Ексклюзиви
четвер, 23 грудня 2010 12:56

Міліція п'є винятково горілку. Лікарі слухають шансон

10 відсотків українців спокушають колег на корпоративних вечірках. Ще 40 відсотків добряче випивають. Кожен п'ятий не хоче відвідувати такі заходи. Але йде, аби не ображати керівництво і колег. Кожен десятий після вечірки соромиться. 7 відсотків із них - бо хильнули зайвого і ображали співробітників. Такі результати опитування щодо корпоративів оприлюднив кадровий інтернет-портал hh.ua. Опитали 2114 українців зі всіх регіонів.

Чверть респондентів вважають: найкраще святкувати в ресторані. 20 відсотків надають перевагу санаторіям. Ще стільки ж пропонують керівникам відзначати Новий рік у лісі чи ресторані-трамваї. І лише 6 відсотків згодні святкувати Новий рік в офісі

Микола МОРОЗОВ, 31 рік, викладач естрадно-джазового вокалу, 10 років веде корпоративи. За минулий рік відбув 87 свят.

- Мета будь-якого корпоративу - ще хоча б на рік поєднати колектив. Тепер модні тематичні. Столична фірма "Сувенір", наприклад, замовляла в гавайському стилі. Пливли теплоходом на Труханів острів, на пляжі мали легкий фуршет. Усі 50 працівників, разом із директором, ходили в купальниках. Чоловіки - у плавках, з гірляндою.

Інша компанія забажала вечірку в гангстерському стилі. Директор була "хрещеною мамою", її називали "Матрона Мама Мортон". Але такі корпоративи дорогі, їх замовляють 7 відсотків компаній.

На звичайних гулянках звучить музика 1980-х - Boney M, Modern Talking. Часто замовляють Сердючку.

На офіційній частині всіх нагороджують, люди скромні й напружені. Потім сідають за стіл. Перший не повинен тривати довше 50 хвилин. Тих, хто хильнув зайвого, витягую на конкурси. Нехай побігають, усе розтрусять і протверезіють. Під час другого столу можна одночасно їсти й танцювати. Остання частина - коли вивозять торт.

Якщо директор організував усе для галочки, то піде після першого столу. А якщо любить і поважає колектив, то сидітиме до кінця.

Якщо директор організував корпоратив для галочки, то піде після першого столу

Бійками найчастіше закінчуються вечірки міліціонерів. Якось вів вечірку в працівників карного розшуку. Вони напилися, побилися. Мене не випускали, хотіли, аби грав безкоштовно. Втихомирилися, як пригрозив зателефонувати прокурору.

Найпорядніші на корпоративах - працівники ДАІ, але сідають за кермо випивши. Двоє якось стукнулися автівками на парковці, коли від'їжджали. Сказали, що розберуться пізніше.

Відбував корпоративи у посольствах Туреччини, Чехії, Молдови, Італії, США, Вірменії. Дипломати люблять святкувати в ресторанах, дегустуючи українську кухню. Співаю пісні їхньою мовою, хоча знаю лише українську й російську. Після репертуару The Beatles американські дипломати залишали на чай 200 доларів.

Проводив вечірки, на яких були Володимир Литвин, Віктор Янукович, Рінат Ахметов, Сергій Тігіпко. Такі флегматики, усім так сумно. Їх навіть не намагаються розвеселити, бо це - марна трата часу. На таких застіллях конкурсів нема взагалі. Це безкінечні тости, що починаються словами "Шановне панство". Ведучий говорить єдину фразу "Слово надається...". Верховна Рада номер два, та й годі. Сказали по реченню, наїлися й пішли.

Але був один політик-виняток - нардеп попереднього скликання Верховної Ради. Кілька разів бачив його на гулянках, добре вивчив. Встає, уже п'яний, з-за столу і кричить мені: "К-к-Коля!". Більше нічого сказати не може. Наспівую йому пісню Малініна "Берега". А він стає на коліна і цілує підлогу-кахлі в ресторані.

Вікторія ДОВЖЕНКО, 29 років, працює тамадою на корпоративах із 19 років, випускниця музичного училища ім. Глієра:

- Іноземців розважати легко. Їм достатньо дивитися, як гуляють наші. За ціну зі мною найбільше торгувалися чиновники земельного управління однієї з райадміністрацій столиці та депутати Києво-Святошинського району. Казали, у них нема грошей. Решта погоджувалися.

У нашій професії дуже багато випадкових людей. Розповідали, як чоловік прийшов у солідну фірму і переконав директора, аби йому доручили вести корпоратив. Бо вдало пожартував на співбесіді. Протягом свята він читав надрукований на 20 сторінках текст про те, як різні країни святкують Новий рік.

Якщо міліції й лікарям на святі скажеш: "Йдемо танцювати!", то всі сотня чоловік разом піднімаються і танцюють.

Рік тому на гулянках хотіли більше понтів: фокусників, стриптиз, східні танці. Цього року просять таке, аби залучити всіх працівників.

Якщо фірма має іноземні інвестиції, то її директор гулятиме по-європейському – буде до останнього з колегами, братиме участь у конкурсах. Типовий український начальник через кілька годин піде – щоб підлеглі нормально відпочили.

На корпоративи ніколи не замовляють відео. Бо не хочуть компромату.

Неписані правила корпоративної культури такі. Перше: хочеш і далі працювати в фірмі? Мусиш іти на вечірку. Друге: не можна покидати свято раніше за начальника. Третє: запрошуєш директора до танцю.

На корпоративи ніколи не замовляють відео. Бо не хочуть компромату

Форс-мажори в мене траплялися лише на весіллях. Якось наречена відкушувала коровай і вивихнула собі щелепу. Молодий повіз її до лікарні, пари не було 3 години. Я обіграла так, ніби наречену викрали. Гості танцювали, веселилися. Щелепу їй вправили, весь вечір нічого не їла.

Із самого початку знайомлюся з публікою і виділяю для себе "проблемних" працівників. Такий тип обов'язково підійде, як усі танцюють та сміються, і запитає: "А коли вже буде весело?" Це працівники середньої ланки, підпанки, які хочуть щось вирішувати. Витягаю їх на перший конкурс - подивитися, як веде себе ще тверезий.

Пари починають зав'язуватися на дискотеці. Мені їх шкода, наступного дня їм буде страшенно незручно. Це стосунки без майбутнього. Вона геть молода, а йому 50 років.

Найкраще гуляють представники бюджетних професій. Приватні фірми дуже розбалувані - їх нічим не здивуєш. Медики самі собі приносять випивку. Міліція п'є винятково горілку. Лікарі слухають шансон. Інші - пісні 1980-х. Хіти корпоративів незмінні - "Музыка нас связала" групи "Фристайл" та "Хуторянка" Софії Ротару. Сердючка зараз не в моді. Дуже рідко просять.

Федір ГЕРАСИМЧУК, 37-років, працює ведучим на корпоративах і весіллях 15 років. Влаштовував святкування для компаній "Епіцентр" і "Метро". За фахом - психолог. Програми веде винятково українською.

- Українці на гулянках не економлять. Кризовий 2008-й у мене був найвдаліший. Цього року замовлень менше на третину.

Найбільший корпоратив був на півтори тисячі учасників у Національному авіаційному університеті, а найменший – весілля на сім чоловік у Києві. Молодята орендували ресторан, грав музичний центр. Були матері, батько і двоє сестер. Протягом 3 годин ми навіть конкурси та ігри проводили.

Якось троє з Криму на весіллі придиралися, мовляв, не розуміють української. Це щоб випендритися. Те весілля закінчилося бійкою.

Вважають поганим тоном, якщо керівництво приходить зі своїми дружинами та чоловіками. Це некоректно щодо інших працівників. Їм же ніхто не дозволяє брати із собою своїх половинок, бо всіх не нагодувати.

 

 

Що ви пам'ятаєте з минулого корпоративу?

"Як трьох серйозних чоловіків попросили затанцювати на сцені під пісню"ВІА Гри" "Лучшие друзья девушек - это бриллианты". Насупленим начальникам сказали: "Ти будеш рудою Анею, п'ятий розмір грудей. Нахиляєшся і демонструєш свої принади. Ти - Віра, сідаєш на шпагат. А ти - Надя, вигинаєшся. Все це вкупі виглядало дуже смішно. Потім ми з колегами ще довго згадували їм цей конкурс".

Дмитро ГОЛУБОВ, 27 років, лідер інтернет-партії України, Одеса

"У мене погані спогади. Святкували в офісі здачу проекту. Не встигли розпити пляшку горілки й шампанського на п'ятьох, як одній із колег стало погано. Наригала по всьому офісу. Іншу частину корпоративу ми витирали за нею".

Євген РИБАЛКО, 28 років, архітектор, Миколаїв

"У принципі не відвідую корпоративів. Варіант напитися зі співробітниками - не для мене. Тим більше, маю поганий приклад. У брата два роки тому під час новорічного корпоративу вкрали всі документи, флешку і кредитні картки. Потім взамін вимагали 700 доларів. І зробили це колеги. Фірма займається перевезеннями, штат дуже великий, не всіх людей знаєш. Торік брат відсвяткував новий рік у тій самій фірмі так, що в нього вкрали новий фотоапарат і вибили зуб".

Ірина, 28 років, Львів

"Корпоратив був учора. Доручили відкривати шампанське людині, яка не вміє цього робити. В результаті - всі ще тверезі, а святковий одяг у плямах. Випили, поїхали на ковзанку. От там уже відірвалися. Під кінець наловчилися так падати одне на одного, щоб не було боляче. Це все, що пам'ятаю".

Юрій, 30 років, юрист, Київ

"Компанія планувала провести корпоратив у нічному клубі. Домовилися про все. І тут промо-директору приснилося, що той клуб горить. В останній момент усе переграли, святкували в офісі. А в клубі все було нормально".

Ірина ПОНОМАРЕНКО, 24 роки, рекламіст, Київ

Зараз ви читаєте новину «Міліція п'є винятково горілку. Лікарі слухають шансон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути