Ексклюзиви
середа, 05 вересня 2018 16:52

Лопетегі сповідує стиль гри "Барселони"

Іспанський "Реал" 26 травня на стадіоні "Олімпійський" у Києві втретє поспіль виграв Лігу чемпіонів із футболу. За п'ять днів команду залишив її головний тренер Зінедін Зідан. Згодом – головна зірка Кріштіану Роналду перейшов до "Ювентуса".

Яким "Реал" буде в новому сезоні під керівництвом тренера Хулена Лопетегі? Як він перебудує гру і на які результати слід розраховувати? Які шанси в українського голкіпера 19-річного Андрія Луніна, який цього літа перейшов до найсильнішого клубу світу?

– Лопетегі вимагає, щоб його команда якомога більше володіла м'ячем, – каже Андрій Шахов, 48 років, заступник головного редактора журналу "Футбол", уболівальник "Реала". – Тренер недавно працював зі збірною Іспанії. В окремих матчах під його керівництвом команда тримала м'яч по 80 відсотків ігрового часу. Плюс висока оборона, прагнення швидко повернути м'яч. Фактично це те, в що грають команди Гвардіоли. Раніше "Барселона", тепер – "Манчестер Сіті". Думаю, "Реал" цього сезону буде більше схожий на "Барсу", ніж та – на себе традиційну.

Лопетегі був успішний тільки як тренер збірної, вигравав Євро серед 21-річних. Роботу в "Порту" провалив. Його призначення на таку посаду не занадто ризиковане?

– Справді, як клубний тренер Лопетегі не проявився (перший офіційний матч під його керівництвом "Реал" програв – 2:4. Це була гра за суперкубок УЄФА проти земляків із "Атлетіко". – Країна). Тренер збірної і тренер клубу – різні професії. Президент "Реала" Флорентино Перес ризикує. Його ставка може не спрацювати.

Але логіка в цьому призначенні є. "Реал" зібрав багато талановитих гравців. Зрозуміло, що, запрошуючи Лопетегі, президент клубу тримав у голові його уміння працювати з молоддю, допомогти їй розкритися. Льоренте, Себальос, Асенсіо, Майораль можуть вийти на новий рівень.

Наскільки серйозна втрата Роналду і хто може його замінити?

– Португалець стабільно забиває по 50 м'ячів за сезон. Замінити його неможливо. Треба перебудувати гру, бо досі вона величезною мірою залежала від бомбардирських здібностей Кріштіану. По-друге, потрібно додати всім іншим, щоб ці 50 голів розподілилися між ними. По-третє, всі козирі тепер у руках Гарета Бейла. Він повинен стати новим лідером нападу "Реала". По-четверте, трансферний ринок в Іспанії закривається 31 серпня. Перес любить робити гучні підписання в останні дні.

Думаю, тепер гру будуватимуть навколо Іско, його вміння діяти нестандартно, віддати несподіваний пас. Раніше ключовим гравцем команди був завершувач атак, а тепер ним може стати їх організатор.

Має "Реал" шанси вчетверте поспіль виграти Лігу чемпіонів?

– Претендентів на титул кілька. "Реал", безумовно, серед них.

За останнє десятиліття він тільки двічі виграв чемпіонат Іспанії – 2012-го і 2017-го. Лопетегі тут здатен досягти успіху?

– Поки що фаворити "Барселона" й "Атлетіко". "Реал" за складом поступається обом. Тому буде важко. Але якщо клуб посилиться – приміром, із "Челсі" прийде Еден Азар – то ситуація зміниться.

Які перспективи у "Реалі" в українського воротаря Андрія Луніна?

– Зараз у команді є п'ять голкіперів. Це перебір. Читав, що в клубі не вірять у Луку Зідана, а Кіко Касілья не хоче залишатися третім номером і має інтерес "Севільї". За таких умов Лунін стає третім воротарем. Але для нього це найгірший варіант.

У "Реалі" прийнято брати на матчі трьох голкіперів. Третього – на той випадок, якщо з першим або другим щось станеться. Зрозуміло, зазвичай третій просто дивиться гру з трибуни. Він не має ігрової практики. Наприклад, Лука Зідан минулого сезону зіграв лише один матч – останній у чемпіонаті, який нічого не вирішував. Є ймовірність, що Андрій поєднуватиме гру в молодіжній команді з місцем третього кіпера "Реала". Але графіки матчів у них різні.

Для Луніна в його віці ігрова практика набагато важливіша за будь-які трофеї і тренування з Бейлом, Рамосом, Іско. Йому треба йти в оренду. Навіть до клубу сегунди (аналог української першої ліги. – Країна).

Зараз ви читаєте новину «Лопетегі сповідує стиль гри "Барселони"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути