четвер, 22 липня 2021 05:25

Перший в Україні мобільний молодіжний центр

На Тилігульському лимані в Миколаївській області будують найбільшу ферму Європи з вирощування креветок. Вироблятиме майже 500 т на рік. Буде інкубатор із розведення риби.


73% українців називають себе православними. 58% ходять до Православної церкви України, згідно з опитуванням Київського міжнародного інституту соціології. Решта вірян прихильні до Російської православної церкви в Україні або не хочуть асоціюватися з жодним патріархатом.


Кабмін затвердив першу в Україні державну соціальну програму національно-патріотичного виховання молоді. Йдеться про підвищення ролі української мови, формування антикорупційної свідомості, популяризацію військової служби.


У Львівській області створили перший в Україні мобільний молодіжний центр. Волонтери й фахівці з різних сфер їздитимуть мікроавтобусом по селах регіону. Проводитимуть лекції про права людини, міжнародні навчальні обміни, залучення грошей для бізнесу тощо.


Центр "Середньовічне село" відкриють у місті Ніжин на Чернігівщині. На ділянці у 40 "соток" зведуть поселення часів Київської Русі. Будуть гончарне коло, кузня, лучний тир, місце для лицарських поєдинків. Давньоруська хата з піччю, де готуватимуть давні страви.

126 операцій з пересаджен­ня органів виконали в українських лікарнях за шість місяців 2021-го. Найбільше було трансплантацій нирок – 93. Печінку пересаджували хворим 22 рази, серце – 11. Торік провели 129 таких операцій, за даними Міністерства охорони здоров'я

Два роки зустрічалася з іноземцем. Зник, коли завагітніла. Два місяці не виходив на зв'язок. Потім заявився з букетом і обручкою: "Потрапив у серйозну аварію й був у лікарні. Родичі про тебе не знали". Скасувала запис на аборт.
Юлія ШУМИЛО


П'ять років тому в літньої сусідки втопився єдиний син. Лишилася одна. Із чоловіком допомагали – купували продукти, готували, прибирали. Місяць тому жінка запросила в гості: "Давайте мінятися житлом". Наступного дня перебралися в її трикімнатну квартиру з донькою і сином. Вона оселилася в нашій однокімнатці. Склала заповіт: "Як помру – станете власниками мого житла офіційно".
Віталіна КУЩ


Позаминулого літа хлопці стрибали у ставок із дерева. Один сплив обличчям униз. Друзі почали реготати. Мовляв, досить приколюватися. А я зразу кинувся у воду, витягнув підлітка. За пару хвилин прийшов до тями. Вдарився лобом об камінь на дні, пояснив. Порадив йому звернутися до лікаря.
Олександр ЛИЧМАН

 
Товариш сім років зустрічався з дівчиною, але тягнув з одруженням: "Хочу впевнитися в міцності стосунків". Місяць тому поїхав у триденне відрядження. Повернувся в порожню квартиру. На столі записка: "Мені зробили пропозицію. Прощай".
Максим, 35 років, Дніпро

Сестра торік удома святкувала день народження. Наготувала страв. Після застілля гості пожалілися на отруєння. Цьогоріч замовила ресторан, але ніхто з друзів не прийшов.
Олена Максимів, 35 років, Львів

Подруга на літо винайняла будинок у карпатському селі. Син грався у дворі й натрапив на зміїне кубло. Отримав два укуси. Пощасти­ло, що була машина. Вчасно довезли в лікарню.
Оксана, 29 років, Івано-Франківськ

Мати поїхала на заробітки в Росію до війни. Оплатила мені університет, купила квартиру. Відмовилася повертатися в Україну й після 2014-го. Знайшла там кохання.
Анастасія, 27 років, Тернопіль

На карантині переїхав у хату, яка залишилася від баби. Познайомився з дівчиною. Планую одружитися і перебратися туди остаточно. Взяла простотою і наївністю. У містах таких не зустрінеш.
Олег, 31 рік, Луцьк
Автор: фото: укрінформ
  Герб України заввишки 245 метрів і площею 60 тисяч ”квадратів” висіяли аграрії на полі в селі Велика Олександрівка Бориспільського району на Київщині. Використали понад 406 тисяч насінин, кажуть у Національному реєстрі рекордів
Герб України заввишки 245 метрів і площею 60 тисяч ”квадратів” висіяли аграрії на полі в селі Велика Олександрівка Бориспільського району на Київщині. Використали понад 406 тисяч насінин, кажуть у Національному реєстрі рекордів
Понеділок, 12 липня, 10:52
У селищі Ясіня Рахівського району на Закарпатті шикуються 60 бійців Національної гвардії та рятувальників. Приїхали розбирати завали у дворах місцевих жителів.
10 липня на Рахівщині пройшли зливи. Річка Чорна Тиса вийшла з берегів. Підтопила Ясіню, села Лазещина, Богдан і Луги. Вітер здіймав хвилі заввишки по кілька метрів. Зносили дерева, паркани, перекидали машини. Постраждали 157 домогосподарств.
– У червні торік були паводки. Цього разу по нас ударило в рази потужніше, – говорить голова Ясінянської територіальної громади Андрій Делятинчук, 38 років. – Вода розмила дороги, зруйнувала мости. У будинках стояла ледь не по коліна. Зараз усі кімнати в мулі. Гаражі й сараї розбиті. Загинули птиця та худоба. По хатах почала ходити комісія. Оцінюємо збитки. Нацгвардійців і рятувальників викликали, бо самі не справляємося із завалами. Допомагають і лісівники.
Одного селянина з конем змив потік. Його тіла на вечір 12 липня не знайшли, говорять в обласній службі з надзвичайних ситуацій
А в цей час:
– Хто тебе просив це робити? Він не мій син! – кричить чернігівець 54-річний Михайло Заєць на доньку Олену Попадюк, 31 рік.
Запросила в гості однолітка Ігоря. Вважає його братом по батькові.
– Торік не стало матері. Перед смертю розповіла таємницю. Батько після весілля ходив до коханки Валі. Завагітніла з матір'ю майже одночасно, – говорить Олена. – Дід не хотів, щоб це стало розголосом. Дав тій жінці гроші, умовив переїхати. Розшукала Валю з сином через її родичів і соціальні мережі.
Михайло відмовляється вітатися з Ігорем за руку.
– Його батько – мій брат Василь, – каже Заєць. – Валю любив зі школи, але роману в нас не було. Мати повірила у власну фантазію.
Ігор просить дати контакти батька.
– Він сім років тому в Польщу переїхав. Має двох доньок і чотирьох онуків. Вони не готові до такої правди, – відповідає Михайло.
– Кому ти треба з такими результатами, – каже житомирянка Олена Ващук, 48 років, до сина 17-річного Івана.
Він погано склав зовнішнє незалежне оцінювання. Набрав 130 балів із математики, по 156 – з української мови та біології. Хотів вступити на безкоштовне навчання в медичний університет ім. Олександра Богомольця.
Рік навчання - 750 євро. Треба здати польську мову

– Думала найняти репетитора, але чоловік був проти. Мовляв, дорого. Заставляли займатися вдома. Не допомогло, – говорить Олена.
Телефонує до подруги, в якої дочка вчиться в польському університеті.
– Дизайнером хочеш бути? – запитує в сина. – Рік навчання – 750 євро. Треба здати польську мову. Знав її найкраще у класі. Впораєшся. Медичного за кордоном не потягнемо. Семестр коштує 3 тисячі доларів. І треба здати біологію та хімію.
Іван погоджується.
  Українцям у тестовому режимі почали видавати ковід-сертифікати. Доступні в додатку ”Дія” для повністю щеплених проти коронавірусу. Пізніше мають з’явитися й у паперовому вигляді. У документі вказують дані людини, назву вакцини, дату щеплення. Паспорт дасть змогу подорожувати країнами Євросоюзу, якщо вони його визнають. ”Пора видавати індивідуальні паспорти коронавірусам, щоб вони оформляли візи для перетину кордонів”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Українцям у тестовому режимі почали видавати ковід-сертифікати. Доступні в додатку ”Дія” для повністю щеплених проти коронавірусу. Пізніше мають з’явитися й у паперовому вигляді. У документі вказують дані людини, назву вакцини, дату щеплення. Паспорт дасть змогу подорожувати країнами Євросоюзу, якщо вони його визнають. ”Пора видавати індивідуальні паспорти коронавірусам, щоб вони оформляли візи для перетину кордонів”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Український Нью-Йорк розгромив міф про "русский" Донбас
Нью-Йорку – селищу в Бахмутському районі на Донеччині – повернули історичну назву. На московських ресурсах завели свою шарманку "краще би підняли пенсії". Бо повилазили факти, неприємні для "русскомирцев" і розгромні для їхнього міфу про "русский" Донбас. Зокрема, що індустріалізація регіону відбувалася силою європейців – власне, тої Європи, проти якої Росія на Донбасі так гордо воює.
Повернувши назву Нью-Йорку, ми ніби схопили Москву за руку, коли вона намагалася викривити історію. Ймовірно, це викликало шок і в самих росіян, які не очікували, що несучі конструкції їхнього світу насправді є підробками радянських пропагандистів. Ще й відносно недавніми – пізньосталінської епохи.
Ігор ЛУЦЕНКО,
громадсько-політичний діяч

Треба вміти обирати союзників
Протистояння США – Китай – це найвищий рівень війни між системами.
США дає гроші й іншу допомогу в обмін на реформи. Які приводять країну в євроатлантичний табір верховенства права, лібералізму й демократії. Китай дає гроші та іншу допомогу без вимоги реформ. Це веде до корупції, кризи, зростання авторитаризму та зовнішньої залежності, і країна стає у відповідний табір.
У цій великій війні, що триватиме століття, не вийде бути нейтральним. Тут кожну країну розглядають як клітинку на дош­ці. Україні треба бути суб'єктом, гравцем, хай невеликим, а не просто клітинкою. Це означає, що в нас є свобода дій і має бути власна стратегія. Головне – не загратися. І прораховувати кожен крок.
На таких умовах ми можемо багато виграти від співпраці з Китаєм. Але треба пам'ятати правила: не вважати себе розумнішим за великих гравців, пам'ятати, хто союзники і хто – вороги, рахувати на багато ходів уперед. І не обманювати.
Можна вигравати з Китаєм у малому, але треба бути з вільним світом у великому, бо там наше місце.
Валерій ПЕКАР, співзасновник громадянської платформи "Нова країна"
Росія завезла у Крим 500 тисяч своїх громадян. Тривають асиміляція та витіснення місцевого населення. Всі, хто потрапив на півострів повз Чонгар, Каланчик або Чаплинку, незаконно перебувають в Україні. Після деокупації Криму підтримую їхнє видворення"
Олексій РЕЗНІКОВ, міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій
Зараз ви читаєте новину «Перший в Україні мобільний молодіжний центр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути