Ексклюзиви
четвер, 07 квітня 2011 13:16

Перші дні після народження страуси нічого не їдять

 

- Ух ти, маленький який, полосатенький, - 12-річна львів'янка Валерія Дячок бере на руки страусеня. - А давайте його Васею назвем. То вона? Ну тоді Василинкою буде.

Пташеня дзьобає блискучий перстень на пальці дівчини, тягнеться клюнути її в ніс.

Валерія відвідує заняття юннатів у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі на вул. Кубанській, 12.

О 13.10 у четвер, 30 березня, страусеня-ему вперше виходить на вулицю. Воно вилупилося місяць тому і жило у картонній коробці в кабінеті директора центру.

Кілька секунд пташеня роздивляється нову територію. Потім починає клювати все підряд: камінці, травинки, сміття. Пробує на дзьоб і викидає. Швидко бігає подвір'ям. Пір'ям ще не обросло, тіло вкрите пухшком захисного забарвлення. Колір зливається з торішнім листям і грязюкою.

- У страусів низький інтелект. Навіть якщо б вони мали клички, то не відзивалися б, - каже директор центру Ігор Антахович, 48 років. - У цих птахів потомство висиджують самці. Наш самець понад 50 днів вигрівав семеро яєць. Вилупилося одне пташеня. Решта загинули, бо восени були сильні морози.

У перші хвилини після народження страусеня забрали від батька: боялися, щоб той не затоптав малого.

- Уже перейшло на дорослу їжу. Даємо варені яйця, терту моркву, зелень, - продовжує Ігор Павлович. - Дуже любить цвіркунів, у нас їх удосталь, то згодовуємо. Перші кілька днів після народження страуси взагалі нічого не їдять - їм вистачає запасу поживних речовин із білка. На четвертий день ми робили суміш із зелені та варених яєць і руками закладали в дзьоб. І так - шість разів на добу. Далі вчили брати їжу з мисочки. Зараз птах розміром із невелику курку. Кличу я його так: - постукаю олівцем чи ручкою по підлозі — воно вже біжить.

У центрі живуть четверо дорослих страусів-ему. Кожна пара має окремий вольєр. Батьківщина страусів-ему - Австралія. Вони виростають до 1,5-1,8 м, важать у середньому 45-54 кг.

Зараз ви читаєте новину «Перші дні після народження страуси нічого не їдять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути