середа, 01 квітня 2020 19:52

Клапани для апаратів штучної вентиляції легень запускає у виробництво українська компанія

Четвер, 19 березня, 06:59

Кілька людей нападають на водія трамвая на зупинці в мікрорайоні ПТЗ – назва від Південного турбінного заводу в Миколаєві. Штовхають, б'ють, дряпають. Чоловік відбігає від натовпу, просить заспокоїтися. Йому погрожують, лаються. Згодом розходяться.

Водій відмовився пускати в салон більш як десяток пасажирів. За правилами карантину, що діятиме до 3 квітня, більше не мав права перевозити.

– Він вийшов із вагона, щоб пояснити ситуацію людям, які не потрапили в салон. А вони напали на нього, – каже директор комунального підприємства Миколаївелектротранс 66-річний Володимир Євтушенко. – У бійку лізли переважно старші люди. Здійняли галас. Такі випадки у місті стаються не вперше. Пояснюємо пасажирам, що не можемо всіх пустити в салон, бо є постанова Кабміну. Частина людей не розуміють. У деяких випадках мусимо викликати поліцію. Побиттям водія там зараз займаються.

Заборона перевозити в наземному транспорті більш як 10 людей одночасно набула чинності 18 березня. За її порушення – штраф від 17 тис. до 51 тис. грн.

За тиждень водіїв кілька разів били в Черкасах, Одесі, Харкові, Києві. Невдоволені пасажири камінням закидали автобуси, тролейбуси і трамваї

Автор: УНІАН
  Люди вишикувалися в чергу до трамвая на одній із зупинок у Києві 20 березня. Напередодні громадському транспорту заборонили перевозити одночасно більш як 10 пасажирів. Із 23 березня обмеження посилили
Люди вишикувалися в чергу до трамвая на одній із зупинок у Києві 20 березня. Напередодні громадському транспорту заборонили перевозити одночасно більш як 10 пасажирів. Із 23 березня обмеження посилили

А в цей час:

– Ти зовсім з глузду з'їхав! А якщо хтось із гостей був із коронавірусом! – полтавка 31-річна Марина Зименко штовхає у спину чоловіка Ігоря, 32 роки. Він повернувся з дня народження друга Валерія. Гуляв усю ніч.

– Набридло! Брехня, а не вірус. Звичайний грип. Панікери, – Ігор зачиняється у ванній.

Марина заварює зелений чай.

– Моя подруга неподалік італійського Бергамо живе. Дзвонила по Skype і плакала. Так боїться заразитися, що вікон не відкриває. Я з перших вуст знаю про серйозність ситуації, – каже. – А Ігор не вірить. Поїхав на день народження у приватний сектор. Там не менше 30 людей зібралися. І де гарантія, що вони здорові? Це безвідповідально. За доньку боюся. Не дай Бог. У садок цього року вже не підемо.

Марина викликає таксі. Вирішує два тижні пожити в матері.

Киянин 29-річний Сергій Гудзь піднімає з асфальту біля під'їзду п'яну сусідку. Допомагає дійти до квартири на третьому поверсі дев'ятиповерхівки в Дарницькому районі столиці. Двері відчинені. На кухні на стільцях спить її чоловік. На підлозі –

дві порожні пляшки з-під горілки.

Сергій лишає жінку в коридорі. Зачиняє двері.

– Ці алкоголіки то гризуться між собою, то із сусідами б'ються. Терпимо, одним словом, – каже Гудзь. – Вранці вийшов покурити на балкон і бачу, як ця "красуня" в халаті і капцях сидить на землі й хилиться спати. Гукнув пару разів – нуль реакції. Зрозумів, зовсім п'яна. На перекур спустилася, але не розрахувала сил. Хотів плюнути, а потім на душі зашкребло. Думаю, а як замерзне. Поміг. Хоча треба було поліцію викликати.

Колишній чоловік – із Туреччини. Перший час жили з ним добре, народила сина. За два роки заявив, що хоче ще одну жінку. Я подала на розлучення. Повернулася в Україну. Дитини він не віддає. Пів року сина не бачила.

Олеся БУРМИЛО

Знайомий працював водієм маршрутки в Києві. Звільнився на другий день після заборони перевозити в салоні більш як 10 людей. Каже: "За день мене погрожували кілька разів прибити, намагалися вдарити і кидали пляшку у скло. Бо відмовлявся пустити в салон. Краще буду без грошей, але зі здоровими нервами".

Андрій ДІДЧЕНКО

В аптеці зробила зауваження пенсіонерці, яка намагалася купити маску без черги. Вона вдарила мене ціпком по нозі. Будеш винною, якщо вмру від коронавірусу, кричала. Я від шоку не могла вимовити і слова. Ніхто з присутніх не відреагував.

Марина ДЕНИСЕНКО

1000 гривень у квітні разово виплатять українцям, які отримують пенсію, меншу за 5 тис. грн. На це з бюджету піде майже 10 млрд грн, каже президент Володимир Зеленський. В Україні живуть 11,3 млн пенсіонерів. Понад 10 млн отримують менше 5 тис.

619 вищих навчальних закладів працюють в Україні. Це на 33 менше, ніж торік. 504 вузи – державні. Загалом вчаться понад 1,4 млн студентів, за даними Державної служби статистики

"Скільки українців залишаться без роботи через коронавірус? Від 170 до 500 тисяч. І це консервативна оцінка", –

Тимофій МИЛОВАНОВ, ексміністр економіки

  Українці намагаються залишатися вдома і працювати дистанційно під час карантину. Чи закінчиться він 3 квітня, напевно не може сказати ніхто. ”У коктейлі з матеріального і віртуального світів головне – дотримуватися потрібної пропорції”, – радить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Українці намагаються залишатися вдома і працювати дистанційно під час карантину. Чи закінчиться він 3 квітня, напевно не може сказати ніхто. ”У коктейлі з матеріального і віртуального світів головне – дотримуватися потрібної пропорції”, – радить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

У селі Мар'янське Апостолівського району на Дніпропетровщині агропромислова компанія "Нібулон" почала зводити перший у країні річковий термінал для відвантаження на судна зернових, зернобобових та олійних культур. Аграрії зможуть Дніпром доправляти продукцію.

Київ посів 86-ту сходинку серед 130 найдорожчих міст світу, за рейтингом британського журналу The Economist. Враховували вартість продуктів, оренди житла, одягу, комунальних послуг, освіти. Найдорожчими визнали Сінгапур, китайський Гонконг та японську Осаку.

Близько 700 тис. підприємств та освітніх установ зачинили в Україні на час карантину до 3 квітня, каже президент Торгово-промислової палати Геннадій Чижиков.

Клапани для апаратів штучної вентиляції легень запускає у виробництво українська компанія Revel Laboratory. Їх друкуватимуть на 3D-принтерах. Передаватимуть лікарням. Ці деталі дають змогу під'єднувати двох пацієнтів до одного пристрою ШВЛ.

До 3 квітня служба таксі Uber безкоштовно возитиме на роботу лікарів і медсестер у Вінниці, Києві, Одесі, Львові, Дніпрі, Запоріжжі й Харкові. Міністерство охорони здоров'я повідомило, що домовленість включає 10 тис. поїздок.

До списку 50 найкращих учителів світу потрапили киянка Наталія Гладких і Олександр Жук із Запоріжжя, за версією премії Global Teacher Prize. Їх обрали серед 36 тис. конкурсантів. Наталія працює з дітьми з інвалідністю. Олександр Жук вивчив мову жестів, аби проводити уроки інформатики учням із порушеннями слуху. Переможця премії оберуть у жовтні в Лондоні. Отримає $1 млн.

Путін роздасть резерви країни друзям-олігархам

23 березня нафта Brent коштує 25,62 долара. Щоб зниження цін зашкодило Росії, воно має протриматися кілька років. Це залежить від трьох країн – РФ, США та Саудівської Аравії. Дві останні дружитимуть проти Москви. Тому Кремль може піти на військові провокації.

Падіння цін перейшло в некеровану стадію. Реальний прогноз зниження – до 10 доларів за барель. Російський бюджет зверстано під ціну 42,4 долара. Кремль має подушку безпеки – золотовалютні резерви, Фонд національного добробуту. За допомогою цих коштів можна компенсувати дискомфорт. Провладні російські експерти кажуть, що РФ протримається понад 10 років у такому режимі. Опозиційні вважають: не більше п'яти. Але ці підрахунки не включають непередбачуваних факторів. Під час кризи 2014 року Роснефть отримала кілька десятків мільярдів доларів компенсації з бюджету. Після таких дотацій вичерпався російський резервний фонд. Така ж доля може спіткати й сьогоднішній запас міцності РФ. Путін просто роздасть його своїм друзям-олігархам.

Михайло ГОНЧАР, президент Центру глобалістики "Стратегія XXI"

Надзвичайним станом хочуть скористатися дві небезпечні групи

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль хоче змін до законодавства, що дали б змогу передавати повноваження від однієї гілки влади іншій – на випадок епідемії. Якщо зроблять, це буде конституційним переворотом.

Розділення гілок влади на законодавчу, виконавчу і судову випрацьовували століттями. Це один із ключових здобутків правової держави. Стоїмо на межі повного згортання демократії, конституційних прав і свобод. Це те, що хотів втілити Янукович і що закінчилося революцією.

Водночас говорять про запровадження надзвичайного стану. Припускаю, президент і деякі інші посадовці реально вважають, що так врятують людей. Але цим хочуть скористатися щонайменше дві небезпечні групи. З одного боку, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і очолювані ним структури бачать можливість для посилення своєї політичної позиції аж до перехоплення влади. Під час загострення ситуації можемо отримати прем'єр-міністра-силовика.

Друга група ще небезпечніша. За керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком стоїть Росія. Надзвичайний стан унеможливить масові протести і виступи людей на вулицях. Можуть підписати документ, за яким всі ці шість років у нас немає війни з РФ, а є "громадянська" всередині країни.

Євген ДИКИЙ, біолог, ветеран російсько-української війни

 

Подруга зізналася, що до­зволяє чоловікові раз на місяць мати секс на стороні. Впевнена, що всі чоловіки потайки зраджують. А вона хоча б знає, де він і з ким.

Ольга, 28 років, Дніпро

Студентом інколи зароб­ляв, граючи на вулиці на бандурі. Раз підійшов іноземець із дівчиною і попросив виконати для неї кілька композицій. Кинув 200 доларів у чохол з-під інструмента.

Валерій, 33 роки, місто Кременчук Полтавської області

Знайомий кинув дружину із забезпеченої сім'ї й почав зустрічатися зі старшою на 17 років медсестрою психіатричної клініки. "Вона жила в моєму домі, й підлітком був у неї закоханий. Випадково зустрів і почуття повернулися", – пояснив.

Володимир, 34 роки, Харків

Сестра сидить удома. Почала шити захисні маски. Створила сторінку у соцмережі і продає. Заробляє добрі гроші.

Галина, 35 років, Тернопіль

Батько повертався з роботи і зробив зауваження підліткам, які пиячили у дворі. Накинулися, зламали руку.

Ірина, 25 років, Луцьк

У маршрутці двоє п'яних почали ображати темношкірого. Він терпів. Але, коли назвали мавпою, встав і кількома ударами збив обох із ніг. Ламаною російською вибачився перед пасажирами й вийшов на зупинці.

Антон, 31 рік, Київ

Зараз ви читаєте новину «Клапани для апаратів штучної вентиляції легень запускає у виробництво українська компанія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути