четвер, 15 квітня 2010 17:10

Крим перестав бути "бородавкою на носі" Росії

Маніфестом Катерини II від 19 квітня 1783 року оголошено про приєднання Кримського ханства до Російської імперії. "Положите ж теперь, что Крым Ваш и что нету уже сей бородавки на носу, - перед тим переконував у листі імператрицю її фаворит Григорій Потьомкін. - С Крымом достанется и господство в Черном море. От Вас зависеть будет запирать ход туркам и кормить их или морить с голоду".





Северина Наливайка четвертували у Варшаві

21 квітня 1597 року у Варшаві стратили ватажка козацького повстання Северина Наливайка. Ширилися чутки, нібито  його спекли живцем у мідному бику. Насправді кара виглядала так: перед Варшавською ратушею кат віідрубав Северинові ноги, потім руки, а за кілька хвилин голову й підняв її догори під вигуки натовпу.

1594-го австрійський імператор Рудольф II передав козацькому сотникові Северину Наливайку гроші та два знамена, аби заохотити до боротьби з турками. Влітку того ж року 2000 найманців Наливайка успішно діяли проти татарської кінноти у Молдові. Якось захопили 400 корів. Після закінчення війни військо не розійшлося, а взялося грабувати шляхту на Волині. У листі до короля Сигізмунда III ватажок виправдовувався: "Ці пани били й мучили наших парубків і товаришів, коли ті поверталися до своїх батьків". Далі козаки завернули на північ, у Білорусь. Священик Филипович, який був свідком захоплення Могильова, писав: "Міщан, чоловіків поважних, так само, як і їх жон, дітей малих, побили, порубали, попоганили (зґвалтували), а будинки обікрали".

Із 10 тисяч людей врятувалося заледве півтори

Через рік повстанці повернулися в Україну й об'єдналися із запорожцями. 16 травня 1596 року польська армія на чолі з коронним гетьманом Станіславом Жолкевським оточила  їх у Солоницькому таборі під Лубнами. 7 червня, виморені голодом  після кількаденного артобстрілу, вони капітулювали й видали свого ватажка. Жолкевський наказав винищити всіх. Із 10 тис. врятувалися заледве півтори. "Їх так рубали немилосердно, що й на милю труп на трупі лежав", - зазначав сучасник подій Йоахим Бєльський.

Над Наливайком слідство тривало майже рік.



Георгія Побідоносця звинуватили у державній зраді

23 квітня 303 року закатовано римського полководця Георгія.

Римський імператор Діоклетіан вбачав у поширенні християнства й неповазі до старих богів причину розпаду найбільшої держави світу. У лютому 303-го в Нікомедії -  сучасне місто Ізміт, околиця Стамбула - він зібрав таємну раду, куди запросили й Георгія, який був християнином.

- Мені здається, що нема нічого правильнішого, ніж ублажати наших безсмертних богів. Тому наказую шукати християн і піддавати їх страшним тортурам, - цитують слова цезаря у Житії мученика.

Кавалерійський офіцер Георгій сказав на те:

- Цезар має дотримуватися справедливості й захищати життя підданих, а ви вирішили перевершити варварів, які не знають законів.

Георгія звинуватили в державній зраді. Піддали кількаденним тортурам, а потім відтяли голову. Імператор Діоклетіан, що спостерігав за всім, промовив до своїх сановників:

- От бачите, немає іншого бога, крім Аполлона, Посейдона та Артеміди. Куди подівся захисник Георгіїв?





21 квітня 1973 року: студенти Київського державного університету імені Тараса Шевченка йдуть на Всесоюзний комуністичний суботник



46-річний університетський професор фізики П'єр Кюрі дощового дня 19 квітня 1906 року, перебігаючи паризьку вулицю Дофін, посковзнувся й упав. Його голова потрапила під колеса кінного екіпажу, який саме проїжджав. Учений загинув на місці. За три роки до смерті П'єр Кюрі із дружиною Марією Кюрі-Склодовською (на знімку) отримали Нобелівську премію за відкриття явища радіоактивності. Науковець вважав, що "відкриття принесуть людству більше бід, ніж добра".

20 квітня 1841-го у США опублікували перше оповідання Едґара Аллана По (1809 - 1849) "Убивство на вулиці Морґ". Так народився детективний жанр. За життя По мав славу картяра, дебошира й п'яниці. Помер у злиднях - його задубіле тіло знайшли на одній із вулиць Балтимора.

Симон Петлюра та Юзеф Пілсудський 22 квітня 1920 року стали союзниками. Українська Народна Республіка й Польща підписали союзницьку угоду, або договір Петлюри - Пілсудського. В обмін на визнання Польщею незалежності УНР і військову допомогу Петлюра відмовлявся від території за річкою Збруч - Галичини та Західної Волині із 8 млн українців. 8 травня об'єднані польсько-українські сили відбили в "червоних" Київ.




100 тис. фунтів стерлінґів

виграв і одразу втратив 19 квітня 2003-го лондонець Майкл Ферлонґ. Ведучий англійської п'ятничної телегри "Хлопчики й дівчатка" висмикнув його із зали на сцену. Там 26-річний Майкл дав правильні відповіді на серію призових запитань. Гроші були вже майже в його кишені, коли одна з ірландських глядачок упізнала в Ферлонґові злочинця. За рік до того він не з'явився до суду як винуватець аварії, у якій загинула його супутниця - 15-річна школярка. Саме її матір дивилася передачу. Телегероя арештували й видали  ірландській поліції.

Зараз ви читаєте новину «Крим перестав бути "бородавкою на носі" Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути