Ексклюзиви
середа, 04 грудня 2019 13:19

Національна команда не може бути показником якості роботи тренера

– "Мілан" чекає, – кажу Андрієві Шевченку. Фотографуюся з ним після інтерв'ю на тлі клубного прапора цієї італійської команди. Нинішній тренер збірної України ні пари з вуст. Але мені й не треба. Переконаний: після Євро-2020 нинішній головний тренер збірної України з футболу залишить посаду.

Шевченко – креатура Андрія Павелка, керівника Української асоціації футболу – УАФ. У лютому 2016-го той привів легендарного футболіста до тренерського штабу збірної України, а за півроку володар "Золотого м'яча-2004" цей штаб очолив. Попередник Шевченка Михайло Фоменко не був поганим тренером. Він успішно зіграв відбір на Кубок світу-2014, вивів команду на Євро-2016. Але був ставлеником Анатолія Конькова, який керував вітчизняним футболом до Павелка. Тому останній і запросив Шевченка. Це був безпрограшний варіант.

Інтерес до вітчизняної національної команди одразу зріс, бо її тренером став всесвітньо відомий футболіст. Це нівелювало навіть спортивні невдачі: програли відбір на Кубок світу-2018. Але нам не звикати поступатися у кваліфікаційних турнірах. Навіть якби вийшли, то на змагання не поїхали б, бо вони проходили в Росії.

Зараз ситуація у Павелка хитка. За президентства Петра Порошенка він був народним депутатом й очолював бюджетний комітет Верховної Ради. Нині не має цих статусів, а Генеральна прокуратура відкрила щодо нього п'ять кримінальних справ за зловживання службовим становищем.

На позиції Шевченка це не вплине. Після успішного відбору на Євро-2020 вони такі міцні, що новий контракт із ним можна підписувати хоч зараз. І зробити це може і Павелко, і його наступник.

Проте Шевченко не підписав нового контракту з УАФ. І його можна зрозуміти. До збірної України він прийшов не сам, а з іноземними помічниками. Головні з них – італійці Мауро Тассотті й Андреа Малдера. Свого часу обидва працювали в "Мілані". У момент, коли погодилися очолити збірну, були вільні. Але для обох – це не робота мрії. Особливо для Тассотті – легенди "Мілана", який віддав клубу 34 роки й пішов звідти не дуже красиво. Зате наступного літа, після Євро-2020, може тріумфально повернутися і спробувати витягти з ями рідний клуб. Звісно, зберігши за собою нинішній статус – помічника Андрія Шевченка.

Андрій Миколайович також повинен робити наступний крок у кар'єрі. 2020-го йому виповниться 44. За тренерськими мірками – молодість. Фахівці в такому віці віддають перевагу постійній клубній роботі – там, де можна застосувати знання й енергію. Бо національна команда збирається раз на кілька місяців. Вона не може бути показником якості роботи тренера. Зазвичай збірними опікуються вікові фахівці, "випалені" психологічно й неспроможні впоратися зі щоденними стресами. До того ж робота клубного тренера краще оплачується.

Cайт gazeta.ua запитав респондентів: чи залишиться Шевченко тренувати збірну після Євро-2020. 60% відповіли ствердно. Люди видають бажане за дійсне. Усім хочеться, щоб легенда українського футболу і далі працював на нас. Тим паче після Євро-2020 настане час відбору на Кубок світу-2022. Шевченко 13 років тому повіз туди збірну як капітан команди. Спокусливо це зробити в статусі тренера. Але розуміє: система українського футболу, на відміну від хорватського, не постачатиме його кадрами. Ми можемо виграти юніорське Євро чи молодіжний Кубок світу, але герої цих турнірів розчиняються у дорослому футболі. Власне, Шевченко прямо й говорить: ми не маємо 25 сильних футболістів, і можливі травми лідерів стануть катастрофою, бо різко втратимо в якості. То навіщо Андрію Миколайовичу ризикувати, знаючи, що система відбору на Кубок світу набагато жорсткіша, ніж на Євро?

Заміна Шевченку вже готова. Мирон Маркевич – нинішній голова комітету національних команд. 1 лютого йому виповниться 69 років. На клубному рівні досяг максимуму – вийшов із "Дніпром" до фіналу Ліги Європи-2015. Після того не тренував, а зараз вік такий, що тільки зі збірною і працювати. Власне, він не приховує бажання очолити національну команду. Ставлення до Маркевича таке позитивне, що призначенню зрадіють більшість українських уболівальників. Це додасть вістів або Павелку, або його наступнику.

А Шевченко поїде піднімати "Мілан".

Зараз ви читаєте новину «Національна команда не може бути показником якості роботи тренера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути