вівторок, 10 листопада 2020 17:45

"Лейкерс" буде важко повторити успіх. Але вони залишаться претендентами на титул

"Лос-Анджелес Лейкерс" – найпопулярніша команда північноамериканської Національної баскетбольної асоціації – виграла чемпіонат НБА 2019/2020. Зробили це вперше за 10 років й усімнадцяте загалом. Цьогорічний титул особливий. 26 січня загинув Кобі Браянт – один із найкращих гравців в історії НБА, який виступав за "Лейкерс" 20 сезонів поспіль

– Основна причина успіху команди – Леброн Джеймс. Унікальний гравець і лідер, він зумів об'єднати колектив навколо себе, – розповідає журналіст 39-річний Костянтин ДОВ­ГАНЬ, фанат "Лейкерс".

– Клуб вважали фаворитом сезону, але було багато "якщо". Щойно команда знайшла свою гру і набрала хід, сезон призупинили. У середині березня Ліга пішла на чотиримісячний карантин. Після цього знову треба було набирати форму. Багатьом командам це не вдалося. Вони після відновлення сезону 31 липня "розвалилися". А "Лейкерс" усе зробили ідеально.

Леброну – 35 років, це його 17-й сезон. Він упорався з колосальними навантаженнями й був найкращим гравцем фінальної серії, всього плейоф і регулярного чемпіонату.

Автор: gettyimages.com
  Леброн Джеймс (ліворуч), нині найкращий баскетболіст світу, святкує чемпіонський титул. Четвертий у його кар’єрі гравця НБА. Перший, здобутий у команді ”Лейкерс” із Лос- Анджелеса. Перейшов до неї влітку 2018 року. Поруч з Джеймсом партнер по команді Квін Кук
Леброн Джеймс (ліворуч), нині найкращий баскетболіст світу, святкує чемпіонський титул. Четвертий у його кар’єрі гравця НБА. Перший, здобутий у команді ”Лейкерс” із Лос- Анджелеса. Перейшов до неї влітку 2018 року. Поруч з Джеймсом партнер по команді Квін Кук

У клубу не найсильніший менеджмент. Баскетбольний керівник Роб Пелінка та його штаб за два роки, що Джеймс у клубі, припустилися багатьох помилок. Якби їх не було, "Лейкерс" мали б набагато сильніший склад. Утім, тоді чемпіонство-2020 сприймалося б як належне, а не унікальне досягнення.

Тренер чемпіонів – Френк Вогель. Що він дав команді?

– Його козир – захисні побудови. Цим славився, тренуючи "Індіану", яка в одному з минулих плейоф змогла дати бій "Маямі", коли за неї виступав сам Джеймс. До "Лейкерс" Вогель працював в Орландо. Там у нього не вийшло. Менеджмент чемпіона-2020 не розглядав цього фахівця як пріоритетного. Вели перемовини з Тайроном Лью, який мав досвід перемог у чемпіо­наті разом із Леброном, однак не зійшлися щодо умов.

Лью – фахівець зі створення потрібної атмосфери, а Вогель – представник старої гвардії. Досконало розбирав суперників. Гравці "Лейкерс" були чудово готові фізично й морально, їх оминали травми.

Леброн Джеймс – чотириразовий чемпіон НБА. Яке його місце в історії – чи входить у п'ятірку найкращих усіх часів?

– Моя думка: він – один із найкращих загалом і точно найвидатніший у десятилітті. Але такі порівняння – для фанатів. Раціо­нальної відповіді бути не може, навіть якщо використаємо цифри та статистику. І які можуть бути критерії? Кількість чемпіонств? У Леброна їх тепер чотири, у Кобі Браянта – п'ять, у Майкла Джордана – шість. А у Білла Расселла (гравець "Бостона" з 1956-го по 1969 рік. – Країна) – 11. Але ж Джордан грав в іншу епоху, з більшою конкуренцією, а Расселл – у чемпіонаті з восьми команд.

Чи залишиться Джеймс у "Лейкерс"?

– Він бізнесмен. Зробить, як йому буде вигідно. Перевіз свої таланти до Каліфорнії. Тут у нього сім'я, центр бізнес-імперії. Його все влаштовує. Партнер – Ентоні Девіс – один із п'яти найкращих у лізі. Клуб, який має варіанти для посилення і готовий витрачати на нову зірку.

Торік "Лейкерс" із Леброном не потрапили навіть до плейоф. Улітку 2019-го прийшов Девіс – і команда здобула титул. Яке значення мав зірковий новачок?

– Він унікальний гравець. Уміє й атакувати, і захищатися. Думаю, в обороні найкращий, хоча офіційно цей титул віддали Яннісу Адетокунбо. Вплив Девіса на захист – незрівнянний, тренерський штаб зумів убудувати його в командну гру.

Надійність Ентоні в атаці дала команді можливість зламати один із трендів. Довести, що в лізі триочкових кидків габаритні гравці можуть давати результат. Ідеальний напарник для Леброна. Йому 29. Вважаю, свого піку Девіс ще не досягнув.

У 1980-х "Лейкерс" п'ять разів вигравали чемпіонство. Ту команду Меджика Джонсона називали "Шоу тайм". Чи зможе нинішня досягти такого визнання, стати династією?

– Для цього має зійтися маса чинників. У наш час домінувати на тривалих відрізках значно складніше. Це вдалося "Голден Стейт" кілька років тому, однак і там не обійшлося без ­талану. "Лейкерс" буде важко. Джеймсу – 35 років. Конкуренти не сплять. І майбутнього сезону, старт якого заплановано на 22 грудня, будуть сильніші. Насамперед, земляки з "Кліпперс". Проте безумовно, "Лейкерс" у чемпіо­наті-2021 залишаться претендентами на титул.

Зараз ви читаєте новину «"Лейкерс" буде важко повторити успіх. Але вони залишаться претендентами на титул». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути