Ексклюзиви
вівторок, 29 жовтня 2013 13:20

На Харківщині не вистачає даїшників

Неділя, 14 липня, 21.45

40-річний Дмитро сперся на перегородку перед головною сценою рок-фестивалю The Best City.UA під Дніпропетровськом. На голові в нього ірокез, вбраний у чорну футболку із зображенням гурту Scorpions. Чекає початку їхнього виступу.

– Україна їм цікава, бо є частиною колишнього Радянського Союзу, – каже хрипло.

До початку виступу збирається 30-тисячний натовп. Ще близько дев'ятої вечора небо затягнули темні хмари, зірвався вітер. Тепер ударив грім. У фестивальному містечку гроза перевертає намети.

– Дощ – то не страшно! – вигукує 19-річний Сергій Дубовий із Харкова.

Зривається й біжить до столиків, де сидять торговці під парасолями. За ним – кілька десятків людей. Столи складають на купу, щоб було більше місця.

Виступ затримують на 40 хвилин. На полі утворюються калюжі завглибшки по кісточку. На луках за фестивальним полем вдаряє блискавка, летять іскри.

Концерт почнеться о 22.25. Музиканти вийдуть на сцену всі у шкірі. Гратимуть старі хіти. Виступ триватиме півтори години. Продавці перенесуть намети ближче до сцени. Дощ стихне близько опівночі

А в цей час:

28-річна Оксана СТЕЦЬ і на рік молодший Дмитро Бутинський зупиняють автомобілі на дорозі біля села Шегині Мостиського району на Львівщині. 10 хв. тому пара перетнула польсько-український кордон. Цілий день гуляли в прикордонному містечку Перемишль, ввечері повернулися в Україну. Остання маршрутка до Львова виїхала півгодини тому.

– Дешевше, як за 400 гривень, не візьму, – махає рукою таксист зі старого Opel. – До Львова 80 кілометрів, але дорога нікудишня.

– Та ви що, на маршрутці ми за 50 гривень доїхали б, – каже Оксана.

– Так хто вам заважав спитати, коли остання маршрутка їде?

– Зараз подзвоню куму в Шегині, він може завезти вас, – каже білява касирка з цілодобового обмінника при дорозі. – Алло, Іван, до Львова завезеш пасажирів? Ти вже випив? Ну, то відбій.

Пара знайомиться ще з трьома попутниками. Домовляються їхати на таксі до Львова по 50 грн з особи.

Учасники пішої ходи зі Врадіївки на Миколаївщині до столиці 31-річний Максим Поляков і 37-річний Богдан Хмельницький заїжджають у місто Біла Церква. Вони поверталися у Врадіївку зустрітися з Марією Кирилівною, матір'ю зґвалтованої та побитої двома міліціонерами і таксистом 29-річної Ірини Крашкової.

– Нас делегували учасники ходи, – розповідає Поляков. – Марія Кирилівна благословивла нас, сказала, що є ще Суд Божий і злочинці відповідатимуть перед ним. Говорили про ходу з місцевими жителями. Всі підтримують нас. Але видно, що бояться.

– У райвідділі сказали, що кримінальне провадження проти тих, хто штурмував міліцію, таки відкрите, – говорить Хмельницький.

Максим і Богдан приєднаються до основної групи, що розбила намети біля міськвідділу внутрішніх справ у Білій Церкві. Вранці рушать на Київ.

Ангеліна РУСАВСЬКА, 29 років, разом із чоловіком 33-річним Вадимом ріжуть весільний торт із двома лебедями. Святкують у Дніпропетровську. Жінка вийшла заміж за третім разом.

– Купувала три весільні сукні, – пояснює Ангеліна. – Першу повернула в магазин, другу – продала, а третю берегтиму.

Вона готувалася до весілля з Вадимом 2010-го. Тоді жених в аварії зламав руку. Весілля перенесли на півроку.

– Другий раз мали скромно святкувати, тільки з рідними. Жених під'їхав мене забирати, коли йому зателефонували й сказали, що померла бабуся. Родичі заборонили одружуватися в цей день. Рік чекали доки мине траур. Думала, треба знайти іншого чоловіка, раз із цим не виходить одружитися. Роз'їхалися в різні міста: я – у Вінницю, Вадим – у Київ. Зареєструвалася без фото на сайті знайомств і почала переписуватися з хлопцем під ніком Ден. Півроку спілкувалися, вирішили зустрітися в Києві. Коли побачила Вадима – зомліла. Весілля зіграли за місяць.

36 мільйонів становитиме населення України 2050 року, за прогнозами Інституту демографії та соціальних досліджень. ООН називає іншу цифру – 33 млн. На 1 травня 2013-го в Україні жили 45 млн 495 тис. 252 людини. Торік народилися 520,7 тис., померли – 663,1 тис. осіб

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

Летичівський районний суд Хмельницької області оголосив вирок 42-річному водієві фури, який торік 31 грудня заснув за кермом біля села Требухівці. Тоді його вантажівка роздавила позашляховик Dacia Duster, у якому загинули п'ятеро людей: директори шкіл із райцентру ­Золотоноша Черкаської області 50-річний Сергій Жиденко з дружиною 50-річною Оленою та 50-річний Юрій Носенко з дружиною 45-річною Іриною і донькою Інною, 26 років.

Водій вантажівки – громадянин Туреччини – у суді запевняв, що за кермом не засинав, а його машину понесло на смугу зустрічного руху внаслідок несправності. ­Автотехнічна експертиза довела, що вантажівка була справна. Водій отримав вісім з половиною років в'язниці. Фура належить міжнародній торговельно-транспортній фірмі "Ондер". Вона відшкодувала родичам загиблих 500 та 750 тис. грн моральних збитків.

10 липня прокуратура Черкаської області відкрила кримінальне провадження за фактом зникнення 50-річного Василя Врадія з міста Сміла. Із 14 червня він не повернувся додому. Того дня, за словами родичів, пішов у міськвідділ міліції дати свідчення.

– Торік міліціонери хотіли звалити на брата якийсь злочин. Він документа не підписував, – згадує Юрій Врадій, брат зниклого. – Тоді його почали бити, катувати електричним струмом. Посадили на тиждень в ізолятор, щоб на тілі не залишилося доказів. Брат вийшов, подзвонив на ­гарячі лінії прокуратури і Служби безпеки, почав писати скарги. Проти міліціонерів пору­шили кримінальну справу. 14 червня їх мали судити.

Місцеві жителі повідомили ­міліцію, що бачили, як Юрій носить їжу в один із занедбаних будинків. Туди 12 липня направилися 22-річний В'ячеслав Безпалов і 29-річний Максим Нянченко з міськ­відділу. Коли молодший ­поліз на дах, почув шум. На нього­ накинувся Василь Врадій із ножем. Ударив чотири рази й утік. Нянченка поранив у руку. Врадія переслідували. Він забіг у покинуту хату й скоїв самогубство – пробив груди викруткою.

 

Відволікають увагу від економічних проблем

Експерти підготували ­пропозиції до проекту закону "Про всеукра­їнський референдум". Вони наполягають, що результати конституційного референдуму не повинні набувати чинності без затвердження Верховною Радою.

Підготовлені зміни – нелегітимні і розробляють їх у нелегітимний спосіб. Є один законодавчий орган – Верховна Рада, в неї є комітет із питань правової політики. До його функцій належить розробка, внесення змін до Конституції. Саме так їх мають готувати й обговорювати. При парламенті, а не при президентові.

Розмови про затвердження змін до Конституції зараз – це спосіб відволікти увагу від економічних негараздів у країні.

Юрій КАРМАЗІН, народний депутат

Якщо влада не може виграти вибори, вона їх скасовує

Зараз перед Олександром Лаврино­вичем, якого 4 липня обрали головою Вищої ради юстиції, одне завдання – поставити необхідних суддів на посади. Бажано пожит­тєво. Щоб навіть у випадку поразки Януковича на президентських виборах 2015 року він зберіг суддів­ський корпус, який би ухвалював рішення на його користь. ­Основне ж завдання – це захист інтересів чинного глави держави під час виборчої кампанії. Як показав досвід Києва, якщо влада не може виграти вибори, вона їх скасовує.

Сергій ТАРАН, директор Міжнародного інституту демократій

Опозиція програла фінальну частину сесії

Минулий тиждень став останнім пленарним цієї сесії. Депутати розійшлися на канікули до вересня. Цікавою була її драматургія. На початку сесії головну роль відіграв УДАР із блокуванням Ради за персональне голосування. Але у квітні більшість почала перехоплювати ініціативу.

Опозиція кілька разів ставила на голосування заздалегідь провальні питання і зловживала блокуванням. А на користь "регіоналів" зіграло виїзне засідання – на "лом" опозиції вони знайшли свій "лом".

Фінал сесії пройшов під контро­лем, ­навіть під диктовку більшості. Опозиція ­програла фінальну частину парламентської сесії. Щоб розраховувати на реванш восени, їй доведеться коригувати тактику і стратегію.

Володимир ФЕСЕНКО, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

"Книгу ганьби" про українофобів сучасності створять філологи з усіх регіонів у вересні. Поряд з ім'ям людини будуть перераховані її дії. Першим планують вписати міністра освіти Дмитра Табачника.

Українцям хочуть ­заборонити пити під час масових гулянь. ­Такий законопроект зареєстрували у Верховній Раді депутати "регіонал" Юрій Шаповалов і Василь Пазиняк із "Батьківщини". Обмежувати час і місця продажу алкогольних напоїв повинна місцева влада. Депутати розглянуть законопроект восени.

Повторно складати зовнішнє незалежне оцінювання абітурієнтам, які порушили правила, дозволятимуть за два роки, а не наступного, як зараз. Нововведення запровадять із 2014 року. Україна хоче перейняти досвід Франції. Там учням, які списують і використовують мобільні телефони, дають можливість перескласти екзамени через п'ять років. Цьогоріч в Україні видалили 529 абітурієнтів-порушників.

На Харківщині не вистачає даїшників. ­Зараз на всю область працюють 759 інспекторів. Особливо брак кадрів відчувають у сільських місцевостях, повідомляє управління ДАІ в Харківській області. Керівництво просить Міністерство внутрішніх справ збільшити штат працівників. Запевняють, що в такому разі кількість аварій знизиться.

Українцям дозволять зберігати номери мобільних телефонів при зміні оператора. ­Відповідне положення зареєструвало ­Міністерство юстиції. Нововве­дення почне ­діяти з 20 грудня.

"Ще ніхто за 22 роки незалежності не сформував для всієї країни єдиного плану. ­Бодай на п'ять років ­уперед. Тому в нас ще не було жодної України. Ми її не спробували. Не спробували тут нормально жити"

Андрій БОНДАР, письменник

"Коли який-небудь француз стикне­тся з чим-небудь ­талановитим французьким, він розкаже про це сотні друзям і знайомим. І вони будуть ­довго обговорювати це з притаманними французам екзаль­тацією та підвищеною моторикою. Так формуються споживач і суспільна потреба на талановите. Коли українець зіткнеться з чим-небудь ­геніальним українським, він не розкаже нікому. В мовчанні він поховає майбутнє власної культури"

Дмитро КОРЧИНСЬКИЙ, лідер "Братства"

"Нині, куди в Україні не глянь, – скрізь варяги. Зарубіжні іміджмейкери вчать політиків проводити виборчі кампанії. Добре розкручені іноземці ведуть телепрограми. Маса легіонерів грають у футбольних клубах країни. Топ-менеджери "з-за бугра" допомагали Україні проводити Євро-2012… ­Влада – чи не єдина заповідна територія, закрита для варягів, як сейф на ключ"

Олександр КУМБАРГ, історик

Анекдоти

– Чули, на депутата Нестора Шуфрича у Верховній Раді впав шматок 15-тонної люстри?

– Отака вона, українська люстрація.

 

– Вікторе Федоровичу, з днем народження!

– Узагалі-то в мене вчора був.

– Знаю, але у вас таке життя, що кожен день – як день народження.

Від 1 липня Верховна Рада запровадила податок на народження дитини. У разі його несплати малюка конфіскують на користь держави.

Зараз ви читаєте новину «На Харківщині не вистачає даїшників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути