пʼятниця, 27 листопада 2020 10:38

"Мілан" має посилити лаву запасних

Італійський "Мілан" лідирує в національному чемпіонаті після семи турів. Не програвав 24 матчів – з 8 березня по 5 листопада. Востаннє очолював турнірну таблицю навесні 2012 року. Чемпіоном тоді не став – у турнірі домінував "Ювентус". А із сезону 2014/2015 другий за титулами клуб Європи не може навіть пробитися до Ліги чемпіонів. Таку мету й озвучили перед командою напередодні старту чемпіонату. Для цього треба посісти принаймні четверте місце. Впевнений рух "Мілана", гальмування "Ювентуса" та проблеми "Інтера" дають можливість поборотися за скудетто – нашивку на форму у вигляді італійського прапора, яку носить чемпіон країни

– Поступ "Мілана" не став несподіваним, – каже 34-річний Леон ВУРГАФТ, оглядач інтернет-порталу ua-football.com. – У 12 останніх турах минулого сезону команда не програвала, забила 35 м'ячів, перемогла "Лаціо", "Рому", "Ювентус". Улітку клуб зберіг провідних футболістів. До того ж у "Ювентусі" почали новий проєкт, в "Інтері" неспокійно, "Аталанта" завжди починає сезони слабко, вона та "Лаціо" не вміють працювати на два фронти. Тож "Мілан" отримав шанс. І скористався ним.

Чим пояснити успіхи команди?

– На першому місці – участь Златана Ібрагімовича. Другий чинник – тренер 55-річний Стефано Піолі знайшов спільну мову з футболістами, правильно розставив їх по позиціях, обрав стиль, тактику. Інтенсивна манера гри дає змогу тримати рівень і не давати спокою суперникам, навіть коли немає точності та зіграності. А такий психологічний тиск важливий.

Тож роль Піолі велика. Із січня до серпня "Мілан" полював за німецьким тренером Ральфом Рангніком, доки не зрозумів, що Піолі поставив таку саму "гру Рангніка". Інтенсивну, з акцентом на швидкість і рух, навіть ціною втрат м'яча. Кожну атаку намагаються якнайшвидше закінчити ударом.

Автор: gettyimages.com
  Нападник ”Мілана” Златан Ібрагімович грав за клуб з 2010‑го по 2012 рік. Повернувся на початку нинішнього. У чемпіонаті Італії 2020/21 провів п’ять матчів, у яких забив вісім м'ячів, очолює список бомбардирів турніру
Нападник ”Мілана” Златан Ібрагімович грав за клуб з 2010‑го по 2012 рік. Повернувся на початку нинішнього. У чемпіонаті Італії 2020/21 провів п’ять матчів, у яких забив вісім м'ячів, очолює список бомбардирів турніру

"Мілан" готовий боротися за скудетто?

– Його беруть команди із сильною лавою запасних і вмінням виборювати перемогу в матчах, де грають погано. За лавою запасних "Мілан" відстає майже від усіх претендентів. Клуб занадто залежить від лідерів. Втрата одного-двох здатна чимало змінити. Звісно, коронавірус може вибити провідних гравців інших команд і зрівняти шанси, але це лотерея.

Де головні ризики?

– Найбільший жах "Мілана" – втрата Ібрагімовича. Коли воротар Джанлуїджі Доннарумма тимчасово випав із процесу, це коштувало команді двох очок. Його дублер Чіпріан Татарушану грубо помилився в поєдинку проти "Роми". Втрата одного зі стовпів центру поля – Кессі або Беннасера – небезпечна.

Крім того, футболісти й тренери ще пам'ятають про страждання останніх років, коли команда вимикалася з гри, пропускала на рівному місці, не вірила в себе. Вкрай важлива і фізична готовність. "Мілан" має витримати заданий собою ж інтенсивний темп.

Яка роль Ібрагімовича?

– Повернув команді віру в себе після кількох сезонних невдач. Не дозволяє нікому розслаблятися на тренуваннях, навіть собі. Підтримує божевільний ритм. Футболіст, який недопрацьовує, стає мішенню його люті. На полі Ібрагімович не очікує, доки м'яч прийде до нього, а шукає на багатьох ділянках. У грі головою його не зупинити. І головне – Златан упевнений на 100 відсотків, що здатний забити будь-якої миті. Це важливо для форварда.

Скільки ще 39-річний швед може результативно грати за "Мілан"?

– Він у юності займався тхеквондо і зберіг дисципліну східних єдиноборств. Важко працює, правильно харчується, радиться з дієтологами, тренерами з фітнесу. Веде здоровий спосіб життя. Здатний зберегти високий рівень гри. Однак цей вік небезпечний навіть для такого метра. Один невірний рух – і кар'єру закінчено. Можу уявити собі Златана у футболці "Мілана" в сезоні 2021/2022. Але далі – малоймовірно.

Які позиції треба посилити взимку?

– Насамперед центр оборони. Капітан Алессіо Романьйолі погано увійшов у сезон. Вихованець клубу Маттео Габбія не здається гравцем рівня "Мілана". А 31-річний Сімон К'єр – не молодий і не Златан. Керівництво клубу відчайдушно намагалося купити центрального захисника влітку. У січні, коли настане період дозаявок, знову спробує.

Потрібна підміна опорникам. 20-річний Сандро Тоналі справляє таке ж враження, що й Габбія. А плеймейкер Чалханоглу, який блискуче провів літо й початок осені, вимкнувся, тільки-но почалися перемовини про новий контракт.

Непогано було б посилити правий фланг атаки. Алексіс Салемакерс багато працює, але його стелю як футболіста вже видно. Саму Кастільєхо – слабкий. Потрібен футболіст, здатний створити гол звідти самотужки.

Чи є ризик втратити провідних гравців?

– У січні ніхто не піде. А влітку "Манчестер Сіті" й "Парі Сен-Жермен" за Беннасера пропонуватимуть від 50 мільйонів. Чалхан­оглу стане вільним агентом і вже вимагає зарплату, як у Златана. У самого шведа немає контракту на наступний рік. Доннарумма проситиме новий покращений. Успіх коштує дорого. Тож літо буде важке.

"Мілан" готовий повернутися до еліти європейського та світового футболу?

– Для цього потрібні великі грошові вливання або успішний професійний проєкт. Останній "Мілан" тільки-но почав, а з його фінансами великі проблеми. Власник, американський хеджфонд "Елліотт", хоче лише заробити на перепродажу клубу. Моделлю розвитку бачить приклад концерну "Ред Булл" – ростити молодь і продавати. Це довгий і болючий процес. Потрібен конвеєр, на який стрибатиме нова зірка, щойно попередня піде. "Мілан" лише будує такий.

Зараз ви читаєте новину «"Мілан" має посилити лаву запасних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути