четвер, 13 січня 2011 13:24

Купання на Водохреще

Любов, 24 роки, культуролог

Друзі купаються двічі на день за будь-яких погодних умов уже багато років. Живуть у селі Ромашки під Києвом. Ті ще диваки. Телефонів не мають. Єдиний спосіб із ними поспілкуватися - їхати в гості, та до того ще й скупатися. Усіх, хто цього не зробив, вони негласно вважають "брудними". Їхня 7-річна дочка Улянка з 7-місячного віку купається по ополонках. Сприймає то добре. Вона взимку живе в домі без опалення, ходить босоніж по снігу й боїться фотокамер. Колись бачила, як її 5-річну купали у 20-градусний мороз.

Уперше я пірнала на Водохреще в київському Гідропарку. Порад не слухала. Просто занурилася тричі з головою. Перший раз стрьомно. Дух перехоплює, але гарний настрій гарантовано. Головне все швиденько зробити - роздягтися, скупатись, одягтися. Пірнати на Водохреще можна й без підготовки. Немає різниці – з головою чи без. Після ополонки одразу стає дуже тепло. Бажано піти у приміщення, випити чогось гарячого й перекусити. Зробиш це вранці - цілий день проведеш мегаживчиком на адреналіні.

Олександр, 26 років, мандрівник

Уперше скупався малим, разом із мамою. Уся підготовка - просто налаштуватися, що це навіть приємніше, ніж улітку.

Колись на тернопільському озері вдарився ногою об крижину. Впав у воду з головою і з нецензурними словами швидко звідти вискочив.

Євген, 28 років, журналіст

Сім років тому збирався купатися на Водохреще. Боліло горло й текли соплі. Думав,  доведеться перервати традицію, яку тільки-но розпочав торік. Але вселили надію історії про те, яка цілюща хрещенська вода. Ще й компанія хороша підібралася. Боявся, що погіршає. Хворобу як рукою зняло. Але моя застуда була незначна. Якби мав температуру, не ризикував би випробувати Бога.

Купатися не складає жодних проблем, коли мороз менший за 10 градусів або вітер не дуже сильний. Одягати спочатку треба верхню частину тіла, особливо руки. Інакше є ризик, що вони задубнуть якраз після того, як вдягнеш штани, і далі почнуть відмовляти.

Роман, 34 роки, фотограф

Щоб легше пішло, треба гарно розігрітися: побігати, пострибати, повідтискатися, поприсідати. Потім стрибнути в ополонку й кайф буде неймовірний. Коли винесе на берег, головне не розтиратися. Лише промокнути воду і тепло вдягнутися.

Олександр, 50 років, викладач

Пірнати треба одразу з маківкою. Якщо голову не занурити, може бути доволі неприємний стрибок тиску - аж до запаморочення.

Зараз ви читаєте новину «Купання на Водохреще». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути