четвер, 12 травня 2011 13:04

Перший танк їхав тільки вперед
5

"Вездеход" розганявся до 25 кілометрів за годину
Фото: джерело: www.technicamolodezhi.ru
Луї Токке. Портрет графа Кирила Разумовського. 1758 рік
Українці-поліщуки - жителі Західного Полісся, 1930-ті. Автор - Юзеф Шиманьчик. Більшість західноукраїнських земель після розгрому Польщі у вересні 1939-го приєднано до Української РСР

18 травня 1915-го поблизу Риги, що входила тоді до Російської імперії, випробували перший у світі танк "Вездеход". Сконструював його 23-річний інженер-самоук Олександр Пороховщиков. Танк був без бойової башти. Мав одну широку гусеницю. Розганявся до 25 км/год. Його англійський конкурент MkI тоді не дотягував і до 7. Та проект "Вездехода" все одно визнали невдалим: танк їхав лише вперед, поворотів не робив, не міг форсувати річок.

Пороховщиков згодом узявся до конструювання літаків. 1941-го його розстріляли за обвинуваченням у шпигунстві.

Кирило Розумовський став президентом Академії наук

18-річного графа Кирила Розумовського за його "особливі здібності й набуту в науках майстерність" 21 травня 1746-го імператриця Єлизавета Петрівна призначили президентом Академії наук і мистецтв Російської імперії. Із щорічною платнею - 3 тис. рублів. Для порівняння: учитель математики отримував тоді 600 рублів.

Цариця п'ять років не могла знайти кандидата на цю посаду. Іноземців ставити не бажала - попередні чотири були німцями. За порадою свого чоловіка Олексія Розумовського обрала його молодшого брата. Той саме повернувся із навчання в Берліні й байдикував у столиці імперії. "Он был хорош собой, оригинального ума, очень приятен в обращении, - згодом писала про нього Катерина ІІ, наступна цариця. - И умом несравненно превосходил брата своего, который тоже был красавец, но гораздо великодушнее и добрее его. Все красавицы были при дворе от него без ума".

Фактично ж академією управляла рада директорів. 1750-го цариця зробила Кирила Розумовського ще й гетьманом України. За 14-річне правління він приїздив туди чотири рази.

Брати Розумовські були синами козака Григорія Розума з хутора Лемеші на давньому поштовому тракті з Чернігова на Козелець. Батько любив випити. Розпашілий, бувало, ходив і обіймався із зустрічними.

- Що то за голова, що то за розум, - приказував при цьому.

Звідти пішло родинне прізвисько, а потім - прізвище.

Григоріїв син Олексій потрапив до царського хору в Петербурзі. Там у нього закохалася Єлизавета, донька Петра I. Невдовзі зробила своїм фаворитом і пожалувала графський титул. До козацького прізвища додали шляхетне -ський і Розуми стали Розумовськими. У листопаді 1742-го Єлизавета потай узяла шлюб із Олексієм.

Коли його молодшому брату Кирилові виповнилося 14 років, він забрав його до Петербурга. Між придворними ходили чутки, що коли по Кирила, який буцімто саме пас свиней, приїхав офіцер зі столиці, той зі страху заліз на дерево. Два роки його навчали в Петербурзі, а згодом під опікою графа Григорія Теплова ще на два роки відправили до Європи - доучуватися й трохи побачити світ.

"Вони мрійливі й ліниві", - писав прусський посол про братів Розумовських.

 

16 травня 1836-го 27-річний американський письменник Едґар Аллан По взяв шлюб зі своєю 13-річною двоюрідною сестрою Вірджинією Клемм у місті Ричмонд на сході США. Того ж дня, укладаючи шлюбну угоду, Вірджинія ввела секретаря суду в оману, повідомивши, що вже досягла повноліття. Через шість років вона захворіла на туберкульоз, від якого страждала до самої смерті 1847-го. "Як мало ми були схожі одне на одного! - писав Едґар про цей період життя. - Я - слабкий здоров'ям, вона - моторна та граціозна, сповнена життєвих сил. Але потім - потім все окутав таємничий і жахливий морок. Недуга, фатальна недуга, наче спекотний вихор пустелі, пронизала все її єство".

 

6 місяців в'язниці загрожувало порушникам розпорядження волинського воєводи Станіслава Яна Кшаковського від 21 травня 1921 року про заборону вживання української мови в державних установах, рекламі й публічних промовах. Це при тому, що українці на Західній Волині, приєднаній до відновленої після Першої світової війни польської держави, становили 68,4% населення - 983 596 осіб, поляки - 16,8%, євреї - 10,6%. Міністерство освіти Польщі наказало у школах навчати виключно державною польською. Учителям пропонувалося вживати окреслення "русин", "руський" замість "українець", "український". До міжвоєнної Польщі з етнічних українських земель входили також Східна Галичина, Підляшшя, Західне Полісся. 1931-го, за офіційними даними, українці в польській державі становили понад 10% населення.

 

 

Увечері 17 травня 1887-го 1500 шахтарів із кайлами й факелами зібралися біля головної контори французького гірничого товариства в районі Юзівки - сучасного Донецька. Обурені позбавленням першотравневої премії, штрафами за спізнення та пияцтво, що становили до 30% зарплатні, вони вимагали звільнення іноземців-бухгалтерів і погашення заборгованості за 2 місяці. У відповідь охорона контори почала стріляти. Наступного дня 146 "підбурювачів до заколоту" арештували, а інші вийшли на роботу під конвоєм. Борги із зарплати, однак, віддали негайно.

18 травня 1291-го єгипетські воїни-мамелюки захопили Акру - останнє місто хрестоносців у Палестині, нині - на півночі Ізраїлю. Напад був помстою за підпал арабського кварталу нетверезими найманцями з Італії. Із 35 тис. християн Акри після штурму вижили 2 тис. жінок. Їх продали в рабство в Дамаск - сучасну столицю Сирії. Брали за кожну по одному дирхаму - за ціною вівці.

65-річний стоматолог і підприємець Вашинґтон Шеффілд із американського міста Нью-Лондон 22 травня 1892-го винайшов тюбик для зубної пасти. Ідея виникла, коли його син розповів про паризький мистецький магазин, де продавали фарби в олов'яних тюбиках. Зубну пасту доти випускали в глибоких скляних банках - таких самих, як крем для обличчя.

 

Зараз ви читаєте новину «Перший танк їхав тільки вперед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути