середа, 28 березня 2012 17:05

Платіні пропонує Європі футбольну суперлігу

 

Президент УЄФА Мішель Платіні, 56 років, хоче реформувати європейські футбольні кубкові турніри. Починаючи ыз сезону 2015/16, Лігу Європи буде скасовано, згідно з його планом. Залишиться один турнір - суперліга, наступниця нинішньої Ліги чемпіонів. У суперлізі гратимуть 80 команд. Їх розіб'ють на 20 груп - по чотири в кожній. Переможці груп та 12 найкращих команд серед тих, що посядуть другі місця, вийдуть до плей-оф. Стадія матчів на вибування починатиметься з 1/16 фіналу, а не з 1/8 - як зараз у Лізі чемпіонів.

У суперлізі найбільше представництво матимуть команди з провідних чемпіонатів - Англії, Іспанії, Італії, Німеччини, Франції. По чотири найкращі колективи від них виступатимуть одразу в груповому турнірі, ще по два - пробиватимуться туди через кваліфікацію.

Переваги реформи Платіні

1. Концентрація на одному турнірі

З осені 1997 року Ліга чемпіонів перестала бути турніром, до якого допускають лише переможців національних чемпіонатів. Зміна формату призвела до того, що колишній Кубок чемпіонів поглинув інші турніри. 1999-го зник Кубок кубків, а за 10 років - Кубок УЄФА. Останньому прийшла на зміну Ліга Європи, але інтересу до неї з боку топ-клубів немає. Відтак - немає зацікавленості й у глядачів. Це позначається на телерейтингах і значно меншій - у 6,5 разу - фінансовій привабливості турніру. Тож ідея "відсікти" Лігу Європи і сконцентрувати всіх учасників "зовнішніх" змагань в одному єврокубковому турнірі - цілком слушна.

2. Збільшення кількості команд із провідних чемпіонатів

Фінансова привабливість Ліги Європи у 6,5 разу менша, ніж Ліги чемпіонів

У цьогосезонній Лізі чемпіонів виступали чимало прохідних команд: білоруський БАТЕ, чеська "Вікторія", румунський "Оцелул", хорватське "Динамо", бельгійський "Генк". У плей-оф трапляються рахунки 7:0 та 7:1, що б'є по престижу турніру.

Натомість англійський "Ліверпуль" та італійський "Ювентус" взагалі не кваліфікувалися до єврокубків. А це - одні з найпопулярніших команд континенту. Матчі за їх участі гарантовано збирають багато глядачів і приносять гарні доходи.

3. Збільшення шансів українських команд на потрапляння до групового турніру Ліги чемпіонів

Ліга чемпіонів виникла 1991 року. З 1993-го, щоб потрапити до груповому турніру, чемпіону України треба було подолати два кваліфікаційні раунди, з наступного - один. 2000 року, після ще однієї реформи, направленої на розширення учасників турніру, від України в групі грали одразу дві команди. Уперше - донецький "Шахтар", який до цього не міг навіть заявитися до турніру. Чергова реорганізація допоможе потрапити до суперліги харківському "Металісту" та дніпропетровському "Дніпру".

Недоліки

1. Формат турніру

Щоб продати пакет "нової Ліги чемпіонів" спонсорам, треба чітко продумати систему розіграшу змагань. У початковій ідеї незрозуміло чому Платіні зупинився на 80 командах. Тоді до плей-оф потрапляють не всі віце-переможці груп, а тільки 12 із 20, що нелогічно. Краще або зменшити кількість учасників до 64, зробити 16 груп, з виходом до плей-оф по двоє найкращих із кожної, або навпаки - збільшити й починати плей-оф із 1/32 фіналу.

2. Ущільнення календаря

Введення додаткового раунду плей-оф ущільнить календар матчів. Учасники нинішньої Ліги Європи грають у четвер, а вже в неділю змушені виходити на матч національного чемпіонату. Вочевидь, матчі суперліги проводитимуть три дні посеред тижня, з вівторка по четвер. У неділю - учасникам єврокубків виступати в національних чемпіонатах. Такий графік ще більше втомить футболістів і знижуватиме якість гри, видовища.

3. Закритий клуб плей-оф

З одного боку, потрапляння "Апоеля" до чвертьфіналу нинішньої Ліги чемпіонів, а рік тому - донецького "Шахтаря", а позаторік - московського ЦСКА - робить неповноцінними пари учасників плей-оф на завершальній його стадії для нейтрального уболівальника. Але є і зворотній бік медалі: чи не набридне постійно дивитися матчі між "Барселоною" та "Реалом", "Міланом" і "Баварією", "Манчестер Юнайтед" та "Челсі"? А така ситуація в новій суперлізі імовірніша, ніж у нинішній.

Зараз ви читаєте новину «Платіні пропонує Європі футбольну суперлігу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути