Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2021 09:43

Нові тарифи на паркування у столиці діють із липня

П'ятниця, 24 вересня, 9:15

Після пересадження серця 13-річний Максим Давидюк із села Зарудці на Волині заводить сторінку в інстаграмі. Просить у матері телефон, виставляє і підписує фото:

"Другий день із новим серцем. Почуваюся набагато краще".

За три дні має понад 5 тис. читачів.

22 липня в Максима стався інсульт. Відтоді у критичному стані лежав у реанімації.

– Через пару днів стало відомо, що серце спричинило інсульт, кардіоміопатія. Доти був здоровий – грав у футбол, плавав. Ніяких симптомів не помічали. Різко стан погіршився, і ми дійшли до реанімації. Рахунок ішов на дні. Сказали, єдиний шанс – пересадження серця, – розповідає мати Тетяна.

Трансплантацію провели у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. Оперували львівські, київські та польські фахівці. Для кардіохірурга Бориса Тодурова ця транс­плантація двадцята.

– Серце добре лягло. Розміри підійшли, незважаючи на різницю у віці й вазі, – каже Тодуров.

Кардіохірург Віталій Петров пояснив, що хворе дитяче серце в кілька разів більше за здорове, тому дитині підходить дорослий орган.

56-річний чоловік із Львівської області став донором для шістьох хворих. Після інсульту лікарі констатували в нього смерть мозку. Дружина і двоє дітей дозволили пересадити серце Максиму, легені – 56-річному львів'янину. Через недугу той три роки не міг вийти з квартири. Ще трьом пацієнтам трансплантували нирки й печінку. 37-річна львів'янка мала цироз. Вперше за 20 років в Україні пересадили рогівку ока. 69-річний іванофранківець втратив зір після операції з видалення катаракти.

Із початку року в лікарні пересадили 32 органи. Загалом там провели 54 трансплантації

Автор: GETTYIMAGES.COM
  Військові очікують на команду під час українсько-американських навчань Rapid Trident-2021. Їх проводять у Львівській області на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ. Триватимуть до 1 жовтня. У них беруть участь 15 країн
Військові очікують на команду під час українсько-американських навчань Rapid Trident-2021. Їх проводять у Львівській області на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ. Триватимуть до 1 жовтня. У них беруть участь 15 країн

А в цей час:

На місце аварії біля села Старицьківка в Полтавській області повертається пес Баффо породи коргі. За два дні до того тут загинула його хазяйка 48-річна Тетяна Григор'єва. Донька й мати загиблої просили знайти тварину.

– Шукали Баффо собачниці – одна, в домі якої він народився, друга працювала з ним на виставках. Знайшли в ярку. Лежав, згорнувшись клубочком, тремтів. Вже поїв і попив. А це означає, що все добре, – говорить лікарка Ольга Шешукова.

Тетяна Григор'єва за кермом Infinity зіткнулася з вантажівкою MAN. Загинула на місці. Рятувальники побачили відкриту переноску, але пса в машині не було. Два дні його шукали волонтери й друзі загиблої.

Вінничанин 48-річний Дмитро Житній отримує повідомлення про повернення коштів. Напередодні шахраї вкрали з його картки 5 тис. грн.

– На роботі хлопчина попросив подивитися на картку в середу, – розповідає Дмитро. – Казав, не розуміє, – чого в нього без прізвища. Напевно, встиг сфотографувати. Я розмовляв із колегою в той час. Ввечері почав отримувати есемески про списання коштів. Трьома переказами зняли 5 тисяч. Пробували ще, але в мене вже не було грошей.

Дмитро заблокував картку. Оператор з телефонної підтримки банку порадила звернутися в поліцію.– Там не надто хотіли слухати, але заяву взяли. Розповіли, що в людей так крали і по 50 тисяч. Наступного дня перетелефонували з банку. Пощастило, бо в аферистів була картка іншого банку, тому гроші зависли. Я сказав начальнику, щоб того хлопця звільнили. Але той і так не виходить на роботу. Говорять, має проблему з наркотиками.

Як збільшувати відсоток патріотів

"Картинка рукавичок із написами "Україна" та "Сімферополь", які трощать щелепи супротивника, обійшла світ. І це хороша реклама нашої держави. Але будь-якому патріоту неможливо погодитися з ахінеєю, яку регулярно видає Усик.

Питання зараз: чи ми відштовхуємо Усика за поребрик, чи намагаємося працювати з його свідомістю і перетягувати на свій бік. Це питання стратегії, якої дотримуватимуться держава і громадянське суспільство. Як збільшуватимемо відсоток свідомих патріотів? Зменшуватимемо кількість ватників фізично? Масовими розстрілами ще не побудували жодної успішної держави. Чекати, коли вони самі поїдуть/помруть і виросте нове покоління справжніх українців? Розчарую, що з цим теж не все гаразд – погляньте, яких ютюберів, переважно російськомовних, дивляться діти й підлітки.

Щоб пройти шлях від латентного ватника чи представника електорального болота, потрібні час, бажання й допомога тих, хто усвідомив свою ідентичність. Пропоную працювати над цим, а не над знищенням можливих і наявних прихильників нашої державності.

Олег СЕНЦОВ, режисер

У нас не громадянська війна

"Хай вас не дивує швидкість просування талібів, хоч їх було заледве 200 тисяч, а армія Афганістану налічувала 350 тисяч. The Washington Post цитують офіцера, який пояснює, чому не зупинили Талібану: "Якщо ніхто інший не воює – чому я маю?" Позбавлені американської військової підтримки, а найголовніше – віри у свою справу, солдати складали зброю. І хоч би скільки мільярдів доларів витратили на чужу армію, якщо тій нема за що воювати, вона й не буде.

В Україні все навпаки. Перемога Росії не відбулася. У нас не громадянська війна. Проєкту "Новоросія" ніколи не стати реальністю. Навіть у неможливих кримських умовах чверть оточених військових чинила опір. Хай і неозброєний. На Донбасі воювали добровольці, а потім українці масово йшли до лав армії. Ухильників теж вистачало. Але ані тоді, ані зараз афганський сценарій у військах не повториться".

Сергій ГРОМЕНКО, історик

  З отруєнням грибами в лікарню в серпні потрапили 19 людей – 17 дорослих і двоє дітей. У вересні зафіксували 12 випадків. Найбільше постраждалих у Вінницькій області – семеро, з них п’ятеро дітей. Двоє померли. ”На весіллі поганки й мухомора гості весь час кричали ”гірко”, але отруїлися солодким тортом”, – жартує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
З отруєнням грибами в лікарню в серпні потрапили 19 людей – 17 дорослих і двоє дітей. У вересні зафіксували 12 випадків. Найбільше постраждалих у Вінницькій області – семеро, з них п’ятеро дітей. Двоє померли. ”На весіллі поганки й мухомора гості весь час кричали ”гірко”, але отруїлися солодким тортом”, – жартує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

575 недійсних сертифікатів про вакцинацію виявили українські прикордонники з 21 серпня по 21 вересня. Загалом перевірили 290 тис. документів. Інформацію про фальшиві передають правоохоронцям

"Вибір пріоритетів між асфальтом і книжками зрозумілий. У нас під боком величезний російський книжковий ринок. Москва не пошкодує нафтових грошей, щоб проковтнути український", –

Інна СОВСУН, народна депутатка

"Штам Delta витісняє інші. Все, що можемо зараз, – вентиляція приміщень і вакцинація. Відчиняйте вікна всюди, зустрічайтеся з ким завгодно на свіжому повітрі", –

Євген Комаровський, лікар

Гуляла в парку із собакою. Якісь діти просили погладити. Пес злякався й почав гарчати, ледь не покусав. Набігли їхні матері. Викликали поліцію, а ті виписали штраф.

Христина ОЛІЙЧУК

Батьки скинулися й купили нам чотирикімнатну квартиру. Ми – багатодітна сім'я. Після народження близнюків чоловік сказав, що комуналки не платитиме. Грошей додому не приносить. Заявив, що маю велику допомогу від держави. Подала на розлучення, але квартиру поділити не можемо.

Оксана ЧЕРНЕНКО

У день народження батька закрутилася й забула подзвонити привітати. Наступного дня трубки не брав. Мати сказала по секрету, що образився. Я собі місця не знаходила. Взяла відпустку і приїхала зі сльозами просити пробачення.

Марія СІРЕНКО

Умовляли в батьківському чаті вчительку сина зробити щеплення. Бракувало однієї людини, щоб школа працювала. Більшість батьків вакциновані. Говорили, що все минуло добре. Вчителька написала: "Побачимо, хто з вакцинованих житиме за два роки".

Ігор РУДЧУК

Із 27 вересня в пологових будинках і центрах соціального захисту знову почнуть видавати "пакунки малюка". До кінця року породіллі отримають 53 тис. комплектів. Раніше замість набору речей можна було отримати грошову компенсацію – 5,7 тис. грн.

У Києві учасники АТО й ООС, члени сімей загиблих осіб, які були учасниками бойових дій, матимуть право на безкоштовне паркування авто. За це проголосували 81 із 99 депутатів міськради в залі.

Нові тарифи на паркування у столиці діють із липня. Година в центрі коштує 35 грн замість 10 на прилеглих територіях – 25 грн замість 7.

Україна стала найбільшим постачальником картоплі в Білорусь. За перші сім місяців продали 15 тис. т. Білорусь уперше імпортує картоплю під час збирання врожаю.

Із квітня по червень українці найбільше витрачали грошей на їжу та напої – 41,4%, за даними Державної служби статистики. На другому місці у статті видатків – комунальні платежі, газ та інші види палива. За це віддали 121 млрд – 13,7%.

 

Друг купив сертифікат про вакцинацію. Щепитися не хотів. Наслухався в новинах про ускладнення. Коли батьки померли від коронавірусу, передумав. Укол зробити не могли. Куплений сертифікат уже є в базі.

Володимир ШОКОТЬКО, 30 років, Тернопіль

Коли померла сусідка, вивезли дві машини мотлоху. Скуповувала на секонд­хендах. Мала понад 70 кофт і 50 спортивних штанів. Багато речей були не її розміру. Так і лежали в пакетах.

Любов КОРОЛИШИН, 41 рік, Дніпро

Сестра любила котів. Коли почала жити з чоловіком, кіт уночі подряпав його до крові, взуття порвав. Той зранку пішов і більше не повернувся. Залишив записку, що сестра котів любить більше за людей.

Ярослава КАЛЬНИЦЬКА, 59 років, Луцьк

Зараз ви читаєте новину «Нові тарифи на паркування у столиці діють із липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути