неділя, 01 березня 2020 10:00

Maruv тонко зв'язала український фолк із сексуальністю: найцікавіші події березня

У 17 категорій музичної премії YUNA потрапили 48 артистів. Нагородження відбудеться 24 березня у столичному палаці "Україна"

– Найбільше – шість номінацій – в Alyona Alyona, – каже директор із розвитку премії Ігор Панасов, 44 роки.

– Поява цієї артистки в медіапросторі – набір викликів для аудиторії. Не модельної зовнішності співачка. З кулеметною швидкістю читає тексти. Щоб їх зрозуміти, треба залізти в інтернет і почитати, бо половину слів не розбираєш. За Alyona Alyona можна простежити, як працює наша премія. Артистка отримала визнання експертів, але поки що – не масової аудиторії.

Автор: favebook @MaruvOfficial
  Співачка Maruv у свій кліп If You Want Her, що є четвертою частиною музичного мініфільму Hellcat Story, додала українську народну пісню ”У неділю вранці зілля копала”
Співачка Maruv у свій кліп If You Want Her, що є четвертою частиною музичного мініфільму Hellcat Story, додала українську народну пісню ”У неділю вранці зілля копала”

Професіонали поставили мітку біля її імені. Дають зрозуміти, що це важлива фігура для розвитку української музичної сцени. Масова свідомість так працює: треба або пісню 100 разів на день по радіо крутити, або виконавця вивести на п'єдестал. У цьому частково полягає місія YUNA.

У здоровому шоу-бізнесі нагорода – це трамплін, що допомагає перестрибнути на рівень вище. Й успіхом змінити і картину світу навколо себе, й індустрію. Так Сергій Бабкін привніс на попсцену акторську нотку. Раніше більше співаки були, ніж артисти.

Melovin у свої 22 роки має величезну тінейджерську фанбазу через соцмережі. Це сучасне явище. На відміну від виконавців Alekseev і Макса Барських. У їхній творчості ще відчувається естрадна традиція минулого, естетика 1980–1990-х.

Серед претендентів на "Виконавця року" – Артем Пивоваров. Це його перша номінація за кар'єру.

Торік номінацію "Відкриття" виграла Maruv. Не стала "Виконавицею року", але зібрала ще три статуетки – найбільше з усіх. Цього разу має три номінації. В Україні чимало людей не забудуть і не простять Maruv виступи в Росії, відмову від Євробачення. Та ця історія не в гарячій фазі. Незвичайність здібностей і шляху Maruv як артистки для частини аудиторії згладила той скандал.

Аби в артистів не виникало непорозумінь із позицією щодо Росії, недостатньо завести грамотних спічрайтерів. На інтерв'ю журналіст зробить усе, аби ти сказав те, що насправді думаєш. Артисти повинні за допомогою продюсерів, менеджерів, директорів зрозуміти свою позицію щодо подій у країні. На кухні поговорити про Крим, Донбас, Москву. Прислухатися до себе, розчути, підібрати слова. Щоб не видаватися дурнями в ефірі. Не ті часи, аби казати: "Музика поза політикою".

Особливість Анни Корсун (справжнє ім'я Maruv. – Країна) як артистки – вона не соромиться. Відкрита, розкута, сучасна людина. І тому, коли заходить у кадр, це не вульгарно, а іронічна гра. Ламає стереотип: якщо співачка на сцені використовує свою сексуальність, їй аудиторію більше нічим брати. У Maruv – інша історія. Вона таку естетику вивчила, коли співала у стриптиз-клубах Харкова. Тепер використовує в артистичному арсеналі. Облагороджує цю трешову сторону шоу-бізнесу. Вмикаєш музичні телеканали – бездарні дівчата тицяють своїми принадами в камеру. Які в цьому сенси, образи?

У листопаді торік у Maruv вийшов мініальбом Hellcat Story із чотирьох пісень. На кожну зняли кліп. І ці відео – зв'язна історія. Дивитися краще один за одним – як фільм. В останньому треку Maruv використала народну пісню "У неділю вранці зілля копала" – у візуальному ряді, сюжеті кліпу, в одязі. З таким тонким розумінням матеріалу зв'язала український фолк із сексуальністю, що я офігів.

"Річ не в тому, звідки ти. А в тому, чи відчуваєш цю країну своєю"

Найцікавіші події березня

27 лютого

– Тральщик "Черкаси" – це наша країна в мініатюрі. Боронить себе всіма доступними засобами від варварського вторгнення, – каже Вадим Лялько, 54 роки, виконавець ролі мічмана у воєнній драмі "Черкаси".

Сценарій фільму створили на основі реальних подій. У березні 2014-го тральщик "Черкаси" зі ще 12 українськими кораблями росіяни заблокували в бухті озера Донузлав у Чорноморському районі Криму. 12 членів екіпажу із 68 написали рапорт на звільнення й зійшли на берег після ультиматуму про перехід на бік РФ. Військові, які залишилися, три тижні чинили опір. Росіяни штурмували "Черкаси" з катерів і бойових вертольотів. Тральщик був єдиний з 13 українських кораблів, хто не спустив державного прапора до сходження останнього свого моряка з борту.

– Головні герої стрічки – двоє хлопців Мишко і Левко, які проходили строкову службу на тральщику, – говорить режисер Тимур Ященко, 35 років. – Фільм розповідає про людей у складній ситуації. Про їхній вибір в екстремальних обставинах.

Знімали в Очаківському порту Миколаївської області, на Кінбурнській косі між Дніпровсько-Бузьким лиманом і Чорним морем, в Одесі, Києві та на Чернігівщині. "Черкаси" залишився у Криму. Події відтворили на подібному за силуетом і розміром буксирі ВМС України "Корець".

Вихід у прокат фільму "Черкаси" режисера Тимура Ященка

Автор: facebook.com/Cherkasy
  Руслан Коваль у воєнній драмі ”Черкаси” зіграв старшину Сергія Наливайка. Служив на тральщику, який у березні 2014-го чинив опір росіянам на озері Донузлав
Руслан Коваль у воєнній драмі ”Черкаси” зіграв старшину Сергія Наливайка. Служив на тральщику, який у березні 2014-го чинив опір росіянам на озері Донузлав

27 лютого – 28 березня

– Намагаємося просто говорити про серйозні речі. Про віру, надію, любов, взаємодопомогу, відповідальність, – каже письменник і фронтмен гурту "Лінія Маннергейма" Сергій Жадан, 45 років. – Усе це можна знайти і в Біблії, і вийшовши на вулицю.

Перший студійний альбом "Лінії Маннергейма" має назву "Конфіскат". Увійшли твори з двох попередніх мініальбомів "Де твоя лінія?", "Бої без правил" і свіжі треки, створені минулого літа. Кошти на запис музикантам зібрали слухачі після оголошення в соціальних мережах.

– Конфіскат – одна з метафор нашого часу, – продовжує Жадан. – Це товар, що відбирають у людей, які працюють незаконно. Перетин світлого і темного. Емблема, за якою ідентифікуватимуть нашу історичну епоху.

Презентували альбом 6 лютого в музичному просторі Akimof в Авдіївці на Донеччині.

– Це фактично фронт. Гинуть хлопці й дівчата, йдуть бої. Ми приїжджаємо сюди не вперше і, сподіваюсь, не востаннє. Важливо показати, що ми всі разом. Річ не в тому, звідки ти. А в тому, чи відчуваєш цю країну своєю.

Тур гурту "Лінія Маннергейма" на підтримку альбому "Конфіскат"

Харків, Полтава, Одеса, Івано-Франківськ, Львів, Київ, Краматорськ, Дніпро

6 березня

Lindemann – проєкт фронтмена німецького гурту Rammstein Тілля Ліндеманна і мультиінструменталіста Петера Тагтгрена, лідера шведських метал-груп Pain та Hypocrisy. У листопаді презентував другий альбом F&M. На підтримку платівки вирушили у світовий тур.

– Мої тексти виникають із почуттів та мрій. Але більше від болю, – розповідає ТілЛь Ліндеман, 57 років. – Часто сняться кошмари, бачу криваві сцени. Люди намагаються сховатися за зовнішніми пристойностями, а насправді нами керують голод, спрага, жах, ненависть, жага влади і секс. Звісно, є додаткова енергія – любов. Без неї почуття згасли б.

Концерт проєкту Lindemann

19:00, Київ, Клуб Stereo Plaza, просп. Валерія Лобановського, 119

6–7 березня

– Режисер із Білорусі Євген Корняг – майстер візуального, фізичного театру. Спектакль ViN˜o не про алкоголь. А про самотність, уявне кохання, друзів, які є тільки в певні моменти. Іноді зазираю на репетиції, чекаю на прем'єру, – каже режисерка Тамара Трунова, 37 років.

Музику до постановки написав композитор Микита Золотар.

Прем'єра вистави ViN˜o

19:00, Київ, Театр драми і комедії на Лівому березі, просп. Броварський, 25

7 березня

– Пам'ятаю, як 2014-го накотилася хвиля відео- і фотоматеріалів з Донецької, Луганської областей. Вразило, що це може відбуватися у ХХІ столітті. Життя стає менш вартісне, а способи відібрати його – масовіші й доступніші, – каже 28-річний Михайло Романишин, скрипаль і композитор інструментального гурту Rockoko.

Представили дебютний авторський альбом Dark & Light 31 січня. У ньому 12 композицій, серед них – Monstrum Orthrus.

– У давньогрецьких міфах монстр Ортр – двоголовий пес зі змією замість хвоста, – продовжує Романишин. – Його обрано не випадково. rus У латинській версії назви фігурує як прямий ідентифікатор винуватця подій. Трек пронизаний відчаєм і болем втрати. Монстр, який щодня забирає життя людей, стає реальним.

Колектив Rockoko заснували 2012-го у Львові. Грає в жанрі симфонічного року з елементами поп і джазу.

Презентація альбому Dark & Light гурту Rockoko

19:00, Львів, Львівська національна філармонія, вул. Петра Чайковського, 7

Автор: Архів Національного художнього музею України
  Художник-графік Георгій Нарбут повернувся із Санкт-Петербурга в Україну 1917 року. Створював ескізи військових мундирів армії Української Народної Республіки, банкнот, поштових марок, грамот, листівок, етикеток, гральних карт. Опрацював проєкти державного герба і печатки Української держави, співпрацював із журналами ”Наше минуле”, ”Зорі”, ”Солнце Труда”, ”Мистецтво”
Художник-графік Георгій Нарбут повернувся із Санкт-Петербурга в Україну 1917 року. Створював ескізи військових мундирів армії Української Народної Республіки, банкнот, поштових марок, грамот, листівок, етикеток, гральних карт. Опрацював проєкти державного герба і печатки Української держави, співпрацював із журналами ”Наше минуле”, ”Зорі”, ”Солнце Труда”, ”Мистецтво”

9 березня

– Трамп і Путін зліплені з одного тіста. Їхня стратегія така: тиснути, хапати, брехати, заперечувати, хоч би як неймовірно це звучало. І ніколи не вибачайся, – каже американський журналіст і письменник Томас Фрідман, 66 років. Він колумніст газети The New York Times, триразовий лауреат Пулітцерівської премії, автор семи книжок на теми глобалізації, інформаційних технологій, енергетики, політики США.

– Постійне руйнування норм – це те, що Трамп робить з Америкою, а Путін – з усім світом. Хулігани невблаганні. З посмішкою їхатимуть на червоне, доки ми будемо їм дозволяти. Як сказав Майк Тайсон: "У кожного є план, поки він не отримає по пиці".

Відкрита зустріч "Діалоги про майбутнє" з американським журналістом і письменником Томасом Фрідманом

17:00, Київ, івент-хол Regent Hill, вул. Мічуріна, 54а

14 березня

Перформанс From Germany with love – перша частина українсько-німецького театрального проєкту "Прикордонні території – ідентичність, різноманітність, суспільство: зараз, до та після". Його реалізовують спільно з театрами міст Зенфтенберг та Кельн.

– Вистава без сюжету й акторів. Героями будуть глядачі, – розповідає піар-менеджерка львівського Театру ім. Лесі Українки 24-річна Вікторія Солов'юк. – У центрі – бандероль із міста Зенфтенберг. У ній – листи від його жителів та дрібниці, які вклали в посилку. Такі ж ми відправили В німецькі театри. Глядачі відкриватимуть пакунок, читатимуть листи, реагуватимуть, коментуватимуть.

Перформанс відбуватиметься на камерній сцені. Кількість глядачів – не більше 50. Сидітимуть колом. Модераторів вистави не буде.

– У Львові такий формат – новий. Це буде виклик для глядачів, – додає Солов'юк.

Перформанс From Germany with love – "З Німеччини з любов'ю"

19:00, Львів, Театр ім. Лесі Українки, вул. Городоцька, 36

19 березня – 3 травня

На виставці "Відбиток. Українська друкована графіка ХХ–ХХI століть" покажуть близько 500 робіт понад сотні авторів. Серед них – Павло Маков, Георгій Нарбут, Віктор Ігуменцев, Михайло Бойчук, Олександр Сухоліт, Олеся Джураєва, Давид Беккер, Олег Тістол, ­Зиновій Кецало, Яків Гніздовський, Альбіна Ялоза, Роман Сельський, Олександр Аксінін.

"Перед Нарбутом стояло завдання велетенського масштабу. Колись цграфіка, мистецтво книги в Україні процвітали. Російський уряд знекровив українську культуру, книгодрукування занепало й позбавилось національних рис, – писав мистецтвознавець Федір Ернст у вступі до каталогу посмертної виставки творів Георгія Нарбута 1926 року.

– Традиція перервалася. Видавництва, що друкували книжки українською, випускали щось таке страшне, на такім папері й з такими малюнками, що були більше розсадниками міщанського безсмаку, й скоріше компрометували українську культуру, ніж агітували за неї. Завданням нової графічної школи було не обмежитись окремими малюночками до тексту, а відродити мистецтво книжки загалом. Підняти вміння самих друкарів, створити національно-українську книжку, виробити свій шрифт, перевиховати в художнім розумінні й усе громадянство".

Виставка "Відбиток. Українська друкована графіка ХХ–ХХІ століть"

Київ, Мистецький арсенал, вул. Лаврська, 10–12

20–29 березня

– Наша історія про невидимих для світу "маленьких людей". Їм доводиться бути сміливими й виживати під час війни, намагаючися зберегти людяність і любов до життя. І хоча не всі глядачі знають, що таке війна, більшості зрозуміло, що означає жити в непрості часи. Як важливо, аби було на що спертися, – розповідає режисерка Ірина Цілик, 37 років, про свою першу повнометражну документальну стрічку "Земля блакитна, ніби апельсин". Отримала нагороду "Найкращий режисер" у міжнародному конкурсі документального кіно американського фестивалю Sundance.

Картину знімали в 2017–2019 роках у Києві та Красногорівці, Авдіївці, Кураховому Донецької області. У центрі сюжету – сім'я, яка живе в "червоній зоні" Донбасу, де тривають воєнні дії. 36-річна Ганна сама виховує чотирьох дітей. Родина грає на різних музичних інструментах і знімає аматорський фільм про своє життя.

Стрічка бере участь у національному конкурсі Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Покажуть понад 70 картин із понад 20 країн світу. Зокрема, покажуть прем'єру стрічки Сергія Буковського "Валентин Сильвестров. Один день і все життя". Також відбудеться концерт і лекція про українського композитора.

Цьогорічний Docudays UA присвячений темі дорослішання, правам дітей і ставлення до них у різних державах.

XVII Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Київ:

Кінотеатр "Жовтень", вулиця Костянтинівська, 26

Кінотеатр KINO42, вулиця Костянтинівська, 11/13

Національний центр Олександра Довженка, вулиця Васильківська, 1

Креативний простір IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8

Кінотеатр Boomer, вул. Лаврухіна, 4

Кінотеатр "Баттерфляй DeLuxe", вул. Антоновича, 50

25 березня

304 млн переглядів на YouTube зібрав кліп на пісню "Плакала" з дебютного альбому Karma поп-фолк-гурту Kazka. Став найпопулярнішим україномовним музичним відео всіх часів. Композиція прозвучала в ефірі 25 країн світу.

Kazka випустили другий студійний альбом Nirvana 27 грудня торік. Містить 10 пісень.

"Назва роботи знову відсилає до індійської філософії, – пише 26-річний Максим Комлєв, редактор онлайн-видання "Слух". – Перший альбом розказував про сердечні страждання героїні. А Nirvana – це звільнення. Гурт переосмислює одномоментне, щоб пізнати стан абсолютного спокою. Робота вийшла менш драматичною, а звучання більш танцювальним. У першому альбомі героїня на кухні заливала горе вином. Тут витирає сльози, робить макіяж і вірить, що все буде добре.

Всеукраїнський тур гурту Kazka охопить 28 міст, триватиме до 5 червня

19:00, Суми, Театр драми та музичної комедії ім. Михайла Щепкіна, пл. Театральна, 1

Зараз ви читаєте новину «Maruv тонко зв'язала український фолк із сексуальністю: найцікавіші події березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути