала кулон, який отримала у спадок. Через кілька місяців подруга дізналася, що однокласниця померла. Мала рак, нікому не казала. На лікування позичала гроші, взяла кредит. Кулон віддала її дочці. Каже, досі спати спокійно не може – совість мучить.

Ірина ОВЧАРЕНКО, 38 років, Дрогобич

Брата дружина зрадила з кумом. Як їх застукав, сказала, що любить коханця і йде до нього, забирає дітей. Брат поїхав на заробітки, щоб забути. Як повернувся, дізнався, що колишня живе в матері. Кум вигнав, бо його дружина завагітніла – раніше дітей не мали. Тепер жінка хоче повернутися до брата.

Олександр СЕМЕНЕНКО, 30 років, Хмельницький

Сусідка ніколи не виїжджала з України, а тут сестра запросила. Хотіла світу подивитись. Переплатила за закордонний паспорт, бо робила терміново. Купила дорогі квитки на автобус, подарунків для рідні, на роботі взяла відпустку за свій рахунок. На кордоні виявилося, що в паспорті неправильно написали її прізвище англійською. Мусила вертатися в Україну.

Ольга ЗАБУЖКО, 35 років, Рівне

Знайомий переїхав жити у село, одружився. Зароб­ляв тим, що рубав і здавав ліс на місцеве підприємство. Лісник обіцяв підтримати в разі неприємностей. Якось віз дерева трактором – і з'явилася поліція, прокуратура. Виписали кілька тисяч гривень штрафу. Лісник сказав, що вперше його бачить, і подякував правоохоронцям за викритий злочин. Більше знайомий із ним справ не має. Влаштувався технологом на завод неподалік.

Михайло ОЛЕКСИН, 28 років, Івано-Франківськ

Зараз ви читаєте новину «Потяги до Москви зі Львова та Харкова курсуватимуть удвічі рідше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути