четвер, 27 січня 2022 09:07

Можу не виплачувати кредиту за будинок, бо всі борги скасують

Американець 49-річний Еван Ньюман утік до Мінська. У Сполучених Штатах Америки його розшукує Федеральне бюро розслідувань за участь у штурмі Капітолію 6 січня торік. Тоді прихильники глави держави Дональда Трампа вважали перемогу Джо Байдена на президентських виборах сфальсифікованою.

Ньюман просить політичного притулку в Білорусі

Автор: Reuters
  Охоронець стримує прихильника Дональда Трампа 6 січня 2021 року біля Капітолія у Вашингтоні, Сполучені Штати Америки. Політик закликав скасувати результати президентських виборів. На них переміг Джо Байден
Охоронець стримує прихильника Дональда Трампа 6 січня 2021 року біля Капітолія у Вашингтоні, Сполучені Штати Америки. Політик закликав скасувати результати президентських виборів. На них переміг Джо Байден

Керолайн БІРГ, 44 роки, юристка, Гаррісбурґ:

– У штурмі брали участь багато жителів Пенсильванії. За ці справи не всі беруться, бо їх можна кваліфікувати як внутрішній тероризм. Моє завдання – зробити так, щоб до суду не дійшло. Це можливо, коли на фото й відео немає прямих доказів. Якщо підсудний десь псує меблі, нападає на офіцерів, ходить кабінетами – я безсила.

Впізнали до 560 людей. Складно спрогнозувати, скільки з них отримають реальні терміни. Двох чоловіків звільнили. Один втратив практику в клініці, другий був успішним страховим агентом. Коли на сайті ФБР опублікували їхні фото, в компаніях написали, що не можуть продовжувати співпрацю через неприйнятні погляди. У страхового агента щороку був бонус на кілька сотень тисяч доларів. Із березня іншої роботи знайти не може. Навіть прихильники Трампа не наймають.

Агенти відстежували соцмережі. Багато хто позначив, що він у той момент був у Вашингтоні. Мій клієнт вів прямий ефір штурму й не витер його. Ще й позначив вісьмох знайомих. Всі отримали по 14 днів. Ще один опублікував фото в додатку для знайомств. На нього заявили понад 40 людей.

Більшість підсудних упізнали родичі й друзі. Зберігали листування, щоб передати поліції. Кажуть, добре спрацювали програми розпізнавання облич. Остаточно перевіряли за даними мобільних операторів.

Вироки будуть різні. Мій клієнт мав отримати три роки, але відсидить шість місяців, бо співпрацював зі слідством. Ще одному відмовили – на відео кидає в офіцерів каністру, розпилює засіб для відлякування ведмедів.

Ніколас ДЕВІС, 38 років, офтальмолог, Бостон:

– Наш брат спочатку зробив знімки на мітингу, де Трамп заявив, що перемогу вкрали. Потім сфотографувався в натовпі під Капітолієм. Я примусив його одразу заблокувати сторінки. Мати просила нас допомогти брату. Знали, що будуть проблеми.

Вилетіла з роботи за участь у штурмі

На Джека заявила молодша сестра. Зробила скриншоти фото, додала його повідомлення про те, що щасливий бути там. Прямих доказів забракло, але проблем було багато. На роботі він не отримав підвищення, довелося допомогти йому з іпотекою. Адвокат обійшовся дорого. Ніхто з адекватними цінами братися за захист не хотів.

Із сестрою не спілкуємося. Вона вважає, що закон важливіший за родину. Образилася, бо не покликали її з дітьми на щорічний відпочинок у сімейному будинку на озері. Племінники засмутилися.

Габріель СЕЙТМЕН, 32 роки, домогосподарка, Цинциннаті:

– Колишнього чоловіка Лайонела на відео впізнала свекруха. Вона ж і заявила. Він був у будівлі, а це автоматично – незаконне проникнення й перебування в державній установі. Ще й розбив якісь двері та кидав в офіцерів дошками. Адвокат каже, ­пощастить, якщо отримає два роки. Але шансів мало, бо на слуханнях поводиться агресивно.

Свекруха помічала, що з чоловіком щось не те. Весь час говорив про педофілів і сатаністів в уряді. Сказав, може не виплачувати кредиту за будинок, бо скоро всі наші борги скасують. Їх накручували в чатах у соцмережах. Не розумію, чому спецслужби не втрутилися.

Найцікавіше – Лайонел навіть не голосував. Поїхав зі своїм другом. Той теж не ходив на вибори.

Патрісія ЧЕЙНІ, 51 рік, агентка з найму, Клівленд:

– Клієнт три роки підшукує помічника шеф-кухаря. У травні на пропозицію погодилася знана фахівчиня. Перевірили її резюме і з'ясували, що вилетіла з роботи за участь у штурмі. В соцмережах не прибрала фото. Контракт із нею підписувати ризиковано, бо ресторан можуть бойкотувати.

Кевін Стронг втратив місце в авіаційному управлінні в Каліфорнії. Його впізнали на відео роботодавці й заявили у ФБР. Зараз розсилає резюме в усі штати. Не отримав жодної пропозиції, хоча був хорошим фахівцем.

4 людей загинули під час штурму Капітолію 6 січня 2020-го. Ветеранку військово-повітряних сил 35-річну Ешлі Беббіт застрелив поліцейський. Решта померли не через дії правоохоронців

41 місяць у в'язниці проведе 34-річний Джейкоб Ченслі, відомий як шаман QAnon. Його звинуватили в загрозі й перешкоджанні владі – кричав у мегафон перед натовпом

353 фотографії з учасниками штурму опублікували на сайті ФБР із проханням допомогти впізнати людей

Зараз ви читаєте новину «Можу не виплачувати кредиту за будинок, бо всі борги скасують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути