понеділок, 29 липня 2013 19:16

Мессі призначив тренера "Барселони"

19 липня 44-річний Тіто Віланова залишив посаду головного тренера іспанської "Барселони". Причина: рецидив онкологічної хвороби, необхідність операції та відновлення. За Вілановою в клубі залишать місце помічника спортивного директора.

Новим головним тренером чемпіона Іспанії став 50-річний Херардо Мартіно

Логіка призначення

1. Рекомендація Ліонеля Мессі

Мартіно – аргентинець, його рідна мова – іспанська. Родом із Росаріо, де народився Ліонель Мессі та грає команда "Ньюеллз Олд Бойс". За неї уболіває Хорхе Мессі, батько найкращого футболіста світу. Минулого сезону Мартіно тренував НОБ і зробив клуб чемпіоном країни.

Слово Мессі дуже вагоме. Колись через це потерпав Златан Ібрагімович. Він грав у центрі нападу, що не сподобалося аргентинцеві, змушеному діяти на фланзі. Шведа продали. Цього літа з клубу пішов форвард Давід Вілья, який також мав складні стосунки з Мессі.

2. Президент клубу захотів відрізнитися від попередника

"Барселоною" четвертий рік керує Сандро Россель – антагоніст попереднього президента Жоана Лапорти. 2008-го той ризикнув поставити на чолі тренерського штабу недосвідченого Хосепа Гвардіолу, який став найуспішнішим тре­нером у історії "Барселони". Копі­ювати Лапорту, доручивши голов­ну команду колишньому тренеру "молодіжки" Луїсу Енріке, Росселю не дозволило самолюбство.

3. "Барселона" не купує топових тренерів

В останнє десятиріччя "Барса" не запрошує наставників найвищого класу. Луї ван Гаал залишив клуб 2003-го. З того часу до команди приходили відомі в минулому гравці – Райкаард, Гвардіола, які ще не проявляли себе як тренери. Робили це в "Барселоні".

Мартіно можно порівняти з Йоганом Кройффом. Голландець уже був дуже перспективним наставником, але до вершини піднявся в Каталонії.

Сформовані тренерські "зірки" у "Барселоні" або провалювалися, як Луїс Менотті, або досягали меншого, ніж від них очікували, – як Боббі Робсон.

4. Відповідність тренерської концепції ігровій схемі "Барселони"

Кожний наставник, який приходить до лав нинішнього чемпіона Іспанії, зобов'язується грати за схемою 1-4-3-3. Ця умова зазначається в контракті. Мартіно так діяв у "Ньюеллз Олд Бойс": активно використовував крайніх захисників у атаці, мав різностороннього опор­ника Віжальбу, який нагадує Бускетса. І вимагав такої мобільності, щоб кожний футболіст із м'ячем мав три адресати для передачі.

Водночас у теперішнього наставника "Барси" є план "Б". Зазви­чай цим терміном називають реакцію команди на пропущений м'яч, здатність перебудуватися по ходу матчу. Але у випадку з "Барселоною" ситуація інша. І Кройфф, і Гвардіола постійно намагалися діяти від атаки. Пеп досяг більших успіхів, бо непогано організував і гру в обороні. Тлумачив її по-своєму: високий пресинг та відбір м'яча одразу після його втрати. Така тактика привела до численних тріумфів. Але її добре вивчили.

Модель треба коригувати. Мартіно здатний це зробити, не ламаючи базис. Його "Барса" більше гратиме вперед, відмовиться від безкінечних коротких перепасовок. Напевне, придбають захисника класичного стилю, спроможного вести силову боротьбу й добре діяти в повітрі. Каталонці частіше битимуть по воротах суперника із середньої та далекої відстані. Команда гратиме ширше й активніше пресингуватиме – минулого сезону з цим були проблеми.

Головні ризики

1. Відсутність європейського досвіду

Мартіно не тренував жоден клуб Старого Світу. Його співвітчизники Марсело Б'єлса, Ектор Купер та Дієго Сімеоне досягали успіхів у Іспанії та Італії – але з клубами меншого калібру, ніж "Барселона". А невдач у наставників із Південної Америки було достатньо. Бразильці Сколарі та Лушембургу провалилися в "Челсі" й "Реалі", а уругваєць Табарес – у "Мілані".

2. Тактичні промахи

Мартіно – гнучкіший тренер, ніж Б'єлса, але інколи його команди пробуксовують. "Ньюеллз Олд Бойс" грав із бразильським "Атлетіко Мінейро" у півфіналі південноамериканської Ліги чемпіонів. Аргентинці мали перевагу у два м'ячі, однак не втримали її. Зосередились на обороні, відмовилися від контргри. Протистояння команда Мартіно програла.

3. Внутрішня ситуація в клубі

Вона складна. Це засвідчили слова Пепа Гвардіоли. Колишній тренер розкритикував керівництво "Барселони" за спробу повернути його, скориставшись хворобою Віланови. Проблеми нагорі відіб'ються на Мартіно. У нього немає міцності, скажімо, Алекса Фергюсона. Той міг забезпечити спортивний результат, незважаючи на початкові непорозуміння з новими власниками "Манчестер Юнайтед" – американцями Глейзерами.

52 тренери очолювали "Барселону" до Мартіно. Клуб створений 1899-го. Першим наставником 1917 року став англієць Джон Барроу. До того обов'язки тренера виконував капітан. Найбільше титулів у Хосепа Гвардіоли – 14 за чотири роки. У Йогана Кройффа – 11 за вісім сезонів

Зараз ви читаєте новину «Мессі призначив тренера "Барселони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути