четвер, 16 грудня 2021 09:38

Невакциновані не зможуть потрапити на роботу

Із 8 грудня уряд Сінгапуру не оплачуватиме медичних рахунків хворих на коронавірус, які відмовилися вакцинуватися. Досі за лікування всіх інфікованих платила держава

Кайр АН ТВАЙ, 37 років, адвокат, Сінгапур:

– Не хочу братися за "коронавірусні" справи. Це б'є по репутації. Максимум – допомагатимемо вибити компенсацію для бідних. Але це ми й так робимо з усіма діагнозами. У вересні закінчилася справа молодої клієнтки. Її син мав несумісні з життям вади, але прожив до 4 років. Після смерті лікарня чомусь вирішила, що деякі послуги родина має оплатити. Виставила величезний рахунок. Ми скасували його.

Автор: gettyimages.com
  Люди стоять у черзі на вакцинацію біля приватної клініки в Сінгапурі 21 червня 2021 року
Люди стоять у черзі на вакцинацію біля приватної клініки в Сінгапурі 21 червня 2021 року

Звернувся 42‑річний чоловік. Вакцинуватися не хоче, бо вважає, що це ризиковано. Має теку з роздрукованими статтями про смерті від тромбів і запалень серця. Перехворів. Після ковіду тест залишається позитивним уже майже п'ять місяців. За новими правилами, повинен сплачувати рахунки самостійно. А звертається в медзаклади часто, бо має кілька хронічних проблем. Щоразу роблять тест і спочатку кладуть у "ковідне" відділення. Ми надіслали запит у лікарню. Відповіли, що протоколу не змінюватимуть. Порадили зробити принаймні одне щеплення, щоб легше було апелювати по медичну субсидію. Він на це не піде.

Клієнти однієї страхової компанії отримали листи, що якийсь час покриватимуть усі їхні витрати. Але пізніше нещепленим доведеться сплачувати щонайменше 20 відсотків. Орієнтуються на приблизні підрахунки медзакладів. Лікування одного хворого коштує майже 25 тис. сінгапурських доларів (500 тис. грн. – Країна). Ще одні думають, чи подовжувати договори з невакцинованими. Можливий варіант, що вони сплачуватимуть значно більші внески.

Моріна МАХМУД, 42 роки, експертка з оцінювання ризиків, Сінгапур:

– Із січня невакциновані працівники не зможуть потрапити на роботу. Тести доведеться робити власним коштом. Маємо двох таких. Молода жінка начиталася маячні. Працює помічницею керівника. Ходила на акції протесту. Писала листи, що це все порушення прав людини. У фейсбуку має відео, як її не пускають у торговий центр. Якщо робити тести кожні три-чотири дні, вийде надто дорого. Попросила компанію оплатити їй їх. Написала, що не жертвуватиме здоров'ям заради медичного експерименту. Керівник оголосив конкурс на її посаду. Із нею акуратно розірвали договір. Намагалася судитися, але це безнадійно.

У другого працівника є медичні протипоказання. Тести робитиме безкоштовно. Якщо потрапить у лікарню, уряд компенсує витрати.

Після смерті лікарня виставила величезний рахунок

Герн ЗАНЬ, 51 рік, пульмонолог, Сінгапур:

– Фінансово лікарні захищені державою. Навіть якщо турист чи хтось незаможний не може розрахуватися, все компенсують. Кілька років тому врятували індійця без страховки з гострою смертельно небезпечною патологією кишківника. Рахунок там сягав сотень тисяч.

Не йдеться саме про гроші. Уряд усе одно все оплатить. Але коли багато інфікованих, маємо надто велике навантаження на відділення інтенсивної терапії, пульмонологів, реабілітологів. У пік епідемії в лікарні було 1725 пацієнтів. 67 із них – у критичному стані. 301 не міг дихати без апаратів. Це забагато навіть для добре оснащених й укомплектованих медзакладів.

Намагаємося адаптуватися до нових умов. Коли оголосили, що потроху повертаємося до нормального життя, пацієнтам із легким перебігом чи безсимптомним дозволили перебувати в ізоляції вдома. Доти мали бути в лікарні чи переобладнаних готелях. Одразу отримали стрибок кількості хворих. Люди не сиділи вдома. Тому покладатися на здоровий глузд не можна.

Єн Лю Морай, 38 років, архітектор, Сінгапур:

– Брат помер у дитинстві від ускладнення після щеплення. У нього підвищилася температура, потім стався інсульт спинного мозку. Мати нічого довести не змогла. Я не робив щеплення своїм дітям. Тим паче не збираюся нічого колоти зараз.

Працюю з дому. Маю багато проєктів, тому за заробітки не боюся. Але весь час стикаємося з дискримінацією. Дружину не пустили в магазин вибрати прикрасу на 35‑річчя. Як можна її замовити онлайн? Ми не змогли прийти до її батька на святкування виходу на пенсію. Уряд тисне, щоб ми зрадили принципи.

86 відсотків сінгапурців вакцинувалися від коронавірусу. Це один із найвищих показників у світі. 18% людей отримали бустерну дозу

Зараз ви читаєте новину «Невакциновані не зможуть потрапити на роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути