пʼятниця, 27 листопада 2020 10:38

Операції при сколіозі – найскладніші. Їх має виконувати хірург, який стикається з цим щодня

Майже половина дітей в Україні мають порушення постави, але лише у 3 відсотків – це сколіоз. Хвороби можна позбутися, якщо вчасно звернутися до фахівця. Про діагностику й лікування недуги розповідає столичний нейрохірург 31-річний Ігор КУРІЛЕЦЬ

– В Україні три центри професійно займаються хірургічним лікуванням сколіозу, а мало бути хоча б сім-вісім. У нас часто ігнорують міжнародні протоколи. Тому велика кількість дітей – перекошені, горбаті, із запущеною недугою.

Втручання в разі сколіозу – найскладніші. Має виконувати хірург, який оперує на хребті щодня. Раз на тиждень недостатньо.

Є величезна кількість псевдолікувальних центрів, що займаються сколіозом. Часто навіть не бачать різниці між ним та сколіотичною поставою. Без рентгену діагностують сколіоз у всіх підряд. І викачують гроші. Призначають масажі та вправи.

Автор: Влада МОСКВІТІС
  Ігор Курілець – експерт у лікуванні головного мозку та хребта. Виконав близько  1000 операцій. Пів року як військовий нейрохірург провів на Донбасі
Ігор Курілець – експерт у лікуванні головного мозку та хребта. Виконав близько  1000 операцій. Пів року як військовий нейрохірург провів на Донбасі

Сколіотична постава формується, коли людина неправильно сидить, носить сумку на одному плечі, веде малорухливий спосіб життя. Та це лише м'язова асиметрія й хребет залишається рівний. Сколіотична постава – не захворювання. А сколіоз – це викривлення хребта. Розвивається через низку генетичних чинників. Порушена постава є майже в кожного другого, сколіоз – у 3 відсотків населення світу. Його не можна визначити без рентгену.

Треба заборонити людям без медичної освіти лікувати сколіоз. Бо в нас сьогодні ти безробітний, завтра пішов на місячні курси масажу – і вже берешся за зцілення хребта.

За сколіозом до 20 градусів достатньо спостерігати, не завадять активні вправи. Вони, звісно, не вилікують недуги, не зменшать кута викрив­лення, але допоможуть розвитку дитини й додадуть гнучкості. Від 20 до 40 градусів – потрібен корсет. Коли викривлення більш як 40–45 градусів – необхідна операція.

90 відсотків сколіозів не прогресують. Завдання медицини – приділити максимальну увагу решті 10. Вчасно призначений корсет може врятувати від операції. У разі викривлення 40–45 градусів вона проста і не така дорога, як за складніших станів. Якщо бачимо дитину із запущеним сколіозом, то треба розуміти, що це не Бог дав чи хтось наврочив – це вина системи охорони здоров'я.

За сколіозу спина болить так сильно, що нічого не допомагає. У разі викривлення понад 100 градусів будуть проблеми з диханням і серцем.

Хвороба розвивається, доки в дитини формується кісткова система. Приблизно до 16 років. У дівчат виникає у вісім разів частіше за хлопців. Найактивніше прогресує за рік до початку місячних. За цей час може викривитися на 30–40 градусів. Та якщо все зробити правильно, діти зі сколіозом можуть жити нормальним життям.

Показанням для хірургічного втручання є кут викривлення понад 40–45 градусів.

Якщо до 16 років викривлення не сягнуло 40 градусів, воно більше не прогресуватиме. Якщо ж деформація сильніша – викривлятиметься далі. Десь у 30 років почне дошкуляти спина, біль наростатиме – і в 40 людина може втратити працездатність. До нас приходять на операцію і в 50 років. Наш рекорд – 65.

Мали 13-річну пацієнтку. Сколіоз сформувався через пухлину в хребті, яка проростала в легені. Новоутворення п'ять років тому видалили, але не поставили імплантатів – гвинтів, щоб уникнути викривлення хребта. Сколіоз настільки розвинувся, що хребет і спинний мозок майже склалися навпіл. Привезли до нас на інвалідному візку. Щоб краще зрозуміти анатомію її хребта, перед операцією надрукували його на 3D-принтері. Розрізали навпіл, виставляли у правильне положення і звільняли спинний мозок. Оперували 8 годин. Був ризик довічного паралічу, але обійшлося. Дівчина почала ходити з підтримкою.

Успішність лікування сколіозу – це 50 відсотків майстерності хірурга і стільки ж – своєчасність звернення.

Ціна на операцію залежить від курсу євро. Імплантати закуповуємо за кордоном. Приблизна вартість виправлення хребта у разі викривлення

50 градусів – 190–210 тисяч гривень. У складніших випадках може коштувати і 300, і 400 тисяч. У Туреччині це обходиться у 20 тисяч доларів, у Франції – 50 тисяч євро, а в США – 100 тисяч. Ми зробили все, щоб здешевити втручання, але зберегти якість.

Сколіозами клініка займається з 1999 року. Зробили 1800 операцій, проконсультували щонайменше 10 тисяч пацієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Операції при сколіозі – найскладніші. Їх має виконувати хірург, який стикається з цим щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути