четвер, 09 червня 2016 12:47

Мер Комсомольська через суд вимагатиме скасувати нову назву міста

Неділя, 29 травня, 23.30

Четверо юнаків знаходять новонародженого хлопчика біля будинку культури у селі Нижня Лукавиця Стрийського району Львівщини. Дитина голосно плаче. Один із хлопців бере немовля на руки й заколисує. Інші – викликають "швидку" і поліцію. До клубу сходяться люди. Згодом приїздить сільський голова 57-річний Богдан Гнатів.

– Дитина на вигляд абсолютно здорова. Чистенька й гарно вдягнута. Сорочка, повзунки і шапочка – одного кольору. Дитя було накрите пелюшкою. Страшно уявити, хто наважився кинути немовля, – каже він. – У селі не багато вагітних було. Лише четверо жінок. Одна у лікарні на збереженні лежить і лише має народжувати. Решта у серпні-вересні мають розродитися.

– Сюди піврайону на дискотеки з'їжджається. Може, якась дівчина від нашого хлопця і завагітніла, – каже 60-річна Ганна Гоцуляк. – Взнала, що в неділю хлопці під клубом на посиденьки збираються. От і підвезла малого.

"Швидка" забирає дитину в райлікарню. Хлопчик народився здоровим, підтверджують медики.

Поліцейські шукають матір дитини та з'ясовують, за яких обставин вона опинилася вночі біля будинку культури

Автор: REUTERS
  Рятувальники ліквідовують наслідки пожежі в будинку для літніх людей у селі Літочки Броварського району на Київщині. Двоповерховий приватний пансіонат загорівся вночі 29 травня. Загинули 16 мешканців і медсестра Людмила Кравчук, яка намагалася їх врятувати. Заклад належав лікарю Олегу Дмитренку. Його затримали. Звинувачують у порушенні правил пожежної безпеки
Рятувальники ліквідовують наслідки пожежі в будинку для літніх людей у селі Літочки Броварського району на Київщині. Двоповерховий приватний пансіонат загорівся вночі 29 травня. Загинули 16 мешканців і медсестра Людмила Кравчук, яка намагалася їх врятувати. Заклад належав лікарю Олегу Дмитренку. Його затримали. Звинувачують у порушенні правил пожежної безпеки

А в цей час:

– Такі надії я мала на свого Тайсона. Скільки пропахала, аби він ріс дебелий. І в одну мить все рухнуло, – плаче 55-річна Галина Войтенко із райцентру Диканька на Полтавщині.

Виходить із порожнього хліву на своєму подвір'ї. Щойно здала на м'ясо 10-місячного бика Тайсона. Він повісився на повідку на пасовиську.

– Зранку припнула бичка мотузкою біля ставка. Пішла прати білизну. Аж гукає сусідка: "Галю, у тебе біда". Прибігла до ставка – бик лежить на траві в зашморгу. Ледь дихав. Видно, посковзнувся біля води, не зміг встати. Мотузка затяглася. Я її зняла. Та було пізно. Оперативно підскочив сусід із ножем. Встиг перерізати тварині горло. Там і шкуру зняли, тельбухи викинули. Ледь витримала. Неможливо на таке спокійно дивитися.

З чоловіком 57-річним Олегом здали бика на 2,6 тис. грн. Живим можна було б продати майже втричі дорожче, каже господиня. Гроші планували витратити на навчання доньки-студентки.

Харків'янин 32-річний Дмитро Жмаков у під'їзді своєї 9-поверхівки дерев'яною шваброю б'є двох хлопців, на вигляд років по 20. Ті вириваються й тікають сходами з шостого поверху.

– Наркомани. Зо два тижні тому помітив, що стали колотися й нюхати всяку гидоту в нашому під'їзді. Вранці йду на роботу, а на сходах використані шприци валяються. Раніше такого не було. Вирішив провчити цих козлів, – каже Дмитро. – Можливо, десь у сусідньому домі ширку стали продавати. Бо у нас ОСББ, і всіх жильців я знаю. Може, тепер подумають – чи треба сюди потикатися. А нам на вхідні двері у під'їзд потрібно поставити домофон.

Вінничанка 21-річна Марина Алгайлані разом із вірянками мечеті пакують 60 подарунків для сиріт Тульчинського дитячого будинку. Скинулися по тисячі гривень.

– Торік вийшла заміж за однокурсника Маліка. Він з Іраку, довелося прийняти його віру. У мечеті здружилася з Мариною та Оксаною. Вони – українки, але теж прийняли мусульманство. Перед священним місяцем Рамадан вирішили допомогти діткам, – розповідає Марина.

Створили в соціальній мережі групу. До неї додавали тільки мусульман. За тиждень зібрали 6 тис. грн. Купили іграшки, канцтовари, памперси та солодощі.

– Малік оплатив таксі. Чоловіки подруг скинулись на солодке. З нами їхати не захотіли. Сказали, не зможуть вийти звідти без сліз. У їхніх країнах таких установ немає. Відмова від дитини там карається законом, – говорить Марина.

Прадід новообраного президента Австрії 72-річного Александера ван дер Беллена по лінії батька – родом з України. Він народився 1826-го в тодішній Полтавській губернії. Батьки ван дер Беллена вже мали естонське громадянство. Майбутній президент з'явився на світ 1944-го. З Естонії його родина перебралася в Австрію наприкінці Другої світової війни.

Український проект Mars Hopper опинився серед шести переможців світового конкурсу від NASA – космічного відомства США. Переміг у номінації "Вибір людей". Українці розробили модель літака, здатного пересуватися поверхнею Марса від сонячного світла. В нагороду отримали право наживо побачити запуск ракети NASA з космодрому штату Флорида.

Мер Комсомольська на Полтавщині 46-річний Дмитро Биков через суд вимагатиме скасувати нову назву міста – Горішні Плавні. Її Верховна Рада затвердила 19 травня. Близько 98% жителів міста – проти нової назви, каже Биков. Власні пропозиції мерія не подала, бо не змогла визначитися з остаточним варіантом. Розглядали Боголюбськ, Придніпровський, Борисфен і Християнськ.

Торік в Україні 148 підлітків наклали на себе руки. Найбільше смертей сталося на Одещині – 11. По 10 – у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській і Черкаській областях. Позаторік підлітки скоїли 125 самогубств.

  Міжнародний суд Гааги взяв на розгляд доповідь про військові злочини Росії на Донбасі. Документ підготувала депутат польського Сейму Малгожата Госєвська. Доповідь містить 157 сторінок. Є свідчення жертв тортур і очевидців страт військових. Також є копії наказів про розстріли, які підписував колишній лідер бойовиків Ігор Гіркін. Документ може лягти в основу Трибуналу по Донбасу. На цьому наполягає Україна.  ”Приховування обличчя злочинцем – нагадує стриптиз совісті”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Міжнародний суд Гааги взяв на розгляд доповідь про військові злочини Росії на Донбасі. Документ підготувала депутат польського Сейму Малгожата Госєвська. Доповідь містить 157 сторінок. Є свідчення жертв тортур і очевидців страт військових. Також є копії наказів про розстріли, які підписував колишній лідер бойовиків Ігор Гіркін. Документ може лягти в основу Трибуналу по Донбасу. На цьому наполягає Україна. ”Приховування обличчя злочинцем – нагадує стриптиз совісті”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Проблема у тому, що в Україні не було лідера реформ. Необхідно було призначити першого віце-прем'єра, який відповідав би за них. Президент і прем'єр в очах суспільства не уособлювали людей-реформаторів", –

Айварас АБРОМАВИЧУС, колишній міністр економіки і торгівлі

"Путін – мстива істота. Він ніколи й нічого не забуває. Якщо звільнення Савченко трактуватимуть як його приниження – він затаїть велику образу на Україну", –

Марк ФЕЙГІН, російський адвокат

"Порошенко намагається відтягнути рішення про вибори в окупованому Донбасі. Бо коли прийме – це буде його кінець як президента. Активні люди, які міняють країну – не зрозуміють цього. Президент для них стане несправжнім", –

Юрій КАСЬЯНОВ, волонтер, військовий експерт

1 274 758 українців подали заявку на участь у лотереї Green Сard. Вона дає можливість отримати візу США і право на постійне проживання у цй країні. Це найбільша кільксть за часи незалежності України. Більше заявок подали з Узбекистану – 1 387 420 та Ганни – 1 729 979. Для участі в лотереї необхідно заповнити онлайн-документи на сайті Державного департаменту США. Там же викладають список переможців.

120 хворих на СНІД чоловіків виявили за шість хвиль мобілізації до Збройних сил. Понад 500 мали туберкульоз, гепатит С – близько 400. Мобілізацію проводять із березня 2014 року.

17 гривень становить штраф за неприбрані собачі відходи у Львові. Це єдине місто України, де власників тварин можуть оштрафувати. Подібні правила влітку мають прийняти в Києві.

Знайома порізала собі вени, коли її кинув хлопець. Поталанило, що додому раніше з роботи повернулася її мати й викликала лікарів. Хлопцю почала платити гроші, щоб він знову зустрічався з її донькою. Влізла в борги і через рік зізналася. Знайома зателефонувала хлопцю і сказала: якщо не верне коштів – знову спробує себе вбити і винним у своїй смерті зробить його. На вечір вся сума лежала у них під дверима в рюкзаку.

Марина ІВАНЬКО

Потрібно перестати будувати державу на кровному патріотизмі

Потрібно фундаментально змінити сприйняття того, що таке наша держава. Вперше за 25 років відповісти собі, яку ми хочемо мати. Потрібно перестати будувати державу, засновану на кровному патріотизмі. Маємо зводити її на конституційному патріотизмі. Не спільне минуле, походження, кров чи подібність мають об'єднувати нас. А спільні цінності, спосіб життя, правила гри, Конституція, які роблять життя комфортним.

Святослав ВАКАРЧУК, лідер гурту "Океан Ельзи"

Путін підштовхує Порошенка до фатального рішення

Путін прагне підштовхнути українську владу до фатального рішення – провести вибори на Донбасі. Надати окупованим територіям особ­ливий статус. Змінити Конституцію. Теперішнє загострення на фронті – це демонстрація сили і ультиматум.

Наш президент більше налаштований на вибори ніж проти, боїться бойових дій. Усіма силами намагається стримати їх.

Рішення про вибори буде кінцем Петра Олексійовича як глави держави. Більшість активних людей, які роблять зміни в країні, не приймуть цього. Він втратить легітимність перед ними.

Юрій КАСЬЯНОВ, військовий експерт

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Приїхав до Індії як турист. У готелі попередили: не пити воду з крана й не купувати харчів на вулиці. Зрозумів чому так, коли побачив, як продавець ходить по великому під свій прилавок із фруктами.

Ігор, 32 роки

На туалетному папері часто пишу – "Мінські угоди". Приємно підтертися ними.

Сергій, 37 років

 

Дід залишив у спадок розвалений гараж. Вирішив знести. В уламках стіни знайшов пакунок із десятьма тисячами доларів. На них збудую новий гараж.

Володимир, 33 роки, Суми

Була закохалася в індуса, який вчився в нашому медуніверситеті. Він теж проявив почуття. Але коли побачила, як після дощу п'є воду з калюжі – знудило. Він так і не зрозумів, чого його кинула. Кричав, що в дощовій воді немає нічого поганого.

Анастасія, 29 років

Знайомий заплатив 15 тисяч гривень лікарям за погані результати медичного обстеження – щоб не піти в АТО. За рік його звільнили з приватної фірми. Знайти пристойну роботу не зміг. Місяць тому уклав п'ятирічний контракт з армією.

Антон, 28 років

Подруга з Горішніх Плавнів на Полтавщині працює екскурсоводом. Після перейменування міста (раніше називалося Комсомольськ. – Країна) – отримала понад сотню заявок на екскурсії. Розписала їх вже до вересня. За цей час заробить не менш як 90 тисяч гривень.

Вікторія, 27 років, Кременчук

Зараз ви читаєте новину «Мер Комсомольська через суд вимагатиме скасувати нову назву міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути