четвер, 28 травня 2020 16:19

"Коли виросту, житиму багато. У мене завжди будуть варені яйця"

Президент Венесуели Ніколас Мадуро повідомив, що в країні вдалося запобігти перевороту. Заарештували 13 людей, зокрема двох американців. Намагалися потрапити туди на швидкісних човнах через Карибське узбережжя в ніч на 4 травня. Вісьмох берегова охорона вбила. Мадуро показав паспорти й інші документи громадян США Айрана Беррі та Люка Денмана. Мовляв, розвідка знала про підготовку заколоту. Керував операцією Джордан Гоудроу. Він колишній військовий із Флориди, воював в Іраку й Афганістані. Має охоронну компанію "Сільверкорп".

25 тисяч військових послали на пошуки решти заколотників

Автор: REUTERS
  Берегова охорона стоїть на березі Карибського моря в передмісті Ла-Гуайра на півночі Венесуели. Там нібито намагалися висадитися заколотники
Берегова охорона стоїть на березі Карибського моря в передмісті Ла-Гуайра на півночі Венесуели. Там нібито намагалися висадитися заколотники

Лінда МАРКЕЛАС, 38 років, онколог, Каракас:

– Підозріло, що перевороту уникли тоді, коли у великих містах почалися протести проти влади Мадуро. Показово заарештували 40 людей.

У лікарні ситуація катастрофічна. Отримали 200 тестів на коронавірус від благодійної організації. Все. На складі знайшли ящик із 18 захисними костюмами. Головний лікар вибив десь ще по дві маски кожному. Один з апаратів штучного дихання згорів під час перепаду напруги. Другий працював не дуже добре.

Ми не реєструємо хворих на коронавірус. Заборонили використовувати тести. Колег із медичного університету оштрафували, бо повідомляли про фальсифікації. Зараз офіційно маємо 440 інфікованих і 10 померлих. Професор прогнозував у червні не менше чотирьох тисяч хворих. Його мало не звільнили.

З усіма доплатами моя зарплата зараз менш як 15 доларів. Сестра працює вчителькою, не отримує й 8 доларів. А кілограм яловичини коштує від 12 доларів.

Лія ВАСКЕРІ, 29 років, учителька, Маракайбо:

– Маємо отримувати безкоштовні пайки від уряду. Проте їх майже не привозять. Під час карантину даю дітям завдання по інтернету. Але в двох передмістях проблеми з електрикою. Інтернет є не в усіх. Батьки попросили мене раз на тиждень перевіряти роботи дітей. Інакше їх не переведуть у наступний клас. За це привозять овочі, час від часу – курку, яйця. Це нас із малим рятує.

Ділюся із сусідкою, яка втратила роботу в магазині. Живе на допомогу держави. Її чоловік виїхав у Бразилію. Коли влаштується, забере родину. Уряд обіцяв, що на складах можна буде безкоштовно брати овочі. Давно не дають ані цибулини. На бійні можна взяти трохи крові для супу. Її вистачає на 30–35 людей, а в черзі щодня майже сотня.

Нещодавно батько учня привіз мішок борошна і 60 яєць. Сказав, наступного разу зробить це нескоро, бо немає бензину. Зварила сину й сусідській дівчинці по яйцю. Мала каже: "Коли виросту, житиму багато. У мене завжди будуть варені яйця. І можна буде брати добавку".

Хорхе АМАРТАС, 51 рік, власник автомайстерні, Каракас:

– Не вкладалося в голові, що може бути дефіцит бензину. Весь світ знав, що у Венесуелі він дешевший за воду. Це перша фраза, яку чув від постачальників за кордоном. Чотири роки тому під час чергового піку інфляції мій племінник казав: "Усе може закінчитися тим, що доведеться платити за бензин".

Зараз на державних заправках люди стоять у чергах дві-три доби. Можна залити не більш як 20 літрів. Або ж домовлятися з військовими. Ті керують розподілом пального. Проте в них бензин дорогий, за літр просять 4 долари. Знайомий купив по 2, але неякісний. Довелося ремонтувати двигун.

У дружини дві сестри. В однієї чоловік помер молодим через інсульт. Сама піднімала двох хлопців. У другої чоловік займався контрабандою бензину в Колумбію. Допомагає й удові. Зараз нелегально завозить пальне з Колумбії. Не так вигідно, як раніше, але заробити можна.

Погоджуюся працювати за бартером. Ремонтував фермеру трактор і автівку за м'ясо. Раніше навіть не дивився на старі машини.

Роза МАССАС, 32 роки, економіст, Каракас:

– Брат зв'язався з поганою компанією. Його посадили за зберігання й продаж наркотиків. Був у "Лос-Льянос", де найгірші умови. Відколи почалася економічна криза, їх жахливо годували. А з початку карантину взагалі голодують. Стаються бунти. Під час одного загинули 40 людей. Родичі і члени банд вийшли на вулиці. У тих містах поліція не контролювала нічого. Невдоволення збільшується через голод і епідемію. Зростала довіра до опозиційного лідера Хуана Гуайдо. І тут раптом його називають замовником заколоту. Дуже зручно. Уряд показує листи, де він нібито мав сплатити організатору гроші. Останній погоджується свідчити. І в цю маячню ми маємо повірити.

Мати переживала, що брат загинув, але його тільки дуже побили. Хлопець, якого судили з ним, мертвий. Тіла не віддають і не показують. Брат казав: мав відірване вухо й вибите око.

У мене хороша робота. Зарплату отримуємо в доларах. Але допомагаємо моїм і чоловіковим батькам. Свекруха була впевнена, що не бідуватимемо. Коли в неї стався інсульт, у приватній клініці не хотіли приймати через важкий стан. А в державній не було нічого. Втратили багато часу. Не володіє правою половиною тіла.

Колег звільнили. Не уявляю, як вони виживають. На роботі дають безкоштовні обіди. Прибиральниця, секретар і електрик забирають їх додому дітям.

5 000 000 людей емігрували з Венесуели після початку економічної кризи 2014-го. Два роки тому інфляція сягнула 1,7 млн відсотків. Після того уряд припинив оголошувати цифри. Зараз у країні живуть понад 25 млн людей

Зараз ви читаєте новину «"Коли виросту, житиму багато. У мене завжди будуть варені яйця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути