четвер, 07 серпня 2014 15:15

"Покушали в шесть часов вечера – и всё. Не пить и не есть сутки"

Автор: фото: segodnya.ua
  Молодий Рінат Ахметов із батьками. Жили в шахтарському селищі на північно-західній околиці Донецька
Молодий Рінат Ахметов із батьками. Жили в шахтарському селищі на північно-західній околиці Донецька

– Я из бедной семьи. Мы жили в домике большой семьей… Как вам объяснить? Ну, если пьяный идет по улице и так ударит ногой по забору – то дом развалится, – згадує Рінат Ахметов своє дитинство в шахтарському селищі на околиці Донецька. – Жили мы в доме на 20 квадратных метров. Спали на полу, на раскладушке. В доме у нас не было ни туалета, ни умывальника. Туалет стоял на улице, умывались мы тоже на улице, из кружки.

Народився 21 вересня 1966 року. Батько був шахтарем, татарин, родом із Мордовії. Мати Някія Насреддинівна – продавщиця. Старший брат Ігор працював на шахті. Заробив туберкульоз. У школі Рінат Ахметов захопився футболом і боксом.

– В своем возрасте он был, может, и первый парень в Донецке, – розповідає Сергій Бакалов, керівник благодійного фонду допомоги засудженим "Реабілітація". – Одевался так, что Кристиан Диор отдыхает. Приезжал из Москвы, шикарно выглядел. И всегда с улыбкой. В лет 17 купил первую машину, "семерку". Не знаю, как у него с математикой, но голова… Считал на ходу. Компромиссный. Вместо отказа говорил: "Я подумаю". Но если сказал "Да" – это железно.

За іміджем Ахметова в Україні та світі стежать американські юристи. У середині лютого вони вимагали від низки українських і зарубіжних ЗМІ видалити публікації з критикою олігарха. Такі листи отримували навіть Daily Mail та Le Figaro. А 2007 року лондонський суд зобов'язав український сайт "Обозреватель" виплатити Ахметову $100 тис. за статтю про його молодість. Жоден факт звідти журналісти не змогли довести в суді. Змушені були вибачитися й виплатити компенсацію.

Ахметов із родиною живе переважно в Донецьку. Від 25 травня осів у Києві.

– Утром и вечером у меня обливание, – каже. – Зимой – на снег. Если это лето – то на травку с утреца. И с пятницы по субботу – сухая голодовка. То есть не пить и не есть сутки. Покушали в шесть часов вечера – и всё.

Дружина 44-річна Лілія Ахметова – голова ревізійної комісії СКМ. 25-річний син Дамір член наглядової ради холдингу ДТЕК, а також Мет­інвесту. Меншому синові Альміру – 17 років.

Зараз ви читаєте новину «"Покушали в шесть часов вечера – и всё. Не пить и не есть сутки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути