четвер, 03 травня 2012 19:10

Порушили кримінальну справу за статтею "Тероризм"

  Люди допомагають пораненій жінці біля зупинки на перехресті проспекту Карла Маркса й вулиці Сєрова в Дніпропетровську. Там 27 квітня об 11.40 пролунав перший із чотирьох вибухів. Стався саме тоді, коли під'їхав трамвай
Люди допомагають пораненій жінці біля зупинки на перехресті проспекту Карла Маркса й вулиці Сєрова в Дніпропетровську. Там 27 квітня об 11.40 пролунав перший із чотирьох вибухів. Стався саме тоді, коли під'їхав трамвай

П'ятниця, 27 квітня, 12.45

На пішохідній алеї на проспекті Карла Маркса в Дніпропетровську вибухає сміттєва урна. Уламки розлітаються навсібіч, калічать чоловіка, який проходить повз. Той падає на землю, до нього підбігають перехожі, міліціонери.

Це вже третій вибух зранку на цьому проспекті. Перша об 11.40 вибухнула сміттярка на зупинці трамваю №1 на перехресті Карла Маркса і вулиці Сєрова. Уламки вибили скло трамвая, покалічили десятьох пасажирів. О 12.20 вибухнула урна на наступній трамвайній запинці - біля кінотеатру "Панорама".

Міліціонери перекривають Карла Маркса з усіх боків. Нікого не випускають, просять не виходити з приміщень. Лунають сирени "швидких", які поспішають на допомогу скаліченим. Проспектом метушаться сотні городян, пробують розпитувати про вибухи міліціонерів. Знімають все на камери мобільників, телефонують родичам. За 15 хвилин зникне мобільний зв'язок і пролунає четвертий, останній вибух - підірветься смітник на вулиці Сєрова.

До Дніпропетровська з Києва вилетить міністр внутрішніх справ Анатолій Захарченко, керівник Служби безпеки Ігор Калінін. Прокурор області порушить кримінальну справу за статтею "Тероризм". На Карла Маркса виїдуть бронетранспортери з кулеметниками. До вечора лікарі нададуть допомогу 27 скаліченим від вибуху, одному чоловікові ампутують руку

А в цей час:

Львів'янка 56-річна Галина Сементух на кухні пакує бандероль. У невеликий картонний ящик кладе чотири історичні та філософські книжки, блок сигарет "Прилуки особливі", 2 кг дрібнолистового чорного чаю, три плитки вагового шоколаду без обгорток, літрову банку меду, п'ять ріпчастих цибулин, чотири головки часнику, три бляшанки з тушкованою яловичиною й телефонну картку для таксофона на 48 грн. Її 28-річний син Дмитро шість років відбуває ув'язнення в Ізяславській виправній колонії Хмельницької області. (ДОДАТИ: скільки ще залишилось?).

- Дмитро в мене завжди був справедливий і ніколи не терпів брехні, - каже жінка. - А якось увечері повертався додому й побачив, як двоє п'яних до дівчини чіпляються. Він давай до них битися, раніше боксом займався. А один із тих хлопців виявився сином відомого бізнесмена. То й посадили сина, бо побив їх. Тепер провідую раз на три місяці. Тоді дають довге побачення, можемо три дні разом бути в спеціальній кімнаті.

47-річний Василь Моринчук грає на скрипці на площі Театральній у Вінниці.

- Вийшов сюди від безвиході, - пояснює. - Завтра приїде дочка з онуком, а зустріти нема з чим. Сьомий місяць шукаю роботу, нічого не знайшов.

Василь Іванович працював учителем музики. На початку жовтня його скоротили.

- Думав, гратиму в ресторанах. Прийшов влаштовуватись, а мені кажуть - скрипалів нікому не треба. Багаті клієнти не люблять, як у них над душею завиває. Об'їздив усі школи області. Ніде немає місця. Сьогодні вийшов на вулицю. Стою вже годину. Люди кидають: хто 5 гривень, хто - 2.

Рахуємо зібрані гроші. Виходить 117,78 грн.

- Куплю шоколадки та кусок ковбаси, - каже Василь Іванович.

До двомісної палати Івано-Франківського пологового будинку заходять двоє викладачів місцевої медичної академії у білих халатах. Там лежить шестикурсниця 24-річна Вікторія Максимів. Навчається на спеціальності "Лікувальна справа". Уночі народила дівчинку.

Відвідувачі сідають перед породіллю на крісла. З портфеля дістають білети й екзаменаційний бланк. Щось занотовують.

- Ну що, вітаємо з донею. Але екзамен мусиш здавати. Готова? - звертається сивий чоловік.

Та киває головою й тягнеться до білетів. Викладач прикриває їх рукою:

- Та годі, Віко, ми що - не люди? Розкажи, як пройшли пологи. Сама зможеш уже в когось приймати? Що потрібно лікарю робити в першу чергу?

Жінка повільно відповідає.

За день перед цим її однокурсники складали іспит "Крок-2. Загальна лікарська підготовка". Породілля має право захищатися в лікарняній установі, де перебуває, згідно умов центру тестування. Його представник був присутній у палаті й претензій до студентки не має.

2 000 000
робочих місць втратила Україна через фінансово-економічну кризу. Чисельність активно працюючого населення - 14 млн осіб - практично зрівнялася з кількістю пенсіонерів - 13 757 млн.

Що світ дізнався про Україну за тиждень

"В Україні анархія - нацистські бойовики тренують молокососів бити наших футбольних фанів", - пише британське видання Тhe Sun. Його кореспондент побував у вишкільному таборі організації "Патріот України" в Івано-Франківську, де молодь навчали рукопашному й ножовому бою та стрільбі. "Звісно, ми будемо освистувати ваших чорних гравців. І бійки теж будуть. Чого ми маємо цього соромитися?" - цитує видання одного з підлітків, учасників вишколу.

Справа екс-прем'єра Юлії Тимошенко, яка скаржиться на побиття у в'язниці та погіршення здоров'я, продовжує загострювати стосунки Заходу з Києвом, передає німецька радіостанція Deutsche Welle. Головний лікар берлінської клініки Charite Карл Айнхойпль, який обстежив Тимошенко, закликав президента Віктора Януковича відпустити її лікуватися до Європи.

 

50 тис. непроданих квитків на матчі Євро-2012 в Києві, Донецьку та Харкові почнуть реалізовувати на початку травня. Їх можна буде купити в касах стадіонів "Донбас Арена", "Металіст" та відділеннях "Укрсоцбанку". Коштуватимуть так само, як на офіційному сайті УЄФА: від 30 євро на групові матчі до 600 - на фінал.

"Всеукраїнський банк розвитку", що належить синові президента Олександру Януковичу, закінчив 2011-й із прибутком у 20,4 млн грн. Це у 18 разів більше, ніж позаторік. Нещодавно туди на обслуговування з державного банку примусово перевели працівників податкової інспекції.

В Україні скасована плата за з'єднання в мобільному зв'язку. Відповідне рішення прийняв Кабінет міністрів. Також операторам обмежили можливість змінювати тарифний план. Відтепер вони повинні чітко вказувати час, протягом якого тариф не мінятиметьс. Після закінчення терміну зобов'язані попереджати кожного абонента про зміну умов.

Скоротити кількість територіальних громад із 31 тис. до 1,8 тис., а число районів - із 490 до 150 запропонувала Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства. Там уже затвердили концепцію реформи місцевого самоврядування до 2015 року. Кажуть, зараз забагато органів місцевої влади, їхні функції часто дублюються.

 

"Корупція - це не просто проблема хабарів чи зловживань. Корупція - це зміна суспільної моралі. Коли один домовляється про все з усіма й усе вирішує, і всі знають, як він це робить, а тисяча не може й сотої долі мати того, що має цей один - це викликає обурення, ненависть, злість, і врешті-решт приводить до соціальних вибухів"

Святослав ПІСКУН, колишній генеральний прокурор, про наслідки корупції

 

 

Сидить літня жінка на базарі, торгує яблуками.

- Яблучка, яблучка з Чорнобиля!

Чоловік каже:

- Ти, бабуля, мовчи, що вони з Чорнобиля, хто ж у тебе їх візьме?

- Беруть, беруть - хто для начальника, хто для тещі.

Книгу рекордів Гіннеса поповнила найдорожча сторінка друкованого видання в світі. І не одна. А всі сторінки творів відомого українського письменника Віктора Януковича.

Новини Генпрокуратури: "Знайдені свідки та учасники злочинних схем розкрадання державних коштів княгинею Ольгою. Вони вже дають свідчення".

 

Зараз ви читаєте новину «Порушили кримінальну справу за статтею "Тероризм"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути